Deze 7 factoren maken iemand een wijs persoon
Wijsheid is natuurlijk lastig te omschrijven, want wat is wijsheid eigenlijk? Het betekent immers voor iedereen iets anders. Toch is het een eigenschap die we vaak associëren met leeftijd en levenservaring. Een recentelijk onderzoek laat nu zien welke factoren iemand een wijs persoon maken.
Vaak merk je gewoon aan iemand of diegene een wijs persoon is. Je merkt het aan iemands woorden, houding en aan de levenswijsheden. Het woordenboek omschrijft wijsheid als ‘het hebben van kennis die op inzicht en levenservaring berust’. Maar ja, wat maakt iemand nou concreet een wijs persoon?
Wat maakt iemand een wijs persoon?
Onderzoeker Dilip Jeste wilde uitzoeken wat iemand nou precies wijs maakt. Om de studie uit te kunnen voeren, wilden Jeste en zijn onderzoeksteam verdergaan op een bestaande methode voor het berekenen van wijsheid, die bestaat uit 28 vragen. In deze studie, echter, hebben de onderzoekers de lijst ingekort tot zeven vragen die ze voorlegden aan 2000 respondenten.
De factoren die wijzen op wijsheid zijn:
1. Zelfreflectie
Wijze mensen nemen de tijd om na te denken over hun daden, keuzes en overtuigingen. Ze staan open voor groei en het aanpassen van hun gedachten wanneer nodig.
2. Empathie en medeleven
Een eigenschap van wijze mensen, is het vermogen om zich in te leven in anderen. Ze begrijpen verschillende perspectieven, zelfs als ze het niet met die perspectieven eens zijn. Dit stelt hen in staat om conflicten op te lossen en relaties te versterken.
3. Emotionele regulatie.
Wijsheid betekent ook dat je controle hebt over je emoties. Het gaat erom dat je niet direct reageert op moeilijke situaties, maar in plaats daarvan een stap terug doet om op een meer gebalanceerde manier te reageren.
4. Onafhankelijk denken
Wijze mensen zijn niet bang om anders te denken. Ze durven onconventionele keuzes te maken en blijven trouw aan hun eigen waarden, óók als dat geen populaire mening is.
5. Levenslange leergierigheid
Wijsheid groeit naarmate je meer leert. Wijze mensen zoeken continu naar nieuwe informatie en ervaringen om hun wereldbeeld te verbreden.
6. Bescheidenheid
Wijsheid en arrogantie gaan niet samen. Bescheidenheid helpt om open te blijven voor nieuwe kennis en inzichten, in plaats van te denken dat je alles al weet.
7. Compassie
Tenslotte komt ware wijsheid voort uit compassie. Het vermogen om anderen te helpen, te steunen en liefdevol te handelen, maakt dat wijze mensen een positieve impact hebben op hun omgeving.
Geluk, veerkracht en mentaal welzijn
Bovendien bleek dat wijsheid ook wordt gelinkt aan zaken zoals geluk, veerkracht én mentaal welzijn. En het goede nieuws? Alle bovengenoemde zeven componenten van wijsheid kunnen absoluut worden aangeleerd! Zo lang je het maar echt wilt.
Wijsheid wordt vaak als een complex concept gezien, maar dit onderzoek laat dus zien dat het om concrete eigenschappen gaat, die iedereen kan ontwikkelen. Hoe mooi is dat?
Ken je trouwens deze wijsheden over een ‘goed leven’ van Rhee Kun Hoo, een 89-jarige Koreaanse psycholoog al? En wist je dat de overgang ook levenswijsheid geeft?
Wat we kunnen leren van ‘Kokoro’: de Japanse wijsheid voor een goed leven