Margje Hoogland
Margje Hoogland Welzijn 29 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Wetenschap: zó belangrijk is knuffelen voor de mens

Waar we eerder misschien nooit van huidhonger hadden gehoord, werd het tijdens de Coronapandemie ineens iets waar we allemaal mee te maken kregen. Inmiddels zijn we – hopelijk voor altijd – van de maatregelen af, maar nooit eerder hebben we zoveel behoefte gehad aan een knuffel, een kus of een aai als in de afgelopen twee jaar. Die behoefte triggerde de wetenschap. Ze wilden wel eens weten waarom die behoefte zo sterk was en ze vroegen zich af: is knuffelen gezond?

Er werden verschillende onderzoeken gedaan en de meest interessante inzichten daarover werden op Psychology Today gedeeld.

Knuffelen is gezond

Eigenlijk uit al die onderzoeken kun je wel opmaken dat knuffelen veel gezondheidsvoordelen heeft. Toch kan de manier waarop en de frequentie waarop wordt geknuffeld wel verschillen per cultuur.

1. Knuffelen vermindert stress

De onderzoeker Aljoscha Dreisoerner van de Goethe Universiteit in Frankfurt deed in 2021 onderzoek naar de positieve effecten van knuffelen op stress. Ze keken hierbij niet alleen naar het effect van het knuffelen van anderen, maar ook naar het effect van het knuffelen van jezelf.

Must read: Hug it out! Waarom het knuffelhormoon oxytocine relaties goed houdt

Aan het onderzoek deden 159 vrijwilligers mee. Zij werden opgedeeld in drie groepen: knuffelen met anderen, knuffelen met zichzelf en helemaal niet knuffelen na een stressvolle situatie. Bij zowel de geknuffelde als de zelf knuffelende mensen was na 20 seconden het cortisol level een stuk lager.

Stress? Zoek dan vooral even iemand om voor een stevige knuffel óf sla je armen om jezelf heen.

2. Ook de lengte van de knuffel is van belang

Vrijwel iedereen kan beamen, een knuffel heeft een positief effect op je stemming. Je voelt je nou eenmaal beter als een geliefde je een oprechte knuffel geeft. Wel bleek uit een onderzoek van Anna L. Dueren van de afdeling Psychologie van de Universiteit van Londen dat de lengte van de knuffel ook nog van belang is.

Lees ook: World Cuddle Up Day: genoeg redenen om te knuffelen op de koudste dag van het jaar

Aan het onderzoek deden 45 vrouwen mee. Zij werden één seconde, 5 seconden of 10 seconden geknuffelden en lieten daarna weten of ze hun beter voelden. De knuffels van 5 seconden en 10 seconden werden beide als prettiger ervaren dan knuffels van één seconde. Houd elkaar dus vooral wat langer vast.

3. Knuffels hebben veel invloed op de gezondheid van ouderen

Eerlijk is eerlijk, tijdens de pandemie hebben we allemaal wel eens iemand geknuffeld. Voor ouderen was dat een stuk lastiger omdat er bij hen ook net wat meer angst op de loer lag. Toch is het belangrijk om nu weer wat vaker met ze te knuffelen.

Uit een ander onderzoek uit 2021 van Tia Rogers-Jarrell van de School of Kinesiology and Health Science aan de York University in Toronto blijkt  namelijk dat knuffelen juist voor ouderen heel belangrijk. Ze analyseerden daarvoor gegevens van meer dan 20.000 mensen van 65 jaar of ouder uit de Canadian Community Health Survey.

Must read: De 7 verschillende manieren van knuffelen (en de betekenis ervan)

De ouderen die deelnamen aan dit onderzoek en die regelmatig knuffels krijgen, voelen zich een stuk gezonder dan ouderen die nooit knuffelen. Dit effect bleef ook bijna gelijk nadat onderzoekers naar andere invloedsfactoren – inkomen, chronische ziekten etc. – hadden gekeken.

Mensen met chronische ziekten die vaker werden geknuffeld, voelden zich beter dan mensen zonder ziekten maar die nooit werden geknuffeld. Dit suggereert dus een sterk verband tussen knuffelen en gezondheid.

4. Hoe we knuffelen verschilt per cultuur

Een laatste onderzoek uit 2021 keek niet zozeer naar het effect op de gezondheid van knuffelen, maar meer naar de verschillen van aanrakingen per cultuur.

Aan het onderzoek van Agnieszka Sorokowska van de Universiteit van Wroclaw deden meer dan 14.000 personen uit 45 landen mee. De onderzoekers ontdekten dat in totaal 92,6 procent van de deelnemers enige vorm van emotionele aanraking met hun partners hadden gehad in de week vóór het onderzoek.

Lees ook: De kracht van knuffelen

Wel waren er grote verschillen tussen landen. Mensen in minder conservatieve en minder religieuze landen knuffelen vaker. Ook knuffelen mensen in warme landen vaker, waarschijnlijk omdat het leven zich daar meer buiten afspeelt en je dus vaker mensen ziet.

Ook waren er verschillen in leeftijdsgroepen. Zo knuffelen jongeren meer dan ouderen. Verder knuffelen mannen en vrouwen hun partners even vaak, maar vrouwen knuffelen hun kinderen wat vaker dan mannen. Dit laat dus wel zien dat cultuur veel invloed heeft op of knuffelen als iets prettigs wordt gezien, maar ook dat individuele factoren een rol spelen.

Vraag dus even voordat je iemand die je wat minder goed kent om de hals wil vliegen, of de ander er oké mee is. Maar ben je bij je vrienden of je familie, sla dan vooral je armen om elkaar heen: knuffelen is gezond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️