Marloes Graat
Marloes Graat Welzijn 17 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

De 7 signalen van je lichaam dat je een kalium tekort hebt

Kalium: dat is toch dat ene stofje dat in bananen zit? Kalium is misschien niet een heel bekend mineraal, maar wél een belangrijke. Kalium heeft namelijk invloed op je hart, spieren en zenuwfuncties. Daarom is het tijd om kalium in de spotlight te zetten: hoe weet je of je een kalium tekort hebt, waardoor kan het ontstaan en wat kun je doen om het tegen te gaan?

Heb je last van vage klachten zoals vermoeidheid, spierkrampen en een onregelmatige hartslag? Dan is een kalium tekort waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar wel goed om eens uit te sluiten.

Wat is kalium?

Kalium is een mineraal dat het lichaam nodig heeft bij belangrijke processen zoals regelen van je bloeddruk, een gezonde zenuwfunctie en spiersamentrekkingen (bijvoorbeeld in je darmen).

Vrouwen hebben dagelijks 3,1 milligram aan kalium nodig. De hoeveelheid kalium in je lichaam wordt geregeld door je nieren. Via een bloedtest bij je huisarts kun je achterhalen of je een kalium tekort hebt.

Kalium tekort oorzaken

Kalium tekort ontstaat volgens Healthline niet snel veroorzaakt doordat je te weinig kalium binnenkrijgt via je voeding. Meer voorkomende oorzaken zijn als je plotseling opeens veel vocht verliest door bijvoorbeeld overgeven, diarree, of bij het gebruik van laxeerpillen.

Heb jij het Dead Butt Syndrome? Oefeningen voor als je veel zit

Eet je veel kant-en-klaar maaltijden of bewerkte voeding met zout? Dan kun je door je voeding toch een kaliumtekort hebben. In kant-en-klaar maaltijden zit veel zout en kalium heeft een wisselwerking met zout.

Dus wanneer je genoeg kalium eet, maar teveel zout kan het zijn dat er toch niet voldoende kalium kan worden opgenomen. Als je een kalium tekort hebt, is het dus belangrijk op je zoutinname te letten.

Kalium tekort symptomen

Dit zijn de signalen waar je een kalium tekort aan kunt herkennen:

1. Vermoeidheid

Een kaliumtekort kan leiden tot vermoeidheid, omdat cellen in je lichaam een bepaalde hoeveelheid kalium nodig hebben om goed te functioneren. Voel je vaak moe, futloos en heb je weinig energie om dingen te ondernemen? Dit zou wellicht kunnen komen door een kalium tekort.

2. Constipatie

Kalium helpt signalen van je hersenen door te geven aan de spieren in je darmen. Hierdoor komen je darmen in actie en wordt voedsel verteerd. Je kunt dus een opgeblazen gevoel of last van constipatie krijgen bij een kalium tekort.

3. Afwijkingen in je hartslag

Hartritmestoornissen kunnen vele oorzaken hebben zoals stress of een hoge bloeddruk, maar ook een kalium tekort kan invloed hebben.

De stroom van kalium in en uit hartcellen, helpt bij het reguleren van je hartslag. Een laag kaliumgehalte in je bloed kunnen deze stroom veranderen waardoor je afwijkende hartslag of hartritmestoornis kan krijgen.

4. Kortademigheid

Een ernstig kaliumtekort kan moeite met je ademhaling veroorzaken. Om te ademen heb je meerdere spieren nodig, vooral je middenrif om de longen te helpen bij het in- en uitademen van lucht.

Wanneer de het kaliumgehalte in je bloed veel te laag is, kunnen je longen niet goed uitzetten en samentrekken waardoor je je kortademig kunt voelen. Een kalium tekort is dus belangrijk om serieus te nemen

5. Tintelingen en gevoelloosheid

‘Slapende’ spieren, tintelingen en gevoelloosheid: hoewel het vaker voorkomt bij mensen met een ernstige kaliumtekort, is het wel iets om in de gaten te houden als je hier vaker last van hebt.

Hallo vitaminebommetje: zó gezond is een kiwi

Kalium is belangrijk voor een gezonde zenuwfunctie. Een laag kaliumgehalte in je bloed kunnen zenuwsignalen daarom verzwakken en leiden tot tintelingen en gevoelloosheid.

6. Hoge bloeddruk

Veel mensen weten dat je een te hoge bloeddruk kunt krijgen door teveel zout te eten, maar te weinig kalium in voeding kan hetzelfde effect hebben. Denk je dat je een kalium tekort hebt? Let dan eens of je genoeg kaliumrijke voedingsmiddelen eet of ga naar de huisarts wanneer je meerdere signalen herkent.

7. Krampen en vermoeidheid in spieren

Slappe spieren, krampen en spierpijn kunnen ook symptomen zijn van een kalium tekort. Kalium speelt een rol bij spiersamentrekkingen, dus als je opeens vaker last hebt van vermoeide spieren of krampen zou dat daarop kunnen duiden.

Kaliumrijke voeding

Wanneer je denkt een kaliumtekort te hebben, let dan eens op je voeding. Kaliumrijke voedingsmiddelen zijn, natuurlijk bananen, maar daarnaast zit in avocado, zoete aardappel, spinazie, witte en zwarte bonen, tomatenpuree en yoghurt ook veel kalium. Kom maar door met die banaan-spinazie-avocado smoothie.

Wanneer je je meerdere symptomen herkent bij jezelf of als je twijfelt, neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan een bloedtest bij je afnemen om te checken of je daadwerkelijk een tekort hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️