Rosa Bertram
Rosa Bertram | LinkedIn Body 6 jan 2020

World Cuddle Up Day: genoeg redenen om te knuffelen op de koudste dag van het jaar

Jaarlijks is het op 6 januari World Cuddle Up Day. Op deze dag mag je ongegeneerd veel knuffelen. Sterker nog: dat wordt aangeraden. Waarom? Knuffelen is hartstikke gezond voor je!

Gemiddeld gezien heeft januari de koudste dagen van het jaar, vandaar dat de World Cuddle Up Day werd ingeroepen op de zesde dag van het nieuwe jaar. Want hoe kan je het jaar beter starten dan met een flinke dosis gezondheidsvoordelen van knuffelen?

Knuffelen is gezond

Welke temperatuur het ook is buiten of binnen, knuffelen is altijd een goed idee. Het is niet voor niets dat we knuffelen zien als een universele uiting van genegenheid. In het Westen doen we dit over het algemeen met vrienden, geliefden en familie. Maar waarom vinden we het eigenlijk zo fijn?

Lees ook: De kracht van knuffelen

Knuffelen laat het stofje oxytocine vrij, tenminste na zo’n 20 seconden knuffelen. Het wordt dan ook niet voor niets het liefdeshormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat je verbondenheid ervaart met degene met wie je knuffelt.

Niet zo gek dus dat oxytocine een grote rol speelt in onze sociale contacten en emoties, schreven we al eerder.

Meer oxytocine please

Wanneer je huid wordt aan geraakt, geven je hormonen daar een reactie op. Oxytocine wordt aangemaakt in de hersenen, de hormonen geven vervolgens een signaal aan de hypofyse en dat gaat direct naar het zenuwsysteem. And there you go.

Direct ontstaan gevoelens als vertrouwen, verbondenheid en word je beter weerbaar tegen stress en verslaving. Ook komt je lichaam sneller tot rust. Aha, vandaar dat je altijd lekker wegzakt en de tijd even vergeet als je met je liefde knuffelt.

Must read: Hug it out! Waarom het knuffelhormoon oxytocine relaties goed houdt

Dat niet alleen, door het geluksstofje wordt ook pijn verzacht. Volgende keer als je je teen stoot even heel hard je lover knuffelen dan maar?

Verder zou oxytocine ook de kans op hartziekten verminderen, de bloeddruk verlagen en naast stress ook angsten de kop indrukken.

Een knuffelpartij boost overigens ook je zin in seks. Genoeg redenen om te knuffelen dus!

Je knuffelpartner

Maak je vooral geen zorgen als je geen partner heb en daarom weinig of niet knuffelt met een geliefde. Knuffelen met vrienden, familie en zelfs huisdieren volstaat ook.

Geen huisdier of niet iemand om mee te knuffelen? Boek dan een massage, uit onderzoek blijkt namelijk dat het dezelfde positieve gezondheidseffecten met zich meebrengt!

More cuddles

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
World Cuddle Up Day: genoeg redenen om te knuffelen op de koudste dag van het jaar
Sluiten