Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Psyche 24 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is de kracht van hoogsensitieve personen

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk dat je hebt óf niet. Dat betekent dat je dus wordt geboren als een hoogsensitief persoon (HSP) of niet (je kunt het niet worden). Ben je hoogsensitief of hooggevoelig, dan ben je gevoelig voor prikkels.

Gevoeliger dan mensen die geen HSP zijn. Dit kan een valkuil zijn, maar gelukkig zijn er ook sterke eigenschappen die juist de kracht van hoogsensitiviteit benadrukken.

Voor mensen die hooggevoelig zijn, is voor zichzelf zorgen een van de belangrijkste dingen. Doet een HSP dit niet, dan zijn alle prikkels en informatie van buitenaf niet (goed) meer te verwerken en raak je overprikkeld. Dat uit zich in bijvoorbeeld hoofdpijn, negatief denken, boosheid of frustratie. Je voelt je overlast en kan weinig hebben. Met een goede selfcare komen juist de krachten van hoogsensitieve personen naar voren.

Kracht van hoogsensitiviteit

Elke van Hoof, klinisch psycholoog van de Vrije Universiteit Brussel en expert op het gebied van hooggevoeligheid leg uit dat hoogsensitiviteit een wetenschappelijk aangetoond persoonlijkheidskenmerk is. Bij hoogsensitieve personen ontbreekt de filter in het informatieverwerkingssysteem in je hoofd, in tegenstelling tot iemand die niet hoogsensitief is.

Er komen dus veel prikkels tegelijkertijd binnen en die moeten verwerkt worden. Je ziet meer dan anderen, je voelt meer en je verwerkt prikkels grondiger dan anderen. Ben je hoogsensitief, dan kost dat je meer energie. Je wordt sneller moe of emotioneel, in je hoofd kan het voelen alsof je ontploft. Vooral in tijden van stress, nare situaties of bij het krijgen van weinig slaap uit zich dit.

Met voldoende slaap, rust, beweging, gezonde voeding en niet te veel prikkels van buitenaf beschik je als HSP juist over sterke eigenschappen: dat is de kracht van hoogsensitiviteit. Zoals oog voor detail, een groot empathisch vermogen, creatief kunnen denken en denken vanuit een groter geheel.

Ook zijn HSP’s analytisch vaak heel sterk. Dit maakt dat hooggevoelige mensen heel nauwkeurig zijn in wat ze doen.

Andere krachten zijn:

  • Je bent zorgzaam en voelt anderen goed aan en daardoor weet je wat je omgeving nodig heeft, zelfs als diegene dat zelfs nog niet weet. Hiermee kan je andere mensen, bijvoorbeeld je gezin of vrienden, goed helpen. Ook een handige eigenschap als je een beroep hebt in de zorg of als coach.
  • Je creativiteit zorgt ervoor dat je vaak vol ideeën zit en dat is heel fijn als je iets doet in de creatieve sector.
  • Een andere kracht van hoogsensitiviteit is het hebben van een sterk ontwikkelde intuïtie, durf daarop te vertrouwen, dat geeft je een hoop rust.
  • Mensen kunnen op je rekenen omdat je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt.

Die eigenschappen komen tot uiting wanneer een hoogsensitief persoon de eigen grenzen goed bewaakt en voldoende rustmomenten (ook wel herstelmomenten genoemd) inlast. Neem je momenten van selfcare om te herstellen van de vele prikkels.

Kijk ook eens naar je (werk)omgeving: soms helpt een koptelefoon om geluiden af te zwakken of zachter licht in de ruimte waarin je werkt of leeft. Jezelf omringen met positiviteit werkt ook goed voor hoogsensitieve personen, omdat je daar rustig en blij van wordt. Meditatie is altijd een fijne manier om te ontprikkelen, voor HSP’s, maar ook voor niet-HSP’s.

Zo ondersteun je jezelf holistisch als hoogsensitief persoon (hsp)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️