Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Betere wereld 31 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Life hack: met deze simpele manieren brand je een kaars wél mooi op

Als je in de avond graag een kaarsje aansteekt, zul je het volgende – zeer frustrerende – fenomeen herkennen: soms ontstaat er een gat in de kaars en brandt ‘ie niet mooi op. Superzonde natuurlijk, vooral als het een luxe geurkaars is en bij elke flikkering van het vlammetje een euro verloren gaat. Kaarsen mooi opbranden is lastig. Daarom hebben wij een aantal tips voor je, zodat je zo lang mogelijk van je kaars kunt genieten.

Dit zijn ze:

1. Laat de bovenlaag volledig smelten

Steek je een kaars voor de eerste keer aan? Blaas deze dan pas uit op het moment dat de hele bovenlaag is gesmolten. Als je het al na een half uurtje doet, dan ben je dus fout bezig! Door eerst de bovenlaag helemaal te laten smelten, voorkomt je dat er een gat (of tunnel) in de was brandt.

2. Houd het lontje kort

Het is het beste als het lontje van je kaars niet langer is dan een halve centimeter, want hierdoor zal je kaars minder walmen. Je kunt de lont gemakkelijk korter knippen als deze te lang is.

9 morning hacks die je dag geheid positief beïnvloeden (ja, echt)

3. Vermijd tocht

Een licht briesje kan het vlammetje van de kaars van richting laten veranderen. Als de tocht steeds van dezelfde kant komt, zal de kaars ook aan één kant sneller opbranden. Let hier dus op. Valt de tocht niet te vermijden? Draai je kaars dan af en toe.

4. Zet kaarsen niet te dicht bij elkaar

Als je kaarsen te dicht naast elkaar zet, kan de warmte van de ene kaars de andere kaars laten smelten. Wil je dat al je kaarsen mooi opbranden? Zorg dan voor voldoende afstand tussen alle kaarsen.

Een hack voor wie altijd tientallen tabbladen heeft openstaan

5. Toch een gat in je kaars? Snijd de randen weg

Als je kaars niet mooi opbrandt, dan kun je de opstaande randen voorzichtig wegsnijden. Zo is het oppervlak weer gelijk.

6. Gebruik aluminiumfolie

Lukt het ondanks bovenstaande tips niet om de kaars mooi op te laten branden? Pak dan een stuk aluminiumfolie en vouw deze dubbel en wikkel het om je kaars heen, als een warm jasje. Let op dat je aan de bovenkant een stuk openlaat, zodat de kaars niet uitgaat.

Dankzij de aluminiumfolie gaat de was sneller smelten en kun je een zogenaamde ‘pool’ creëren. Houd de kaars wel in de gaten, want deze kan erg heet worden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️