Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 6 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Geen tosti of friet zonder ketchup voor jou? Dit is de verklaring voor je verslaving

Wist je dat er elk jaar 650 miljoen flessen ketchup van Heinz worden verkocht? Als je ziet over hoeveel gerechten we de saus doen, is dat niet zo gek. Van tosti’s en frietjes tot rijst en eieren; ketchup is overal lekker bij. Waarom zijn we allemaal zo verzot op die rode saus?

Waarom we zo gek zijn op ketchup kan simpel verklaard worden.

Waarom we van ketchup houden

Wat maakt ketchup nou precies zo verleidelijk? Met die vraag hebben veel onderzoekers zich ook bezig gehouden. Gelukexpert en New York Times bestselling schrijfster Gretchen Rubin is één van die onderzoekers. Zij legt uit waarom ons brein zo van de smaak van ketchup houdt.

Bij elke bui past ander eten volgens de voedingspsychiatrie

Wat blijkt namelijk? Ketchup is één van de enige soorten eten die alle 5 de basissmaken tegelijkertijd bevat. Het is zoet, zuur, zout, bitter en umami. Vrij vertaald vanuit het Japans betekent umami ‘de smaak van de heerlijkheid’. Het is een soort hartige smaak.

Het is ook die umami smaak die je laat watertanden en je buik stimuleert om meer buikzuur aan te maken. Buikzuur zorgt er dan weer voor dat de proteïnen die in je eten zitten goed verteerd worden. Umami kan leiden tot zowel trek als een vol en voldaan gevoel.

Flavor 101 

Het feit dat ketchup alle 5 de basissmaken bevat en dus zo lekker smaakt, sluit aan bij het feit dat onze zintuigen een grote impact hebben op ons geluk. Dit onderwerp vormt dan ook de basis van Rubin’s volgende boek.

Je brein in topconditie houden: dit voedsel helpt je daarbij

Op haar blog beschrijft Rubin een soortgelijk onderwerp, namelijk wat voor oefeningen zij doet om de 5 verschillende zintuigen goed te benutten. Zo volgde zij voor het smaakzintuig een cursus Flavor 101 aan de Flavor University in Illinois, waarbij je leert over de wetenschap van smaak.

Ketchup gekte

Ketchup is dus eigenlijk het perfecte sausje. Kookboek auteur Elisabeth Rozin gaat zelfs nog een stapje verder en noemt ketchup een überfood.

En in dit (al wat oude) artikel over ketchup dook journalist en New York Times bestselling auteur Malcolm Gladwell in het super fandom van ketchup en waarom mensen zo van de rode saus houden. Een speciale saus is het dus wel.

Deze voeding heeft antidepressieve effecten op je hersenen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️