Margje Hoogland
Margje Hoogland Psyche 3 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Bang voor intimiteit? Misschien komt het door je hechtingsstijl

Ken je dat? Ben je net lekker aan het daten, sla je helemaal dicht als de ander te dichtbij komt. Hoe leuk je iemand ook vindt, je kunt er niks aan doen. De angst dat het contact helemaal misloopt of dat de ander je uiteindelijk zal kwetsen, neemt het van je over. Misschien denk je daardoor ook dat de ander niet bij je past. Want als dat zo was geweest, had je dit gevoel immers niet gehad. Maar misschien moet je de ander niet te snel laten gaan en eens onderzoeken of het door je hechtingsstijl komt.

Je hechtingsstijl heeft onder andere invloed op je relaties, seksualiteit en op je vriendschappen. Juist dingen waar intimiteit een grote rol speelt.

Maar, wat betekent het om bang te zijn voor intimiteit?

Wanneer iemand bang is voor intimiteit, worstelen ze met het vormen en onderhouden van relaties omdat het moeilijk voor hen is om kwetsbaar te zijn. Ze lijken misschien emotioneel open en hebben veel vrienden en familie, maar toch hebben ze altijd een muurtje om zich heen.

Hoe merk je op latere leeftijd dat je onveilig bent gehecht?

Wil iemand op een dieper niveau contact maken, dan is de maar de angst om gekwetst te worden is sterker. Terwijl de persoon die bang is voor intimiteit, juist zo verlangt naar die intimiteit. Ze kunnen daardoor heel defensief reageren en zijn zich er niet van bewust dat ze mensen daardoor juist weg duwen.

Op dat moment voelt dat het veiligst voor ze, maar het maakt het wel moeilijk om diepgaande relaties op te bouwen, terwijl die juist zo belangrijk zijn.

Soorten intimiteit

Intimiteit betekent dat we in staat zijn om eerlijk ons ​​ware zelf aan anderen te onthullen en op die manier een diepgaande verbinding te maken. Dit kan op verschillende manieren.

  • Emotionele intimiteit: elkaar je diepste angsten, dromen, teleurstellingen vertellen en je gezien en begrepen voelen als je dat doet.
  • Intellectuele intimiteit: overtuigingen en standpunten communiceren zonder je zorgen te hoeven maken over mogelijke conflicten.
  • Ervaringsgerichte intimiteit: gedeelde ervaringen die leiden tot inside jokes en mooie herinneringen die de band versterken.
  • Spirituele intimiteit: aangrijpende en mooie momenten met iemand delen. Dat kan zijn, samen genieten van de natuur, diepe gesprekken voeren over zingeving of spiritualiteit.

Wat veroorzaakt een angst voor intimiteit?

Voor zo’n intieme ervaring is het belangrijk dat je je beide open durft te stellen. Maar als iemand dit nooit heeft ervaren in eerdere relaties – met ouders bijvoorbeeld – is dit soort nabijheid zo onbekend dat het bedreigend kan aanvoelen.

Er is dan ook een soort gevoel van schaamte en de persoon die bang is voor intimiteit heeft het idee niet in staat te zijn te geven en te ontvangen. Ook is de angst voor pijn zo groot, dat het voor hen totaal nutteloos voelt.

Waarom je hechtingsstijl zoveel invloed heeft op je relatie

De angst voor intimiteit kan komen door dingen die in het verleden zijn gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan moeilijke ex-relaties of angststoornissen. Maar ook trauma’s uit de kindertijd kunnen obstakels creëren rond intimiteit.

De rol van hechtingsstijlen

Zo blijkt ook dat angst voor intimiteit vaak samenhangt met iemands hechtingsstijl. De hechtingsstijl wordt in de vroege kinderjaren gevormd door hoe de band met onze vroegste verzorgers.

Als je bent opgegroeid met een verzorger die aan je behoeften voldeed, heb je een veilige hechtingsstijl. Je hebt dan het gevoel liefde waard te zijn en hebt vertrouwen in emotionele verbindingen.

Mensen die veilig gehecht zijn weten ook dat het oké is om anderen nodig te hebben of afhankelijk te zijn van anderen. Ook is intimiteit geen probleem, aangezien een veilig gehecht persoon niet bang is voor afwijzing of zichzelf te verliezen.

Hechtingsstoornissen: wat zijn dat precies en hoe kun je er wat aan doen?

Het tegenovergestelde van een veilige hechting is een onveilige hechting. En intiem zijn als je je onveilig voelt, is angstaanjagend. Er zijn drie vormen van onveilige hechting: een vermijdende, angstige of angstig-vermijdende.

Mensen met een vermijdende hechtingsstijl zijn bang dat mensen te dichtbij komen. Ook is iemand met deze stijl doodsbang om te worden opgeslokt, dus duwen ze mensen weg.

Mensen met een angstige hechtingsstijl zijn bang dat anderen te ver weg zijn. Zij hebben een sterke verlatingsangst, dus trekken ze mensen stevig naar zich toe.

Mensen met een angstig-vermijdende stijl hebben last van beide tegelijk. Het gedrag van een angstig-vermijdende hechtingspersoon kan daarom heel verwarrend zijn.

Wat doe je eraan?

Als je bang bent voor intimiteit en dit graag anders wilt, is het goed om eens te onderzoeken waar het vandaan komt. De eerste stap is dan om te ontdekken wat je hechtingsstijl is. Dat kun je onderzoeken met behulp van deze hechtingsstijlen test.

Hoe je het beste kan discussieren met je partner op basis van jouw hechtingsstijl

Als je die duidelijker weet kun je ook nadenken over waar je problemen vandaan komen én hoe je er in het vervolg beter mee omgaat. Als je een partner hebt, laat dan weten dat het vooral belangrijk is dat je je veilig voelt. Je moet zonder oordelen, aannames en beschuldigingen je verhaal kunnen doen.

Wees ook een beetje lief naar jezelf. Je open durven stellen en leren dat je je bij anderen ook veilig kunt voelen, heeft tijd nodig.

Lukt het je niet zelf? Met hulp kun je ook je hechtingsstijl op latere leeftijd herstellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️