Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 6 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

8 gewoonten waardoor je 20 jaar langer leeft aldus de wetenschap

Gezond oud worden: wie wil dat nou niet? Toch kampen steeds meer mensen in onze samenleving met allerlei kwalen en ziektes, vaak ontstaan door het ontbreken van bepaalde gezonde leefstijlgewoonten of door het langdurig eten van ongezond en bewerkt voedsel. Hoe kun je nou wél gezond oud worden? Volgens de wetenschap zouden deze acht gewoonten helpen om je leven tot wel twintig jaar te verlengen.

Je leven misschien wel twintig jaar verlengen? Dat is niet niks natuurlijk. Toch is het mogelijk als je er een aantal belangrijke en gezonde leefstijlgewoonten op nahoudt, aldus een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Wat moeten we doen om gezond oud te worden?

Gezond oud worden: hoe doe je dat?

Een nieuwe, grote wetenschappelijke studie waarbij wel 700.000 veteranen tussen de 40 en 99 jaar oud werden geëvalueerd, laat zien dat acht specifieke gewoonten de levensduur met ruim twintig jaar kunnen kunnen verlengen. De veteranen deden mee aan het zogeheten Veterans Affairs Million Veteran Program en werden onderzocht door een onderzoeksteam. Na een latere follow-up waren zo’n 30.000 deelnemers overleden. Welke verschillen waren er te zien op het gebied van leefstijl in de verschillende groepen veteranen?

Om dat te kunnen onderzoeken, werd er gewerkt met een speciale multi-lifetable-methode waarbij de mannelijke en vrouwelijke deelnemers afzonderlijk van elkaar werden onderzocht. Wat bleek?

3 stappen om je cravings te verminderen, volgens een neurowetenschapper

In het onderzoek kwam naar voren dat mensen die op veertig jarige leeftijd acht bepaalde gezonde levensstijlgewoonten hadden aangenomen, significant langer leefden dat de andere groep. De studie wees uit dat bepaalde levensstijlgewoonten aanleren (óók op ‘latere’ leeftijd) de levensduur met wel 24 (!) jaar kan verlengen bij een man en 23 jaar (!) bij een vrouw.

Oké, om welke gezonde leefstijlgewoonten gaat het?

De 8 gezonde gewoonten om langer te leven

De deelnemers van het onderzoek leefden significant langer wanneer ze de volgende gezonde gewoonten hadden aangeleerd:

  • Blijven bewegen of sporten
  • Niet roken
  • Gezonde voeding
  • Weinig alcohol drinken
  • Een goede nachtrust
  • Positieve, sociale relaties onderhouden
  • Gezond omgaan met stress
  • Geen opioïdeverslaving (sterke pijnstillers)

Vooral het weinig tot niet bewegen, roken en een opioïdenverslaving waren de letterlijke dooddoeners. Die drie gewoonten hadden de grootste impact op de levensduur: het risico van overlijden nam daarmee 30 tot 45 procent (!) toe.

Het ervaren van stress, regelmatig alcohol drinken, onvoldoende slapen en ongezonde en bewerkte voeding eten, verhogen het risico op overlijden met wel twintig procent, laat het onderzoek zien. Deelnemers die een gebrek hadden aan positieve sociale relaties in hun leven, hadden vijf procent meer kans op overlijden.

Geen rocket science, maar wél belangrijk

Goed voor ons lijf zorgen, de tijd nemen om verse voeding te koken en te eten, voldoende slapen, fijne mensen om je heen hebben en je lichaam niet vergiftigen met roken, alcohol of andere medicijnen, blijken dus dé key naar een langer en gezond leven. Hoewel dat voor de meesten vast niet zal klinken als rocket science, is het toch niet altijd makkelijk om deze acht gewoonten ook echt te omarmen. Gelukkig wordt er ook al resultaat geboekt door het adopteren van een paar gezonde gewoonten, vertelt onderzoeker van de studie Xuan-Mai T. Nguyen.

Alle gezonde beetjes helpen

“We waren blij verrast door de winst die kon worden geboekt door het aannemen van één, twee, drie of alle acht leefstijlgewoonten. De resultaten van het onderzoek suggereren dat het aannemen van een gezonde levensstijl belangrijk is voor zowel de volksgezondheid als het persoonlijke welzijn.” De kans op diabetestypes 2 en hartziekten wordt hiermee namelijk kleiner, en vooral die ziekten dragen bij aan vroegtijdig overlijden.

Wil je graag gezond oud worden, dan is het slim om zo vroeg mogelijk de gezonde leefstijlgewoonten toe te passen. Maar de studie laat zien dat kleine, gezonde veranderingen in je levensstijl als je veertig, vijftig of zestig bent nog steeds een positieve impact hebben. Zo zie je maar: het is nooit te laat om bewust en gezond te gaan leven!

Hier worden wij Nederlanders en BEDROCK lezers écht gelukkig van

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️