Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Betere wereld 6 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Duurzaam dilemma: naar een nieuwbouwhuis of ons huis energiezuiniger maken?

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Bij BEDROCK delen wij iedere week een duurzaam lezersdilemma. Deze week delen wij het dilemma van Anouk. Anouk (30) twijfelt of ze naar een nieuwbouwhuis zal verhuizen of haar huis energiezuiniger zal maken.

Op dit moment woon ik samen met mijn vriend Bas en onze twee poezenkinderen in Hilversum. Duurzaamheid is erg belangrijk voor ons. We schrokken erg, toen wij er achterkwamen, dat ons huis helemaal niet zo energiezuinig is als wij dachten. Dat zette mij dan ook aan het denken.

Verhuizen naar nieuwbouwhuis

Hoewel ik dol ben op ons huis en op onze buurt, waren mijn vriend en ik er al snel uit dat we beter konden verhuizen naar een nieuwbouwhuis dat wél energiezuinig zou zijn. We zijn inmiddels op zoek naar een nieuwbouwhuis bij ons in de buurt. Ik had verwacht dat dit niet meer zo moeilijk zou zijn, maar helaas is dat wel het geval. En als er al nieuwbouwhuizen beschikbaar zijn, dan is de prijs hoog. Zo hoog, dat wij het niet kunnen betalen.

Huidige huis energiezuiniger maken

Omdat het zo moeilijk is om een nieuwbouwhuis te vinden, moesten we na gaan denken over andere opties. Bas vroeg waarom of we ons huis niet energiezuiniger konden maken? Dat zou betekenen dat we nieuwe ramen, nieuwe isolatie door het hele huis, zonnepanelen, een nieuwe vloer en een warmtepomp moesten nemen. Ik werd naar bij het idee van een verbouwing en de kosten die daarbij zouden komen kijken.

In één keer klaar

Het liefst ben ik in één keer klaar. Als we een nieuwbouwhuis kopen, hoeven we niet een hele tijd in de rotzooi te zitten. Dat zou namelijk wel gebeuren als we ons huidige huis energiezuiniger zouden maken.

Dilemma

Welke keuze we ook gaan maken, het gaat sowieso veel geld kosten. Dat is zeker. Mocht er een nieuwbouwhuis beschikbaar zijn, dan zou de keuze makkelijker zijn. Ik weet alleen nu niet wat we het beste kunnen doen. Naar een nieuwbouwhuis blijven zoeken of ons huidige huis energiezuiniger maken?”

Duurzaam dilemma: goedkoper normaal of duur biologisch vlees eten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️