Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Nieuws 11 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Vier vandaag internationale Coming Out Day

Naast de Gay Pride, Paarse Vrijdag en Roze Zaterdag, is er nóg een belangrijke feestdag voor de LGBTQIA+ gemeenschap, namelijk Coming Out Day. Elk jaar vieren ze op 11 oktober wie ze zijn en proberen ze het bewustzijn rondom hun voortdurende strijd voor gelijke rechten en acceptatie te vergroten. Wereldwijd zullen veel mensen uit de kast komen, en public via social media, voor een paar vrienden of familieleden, of misschien alleen voor zichzelf.

Maar zelfs als iemand op 11 oktober (of op een andere dag) niet uit de kast komt, is het belangrijk om te weten hoe je iemand kunt steunen, voor het geval die dat op een dag wél doet.

Baken van licht

Hoewel Coming Out Day niet echt een nationale feestdag is, is het voor veel lesbiennes, biseksuelen, homo’s, transgenders, queers, interseksuelen en aseksuelen wel een belangrijke dag. Het is een mooi moment om de wereld te vertellen dat je je niet schaamt voor je identiteit en seksualiteit. Daarnaast is de geschiedenis van de LGBTQIA+ beweging een baken van licht en worden de voorvechters hiervan geëerd.

Wat betekent het als je intersekse bent? (deel 1)

Toen in 1988 de Coming Out Day in het leven werd geroepen, leefden veel mensen in het geheim en geloofden de meeste mensen (ten onrechte) dat al hun vrienden, familieleden of collega’s hetero waren. Mensen durfden niet uit te komen voor hun ware identiteit en in sommige delen van de wereld was (en ís…) het zelfs gevaarlijk.

Stigma verminderen

De oprichters van de Coming Out Day zagen het als een politieke daad, die uiteindelijk het stigma en de vooroordelen over de LGBTQIA+ gemeenschap zou verminderen. Ze hoopten dat als mensen uit de kast zouden komen, dat de wereld een stukje veiliger zou worden voor de toekomstige LGBTQIA+ jongeren.

Het taboe voorbij: waarom je geen baarmoeder nodig hebt om vrouw te zijn (en andersom)

En daar hebben ze gelijk in gekregen. Veel mensen realiseerden zich namelijk dat deze groep mensen geen onbekenden waren, maar juist ook hun vrienden en familie. Toch is er nog steeds veel moed voor nodig om uit de kast te komen. Vandaag de dag worden mensen nog steeds afgewezen door hun familie, vrienden of collega’s vanwege hun seksuele geaardheid.

Nog steeds relevant

Binnen sommige religies, of culturele gemeenschappen gaat het openlijk erkennen van je identiteit gepaard met risico van discriminatie, pesterijen en zelfs geweld. Hoe dan ook is het altijd een zeer persoonlijke beslissing om uit de kast te komen. Het kan een heel emotioneel moment in iemands leven zijn en het proces van zelfacceptatie kan soms wel jaren duren. Daarom is Coming Out Day nog steeds relevant.

Gender Guide: voor eens en voor altijd een guide over gendertermen

Gezien de hoge emotionele tol en persoonlijke risico’s die gepaard gaan met een coming out, is het extra belangrijk om op een liefdevolle en zorgzame manier te reageren als iemand het aan jou vertelt.

Hoe kun je iemand steunen die uit de kast komt?

Hieronder staan een paar suggesties die kunnen helpen om een gevoel van vertrouwen en veiligheid te creëren als iemand voor jou uit de kast komt.

  1. Laat zien hoeveel hij/zij/die voor je betekent. Als iemand voor jou uit de kast komt, is dat omdat hij je vertrouwt en zijn relatie met jou waardeert. Benadruk je vriendschap met deze persoon en geef aan dat de band niet zal veranderen nu je weet van zijn geaardheid.
  2. Respecteer zijn/haar/diens grenzen. Misschien ben je nieuwsgierig en wil je meer weten, maar vermijd om je in het privéleven van iemand te mengen en respecteer zijn of haar grenzen. Deze persoon heeft al veel moed verzameld om dit deel van zijn identiteit te vertellen en dat betekent niet dat hij persoonlijke details met jou moet bespreken (waar hij zich misschien niet comfortabel bij voelt of klaar voor is om over te praten).
  3. Bied aan om te helpen. Er zijn veel dingen die je kunt doen om je steun te tonen. Ten eerste vraag je gewoon of er iets is wat je voor hem of haar kunt doen. Misschien wil hij naar een LGBTQAI+ evenement gaan, of hulp bij het daten. Maar je kunt ook gewoon helpen door op een respectvolle en niet-oordelende manier te luisteren, inclusief taalgebruik te gebruiken en te lid worden van lokale LGBTQIA+  organisaties, die de rechten van gender en seksuele minderheden promoten.

Feestdag

Laten we hopen dat Coming Out Dag in de (nabije) toekomst alleen een feestdag is, waarbij het niet meer nodig is om uit de kast te komen, omdat we allemaal de mogelijkheid hebben om onze identiteit te uiten, zonder dat anderen daar iets van vinden.

Maar voor nu is belangrijk dat we op een veilige en liefdevolle manier reageren als anderen uit de kast komt. Lang leve diversiteit!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️