Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 6 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Liefdesverdriet kan voelen als een hartaanval: dit is het gebroken hart syndroom

Een relatie die uitgaat of een dierbare verliezen: als dat je veel pijn doet, heb je een gebroken hart. Wist je dat je ook écht een gebroken hart kan hebben?

Er bestaat een syndroom bij mensen die door een grote dosis liefdesverdriet last van hun hart hebben: ook wel het ‘gebroken hart syndroom’.

Het ‘gebroken hart syndroom’

Cardiologie Centra Nederland beschrijft dit syndroom als een (zeldzame) vorm van acuut hartfalen door een vermindering van de pompfunctie van het hart. Van oorsprong heet dit syndroom Tako- Tsubo cardiomyopathie.

Wat merk ik aan mijn lichaam?

Door de heftige emoties en stress kun je symptomen krijgen die lijken op die van een hartaanval. Denk aan hevig zweten, pijn op de borst of druk voelen, benauwdheid, duizeligheid en misselijkheid. Deze klachten ervaar je het heftigst binnen twee weken na de stressvolle gebeurtenis, geeft rouwbehandeling.nl aan.

Waardoor ontstaat het?

Het syndroom kan ook wel ontstaan na de menopauze en vrouwen hebben er vaker mee te maken dan mannen. Aan de naam kun je er ook uit afleiden waardoor het kan ontstaan: een gebroken hart. Dat komt dan door een periode van psychische stress of trauma.

Naast een break-up, kan deze psychische stress of trauma ook ontstaan door het overlijden van een geliefde, financiële problemen, ziekte of een ongeval.

Ook kunnen neurologische aandoeningen de kans op het ‘gebroken hart syndroom’ vergroten, zoals migraine of beroertes. Daarnaast kunnen bepaalde geneesmiddelen, zoals epinefrine, of allergische reacties, ook bijdragen.

Waardoor het precies ontstaat, is nog niet bekend. Het kan komen doordat het ‘sympathische autonome zenuwstelsel’ te veel gestimuleerd wordt. Dat zenuwstelsel kan adrenaline vrijmaken als je in een zogenaamde ‘vecht-of-vlucht’ modus zit. Een andere kijk is dat het ontstaat door een ontstekingsreactie of een abnormale immuunrespons.

Naar de cardioloog: Het gebroken hart healen

Het ‘gebroken hart syndroom’ kan je behandelen met medicijnen door de pompfunctie van het hart te ondersteunen. Vaak herstelt de pompfunctie dan weer.

Volgens Cardiologie Centra is de kans dat je het syndroom een tweede keer krijgt laag, maar is het wel belangrijk voor deze mensen om begeleiding te krijgen voor omgaan met stress. Als je lang last blijft houden van psychische klachten na een verlies, kan een rouwbehandeling ook helpen.

Een gebroken hart kan dus écht er voor zorgen dat je last krijgt van je hart en stress is daar een oorzaak van. Let dus extra goed op jezelf als je door een break-up gaat, zodat je jezelf de rust geeft die je lichaam nodig heeft.

De kracht van schrijven (en hoe je het inzet tegen stress en angsten)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️