Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 31 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

De leefregels van de oudste Indiase geneeswijze Ayurveda tijdens de herfst

Ayurveda is een bijzondere en bovendien eeuwenoude geneeswijze uit India. Het is de oudste uit het land om precies te zijn. Wereldwijd volgen miljoenen mensen de leefregels ervan. Waarom? De alternatieve geneeswijze zegt dat het essentieel is om naar een persoon als geheel te kijken, het is een holistisch geneeswijze dus. Ook spelen de verschillende seizoenen een grote rol in Ayurveda. Daarom delen we de leefregels van Ayurveda nu de herfst zijn intrede maakt.

We hoeven je vast niet te vertellen dat ieder seizoen weer andere emoties en behoeften in ons losmaken. De zomer staat voor energie en naar buiten treden (letterlijk en figuurlijk), terwijl de herfst juist een tijd is om te reflecteren en meer naar binnen te treden.

Volgens de eeuwenoude geneeswijze Ayurveda horen daar ook een paar fijne én essentiële leefregels bij om zoveel mogelijk in balans te blijven, zowel fysiek als mentaal.

De herfst leefregels volgens Ayurveda

In eerste instantie is het handig om te weten dat binnen Ayurveda verschillende types bestaan, ofwel de zogeheten ‘dosha’s. Door een uitgebreide vragenlijst in te vullen kom je erachter welke dosha het sterkst aanwezig is in jou.

Vaak heb je altijd wel iets weg van de andere dosha’s, maar heb je een duidelijke, sterkere aanwezigheid van één of soms twee types.

De herfst is het Vata-seizoen

Eén van deze dosha’s heet ‘Vata’. Het herfstseizoen zou volgens de Indiase geneeswijze voornamelijk draaien om het Vata-type. Waarom? Vata staat voor beweging en wind en die elementen zijn door de verandering naar dit seizoen steeds meer aanwezig. In de natuur om ons heen, maar óók in onszelf.

Wil je in het herfstseizoen in balans blijven, aldus Ayurveda? Knoop dan de volgens leefregels goed in je oren:

1. Zoek de warmte op

Vata staat over het algemeen voor de thema’s kou, hardheid en droogheid. Om te zorgen dat deze dosha in jou in balans blijft, is het daarom zaak om juist in dit seizoen niet te koud te eten en leven, maar juist de warmte op te zoeken. Alles draait bij Ayurveda immers om balans.

2. Voorkom te veel droogheid

Hetzelfde geldt voor droogte. In de herfst wordt de lucht droger en daarom wordt in deze periode ook onze huid droog en trekkerig. Je kan zelfs last krijgen van je gewrichten, verstopte holtes krijgen en meer vermoeidheid ervaren.

Zorg daarom voor een fijne routine die bij jou én dit seizoen past. Pas zo nodig je beautyroutine aan met producten die je huid goed hydrateren (volgens de leefregels Ayurveda kun je zelfs specerijen toevoegen aan je beautyroutine), zorg voor voldoende beweging en als het gaat om voeding: kies dan warme, herfstige maaltijden. Met verschillende knollen, noten, vergeten groenten en een handjevol specerijen zit je altijd goed! Inspiratie nodig? Denk aan:

Koude salades of ander droog eten, wordt in de herfst volgens Ayurevda afgeraden.

Verder kookt men in India kookt graag met de geklaarde boter ghee in plaats van boter. Het is handig om deze in huis te hebben.

3. Self-care 

In een periode waarin we ons meer willen terugtrekken, is het extra belangrijk om goed voor onszelf te zorgen.

Denk aan een fijne, spicy thee van gember en kurkuma op de bank met een goed boek, de open haard laten branden in de avonduren, maar ook een massage boeken met een verwarmde olie.

4. Maak een prioriteit van je slaaproutine

Een goede nachtrust (eventueel met een verwarmde of verzwaarde deken) is natuurlijk altijd een goed idee, maar in deze koude, droge periode al helemaal. Je lichaam gedijt in deze periode extra goed op een goede routine.

Sta daarom het liefst op hetzelfde tijd op, skip blauwe schermen twee uur voor het slapen gaan (en lees één van deze boeken of schrijf in je journal), brand lekkere wierook in de slaapkamer en steek de kaarsjes aan!

En natuurlijk: haal je geiten wollen sokken, lievelingsvest en sjaal maar uit de kast, en kleed je extra comfy en warm deze maanden!

Hét ultieme ochtendritueel volgens de oudste Indiase geneeswijze Ayurveda

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️