Jeanine van de Klashorst
Jeanine van de Klashorst Psyche 20 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Jeanine: ‘Door minimalisme transformeerde ik van een verlegen meisje naar een onafhankelijke vrouw’

“Ik vond een manier om meer rust, focus en tijd te creëren door juist minder te doen met behulp van minimalisme.” Minimalisme is een begrip wat steeds vaker gebruikt wordt. Het wordt ook wel omschreven als het simpeler of eenvoudiger maken van onderdelen van je leven. Onze omgeving wordt steeds drukker met alle prikkels, mensenmassa’s en de lat ligt alsmaar hoger. Essentieel dus om die rust en focus te behouden.

Belangrijk om te weten is dat minimalisme niet simpelweg alleen maar spullen opruimen is of continue dingen om je heen schrappen. Het is zoveel meer!

Minimalisme is een levensstijl die je leven verandert en waarmee je ontdekt wat voor jou belangrijk is. Hoe jij jouw leven creëert. Waar jij energie van krijgt. Hoe jij het beste uit je leven haalt en hoe jij groeit in je werk, maar het laat je ook bewuster nadenken en gerichter keuzes te maken.

Je kan het toepassen op verschillende aspecten in je leven. Denk aan in je werk, in je relatie met jezelf en anderen, in gezondheid en spullen.

Minimalisme voor een persoonlijke transformatie

Door minimalisme kon ik een transformatie maken van een verlegen meisje naar een sterke onafhankelijke vrouw. Ik ben niet meer die persoon van vroeger zoals vele mensen mij misschien denken te kennen.

Ik heb zelf inmiddels tientallen jaren minimalisme in mijn leven kunnen toepassen. Dat kwam omdat ik topsport (hardlopen, zeventien jaar lang heb gedaan en 4 nationale medailles behaald) combineerde met studie en werk (fysiotherapie).

Het bracht mij al zo ontzettend veel en ik ben zo dankbaar dat ik ermee in aanraking ben gekomen! Enkele voorbeelden hiervan zijn:

– Structuur en focus in mijn sport en studie/werk en de balans hiertussen
– Extra tijd die ik mooi kan gebruiken om in de natuur of met familie/vrienden te zijn
– Rust en kalmte in mijn hoofd omdat ik alles op orde heb en ik bijna tot geen afleidingen ervaar
– Veel blijheid, plezier en het maakt mij een vrolijker en zeer energiek persoon
– Heel veel dankbaarheid, in vriendschappen, liefde en gezondheid en genieten van het moment.

Natuurlijk heb ik eerst ook struggels ervaren hoe ik alles in balans kon houden. Soms werd het even teveel. Het is dan goed om terug naar de basis te gaan en inzicht te verkrijgen wat voor jou op dat moment veel energie kost.

Zou je dat kunnen minderen? Door te schrappen laat je de ellendige ballast los en zal je je vrijer voelen. Kijk vooral ook naar de dingen die je juist energie opleveren. Kan je hiervan meer ervaren?

Ik weet zeker dat jij minimalisme op de een of andere manier ook in je leven gebruikt, alleen heb je dat wellicht nog niet altijd door.

Schrijf eens voor jezelf op wat belangrijk voor jou is en wat jouw doelen zijn. Wat zou jij kunnen minderen en/of schrappen omdat dit niet bij je doelstelling past. Kijk naar abonnementen, afleidingen, kennissen en minder goede gewoontes. Maak het zichtbaar. Schrijf het op en beantwoordt de vraag: wat is nu de eerste stap voor verandering?

Lees in het volgende artikel hoe je meer innerlijke rust kan creëren door te minimaliseren.

Jeanine van de Klashorst is een enthousiast persoon die dolgraag ondernemers wil inspireren met het toepassen van minimalisme in het dagelijkse leven via Ganbatte – Minimalistisch Leven. Dit doe ze via een gratis stappenplan, blogs, online cursus en coaching. Volg haar reis op Instagram.

Ruth (29): ‘Ik ben al vijf jaar op wereldreis’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️