Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 24 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Miranda voelde zich jarenlang eenzaam: ‘Eenzaamheid heeft niets met je omgeving te maken’

Je eenzaam voelen ondanks een grote sociale kring om je heen: Miranda kent dat gevoel als geen ander. Jarenlang kampte ze met eenzaamheid, maar door goed naar haar eigen gevoelens te luisteren en ernaar te handelen, loste ze het op. Nu helpt ze anderen met hetzelfde probleem, want volgens haar zit eenzaamheid van binnen.

Een eenzaam gevoel heeft, als je het Miranda vraagt, niets met je omgeving te maken. Je kunt nog zo veel fijne vrienden en familieleden om je heen hebben, het betekent niet dat alles goed met je gaat. Miranda: “Als je niet gelukkig met jezelf bent, ben je dat ook niet met de mensen om je heen.”

Miranda was jarenlang eenzaam

Die ervaringen deed Miranda allemaal op omdat ze een groot deel van haar leven eenzaam was. Ze voelde zich onbegrepen en projecteerde haar gevoelens op haar omgeving. Bovendien had ze het gevoel alles alleen op te moeten lossen en te doorstaan, terwijl ze genoeg vrienden om zich heen had.

Door jaren aan therapie leerde ze dat niemand anders haar probleem ging oplossen; het zat namelijk vanbinnen. De eerste stap om minder eenzaamheid te ervaren, was gelukkig worden met zichzelf.

Miranda: “Ik besefte dat ik mijn probleem niet zomaar zou oplossen met een nieuwe vriendengroep. Ook in sociale situaties, kon ik me namelijk eenzaam voelen.” Op haar 26ste, nu al even geleden, besloot Miranda hulp te zoeken. “Op mijn 26ste waren dat gesprekken bij de Riagg/GGZ, nog geen echte therapie.

Het was pas op mijn 42ste dat ik echt in therapie ging omdat ik nog verder van mezelf verwijderd was.”

De eenzaamheid is eindelijk verdwenen

Daar ging ze diep door haar eigen gevoelens heen, maar na zware jaren leverde dat mooie resultaten op: inmiddels ervaart ze die eenzaamheid namelijk niet meer. Ze kiest er nu bewust voor om alleen te zijn omdat het rust geeft. Om dat te bereiken, moest ze meer doen dan alleen praten, praten, praten.

“Ik ben heel diep gegaan om naar mijn eigen kern te zoeken. Ik moest stilstaan om te ontdekken waar die gevoelens vandaan kwamen. Als je emoties en pijn negeert, kun je ze ook nooit oplossen,” vertelt ze. Voor haar voelde het als een soort rouwproces over haar leven: ze moest alle gebeurtenissen, zwaar en minder zwaar, verwerken om over die eenzaamheid heen te komen.

Oude patronen herkennen en taboes doorbreken

Hoewel je omgeving het probleem niet gaat oplossen, wist Miranda dat het gevoel wel ergens vandaan kwam. Volgens haar zit het ‘m meestal in patronen die je zijn opgelegd, maar ook in oude patronen van je ouders en voorouders. Daardoor bouwde ze lang een muur om zich heen.

Ze wist ergens in haar achterhoofd heus wel dat bepaalde personen in haar leven haar niet in de steek zouden laten, maar het ook erkennen, was een tweede. Het is volgens Miranda een gevoel dat veel mensen herkennen: “Iedereen is wel eens eenzaam.”

Door erover te praten, merkte Miranda dat ze ook anderen in hun verdriet hielp. Daarvan maakte ze haar missie, want er heerst  nog altijd veel schaamte over eenzaamheid. “Mensen denken vaak dat ze de enige zijn, maar dat is absoluut niet zo. Als we ons hier over uitspreken, durven meer eenzame mensen te zoeken naar een oplossing. Het is tijd om het taboe te doorbreken.”

Suus (32): ‘Ik voel mij eenzaam binnen mijn relatie’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️