Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 8 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Leonie: ‘Zo leerde ik intenser leven alsof ik elke dag op vakantie ben’

Tijdens het reizen is genieten van de kleine dingen simpelweg eenvoudig. Stilstaan bij elk kerkje dat je ziet, foto’s maken van alle gekleurde bloemen die je tegenkomt en bij elke hap uitroepen dat je nog nooit zoiets lekkers hebt gegeten. Eenmaal thuis maakt dat genieten al snel weer plaats voor de drukte van alledag. Zonde, want ook in de eigen omgeving is er genoeg moois te ontdekken.

Wanneer ik precies besefte dat ik op reis heel andere ogen opzette dan in mijn eigen omgeving, weet ik niet meer. Wel weet ik dat het voor mij sindsdien een geweldig leerproces is om thuis net zo intens te leven als op vakantie. Het zorgt ervoor dat ik elke dag iets positiefs weet te ontdekken, zelfs op dagen waarop alles tegen lijkt te zitten.

De kunst van te leven

Ik ben overigens, zeer zeker, niet de eerste persoon die inziet dat deze manier van leven gelukkig maakt. Schrijver Godfried Bomans zei het eerder al, “De kunst van te leven, is thuis te zijn alsof men op reis is” en vóór hem waren er zonder twijfel al anderen met dezelfde wijsheid. Hoewel Bomans’ bekende citaat niet met verdere uitleg komt, verwacht ik dat hij er eenzelfde soort betekenis mee bedoelt.

Met leven alsof je op reis bent wil hij vást niet zeggen ‘stop met werken en ga elke dag aan het strand liggen’, want dat was ook in zijn tijd al weinig realistisch, maar wel ‘geniet thuis net zo van de kleine dingen alsof je op vakantie bent.’

Genieten van de kleine dingen

Goed, op reis heb je misschien een spectaculairder uitzicht en minder stress aan je hoofd, maar ga eens na van welke dingen je het állermeest geniet op vakantie. Voor mij zijn dat natuurlijk de immense bergen, de helderblauwe oceaan of de adembenemende vulkaan, maar het zijn minstens net zo de kleine momenten op een dag.

Die zonsondergang na een lange dag hiken, m’n eerste kopje thee van de dag, de prachtige glas-in-lood-ramen van het plaatselijke kerkje (ik geef toe dat een zwak voor glas-in-lood hier een heleboel bij helpt). Allemaal dingen die ik, al dan niet op een andere manier, ook in mijn eigen woonplaats kan ervaren. En sinds ik op deze manier naar m’n stad kijk, ontdek ik elke dag weer nieuwe dingen om van te genieten.

Gedachten ordenen

Een grote reis is voor velen bovendien hét moment om hun leven op een rijtje te zetten. Past je baan nog wel bij je, word je nog gelukkig van de mensen in je directe omgeving, haal je nog altijd energie uit je hobby’s? Het is niet voor niets dat veel mensen met een burn-out terugkomen van vakantie.

Opeens beseffen ze dat ze ongelukkig zijn in hun dagelijkse leven en dat hun vakantiedagen veel meer volgens hun droomleven zijn ingericht. Door mezelf deze vragen ook thuis
bewust te stellen, sta ik regelmatig stil bij de keuzes die ik maak en durf ik sneller te stoppen wanneer iets me niet langer gelukkig maakt.

Zo ga je zelf intenser leven

Voor mij is het sleutelwoord om te leven alsof ik elke dag op vakantie ben bewustzijn. In plaats van een snelle fietstocht met muziek in m’n oren kies ik er nu vaak voor om zonder andere prikkels naar een afspraak te wandelen. Zo zie en hoor ik altijd weer iets nieuws, zelfs op de route naar huis die ik al ontelbaar veel keren heb gelopen.

Ook het bomvolle geheugen van m’n telefoon is een resultaat van mijn bewustere en intensere leven. Steeds vaker leg ik mooie, kleine dingen vast op beeld – of dat nou gaat om de eendjes in het park naast huis of een verstopt gedicht op een stadsmuur.

En de ervaring leert me: hoe vaker ik foto’s van dit soort kleine genietmomenten maak, hoe meer ik er dag na dag tegenkom. Hoewel mensen me wel eens vragen wat ik met al die foto’s doe, maakt het antwoord mij niet eens uit: het gaat juist om het moment eraan vooraf, waardoor ik weer even bewust geniet van mijn eigen omgeving zoals ik dat ook op reis zo goed kan.

Altijd druk? 3 tips om (nu écht) minder druk te zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️