Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 25 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Herken jij jezelf in deze 5 signalen? Dan ben je waarschijnlijk een introvert

Heb jij na een gezellige verjaardag, festival of parkdate met vrienden behoefte om even alleen te zijn, terwijl je vrienden de volgende dag al weer willen afspreken? Vind je het gezellig om met een grote groep vrienden te zijn, maar krijg je de meeste energie van diepgaand gesprek met een goede vriendin? Grote kans dat je een introvert bent. En nee dit betekent niet meteen dat je verlegen bent en altijd alleen wilt zijn.

Denk je dat je een introvert bent, maar weet je het niet zeker? Let’s check!

Vooroordelen over introverte mensen

Het zijn einzelgängers, ze zijn verlegen bij het ontmoeten van nieuwe mensen en schrijven het liefst thuis op hun kamer in hun dagboek: er bestaan veel vooroordelen over introverte mensen Wij introverten, inclusief mezelf, weten wel beter. Er bestaan immers vele verschillende soorten introverte personen.

Wat een introvert anders maakt dan een extravert is dat zij zich opladen door alleen te zijn. Dat betekent niet dat een introvert niet sociaal is of van gezellige feestjes houdt. De manier waarop ze uitrusten is gewoon anders, legt relatietherapeut Ken Page uit op MindbodyGreen.

Denk je dat je introvert van aard bent, maar weet je het niet zeker. De volgende punten kernmerken introverte personen.

Kenmerkende eigenschappen van introverte personen

Herken jij je in de volgende punten?

1. Opladen door alleen te zijn

Introverte personen kunnen zich goed alleen vermaken en hebben niet altijd mensen om hun heen nodig hebben om zich op hun gemak te voelen. Juist het tegenovergestelde maakte ze vaak blij: 1-op-1 afspraken met goede vrienden of afspreken met kleine groepjes mensen, in plaats van met een hele grote vriendengroep.

De ultieme gids voor daten als een introvert

Ook hebben ze tijd nodig om op te laden in hun eentje na een drukke, sociale afspraak. Dit doen ze het liefste alleen thuis of in de natuur.

2. Je voelt je leeggezogen na heel veel sociale afspraken

Introverte personen kunnen soms makkelijk over hun grenzen gaan en zich leeggezogen voelen na veel of drukke, sociale afspraken. Als dit regelmatig voorkomt, kan het goed zijn dat je als introvert meer tijd nodig hebt om jezelf op te laden voor de volgende sociale verplichting voor de deur staat.

Als je overprikkeld bent heb je vaak ook spijt van de vele sociale afspraken die je hebt gemaakt toen je wel veel energie had. Als je echt te veel hebt gepland, is het beter om een aantal afspraken af te zeggen of te verplaatsen en goed op je agendabeheer te letten.

Dit zijn de tekenen dat een introvert persoon verliefd is

Plan na een dag met veel sociale activiteiten een dag zonder afspraken in. Je kunt altijd nog spontaan iemand opbellen als je toch energie hebt om af te spreken.

3. Je bent snel overprikkeld op drukke plekken

Een drukke markt, groot plein vol met terrassen of festival met heel veel mensen op een kluitje bij elkaar: het zijn niet de plekken waar jij het liefste bent. Je kunt je snel overwhelmed voelen op deze plekken en moeilijk afsluiten van alle geluiden, kleuren en geuren.

Een relatie tussen een extravert en een introvert, hoe werkt dat nou eigenlijk?

Jij zit in een restaurant het liefst in een hoekje in plaats van het midden en gaat liever lunchen in een tentje in de natuur dan op een groot terras.

4. Werkt het liefste alleen

Een kantoortuin is een ware nachtmerrie voor een introvert, maar ZZP’er zijn is vaak een hele goede match. Zelf bepalen waar en met wie je werkt, hoe je een taak uitvoert en hoeveel prikkels je toelaat op een dag. Zo kun je zelf bepalen of je thuiswerkt, of op een co-working space.

5. Terugtrekken in je eigen wereld

Introverte mensen kunnen zich prima vermaken met nadenken, observeren, wegdromen of analyseren. Ze trekken zich gemakkelijk terug in hun eigen hoofd wanneer ze toe zijn aan een pauze. Dit maakt ook dat ze daarom zo goed alleen kunnen zijn. In tegenstelling tot extraverte mensen die graag gedachten willen uitwisselen en onder de mensen willen zijn.

Twijfel je toch nog of je een introvert persoon bent, misschien ben je ambivert en zit je tussen introvert en extravert in. Welke type persoon je ook bent, het een is niet beter dan het ander, maar ken jezelf en you do you!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️