Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 7 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Carmen had een out of body experience: ‘Ik heb mijn ex terug gekregen’

Wanneer Carmen (30) naar een yoga nidra les gaat, gebeurt er iets heel bijzonders. Ze ervaart namelijk een out of body experience.

In Amsterdam heb ik wel vaker een yoga nidra les gevolgd. Deze lessen waren altijd heel fijn. Ik zweefde vaak een beetje tussen mijn bewustzijn en mijn onderbewuste. Het is eigenlijk de bedoeling dat je lichaam een soort van slaapt, terwijl je mind helemaal aan staat.

Tussen bewustzijn en onderbewustzijn

Je bewustzijn wordt minder scherp, waardoor je in contact komt met je onderbewustzijn. En in dit onderbewustzijn kun je heel veel werk verrichten. Zo kun je geloofsovertuigingen detecteren en zelfs veranderen. Je kunt bepaalde ervaringen opnieuw naar boven brengen waardoor je het gevoel hebt ze opnieuw te ervaren. Ook kun je, zoals de yogi’s dat noemen: tijdreizen. Het klinkt wellicht zweverig dan het is.

Onze genius Albert Einstein had het namelijk al over de illusie van tijd en neurowetenschappers leggen uit dat er meerdere dimensies tegelijkertijd bestaan. Dit is een wellicht ingewikkeld verhaal, waar je helemaal niet bij stil hoeft te staan wanneer jij relaxed op je yoga matje gaat liggen tijdens een yoga nidra les.

Het enige wat je tijdens zo’n les eigenlijk moet doen is ademen en de instructies volgen. De instructies maken je bewust van je lichaam; je volgt een zogenaamde bodyscan. In Nederland ken ik die bodyscan ondertussen wel uit mijn hoofd. Sterker nog : ik weet precies wanneer de oudere man met grijze haren in slaap valt.

Iedere maandagavond lig ik namelijk naast deze man en iedere les valt hij halverwege de bodyscan in slaap. Hoe ik dat weet? Hij snurkt ritmisch mee op de muziek.

Afgelopen winter nam ik tijdelijk afscheid van mijn yogaschool en pakte mijn tas in voor een avontuur. Ik ging namelijk een paar maanden backpacken door India. Tijdens deze reis kwam ik terecht in Rishikesh: een van de meest spirituele plekken ter wereld.

Out of body experience

Op deze plek bleef ik hangen en vond ik een hele goede yogaschool met inspirerende leraren en guru’s. Ook hier volgde ik een aantal yoga nidra lessen, waarbij de laatste les anders verliep dan gepland.

Tijdens de bodycan voelde ik mijn lichaam loskomen van de vloer. Ik zag mijn lichaam letterlijk op de grond liggen. Daarbij was mijn lichaam tijdelijk kwijt. Mijn benen, armen en romp leken wel opgelost door de ruimte eromheen. In gedachten was ik in een andere ruimte.

De ruimte kende ik heel goed; het was de woonkamer van mijn ex. Ik was een soort waarnemer vanuit de hoek van de kamer en ik zag zowel mijn ex, als ikzelf zitten. De twee gedaantes zaten aan de eettafel en deelden een toetje. Het hele beeld was heel vredig en rustig.

Op een gegeven moment hoorde ik de stem van mijn yoga leraar en daardoor kwam ik weer rustig in mijn eigen lichaam. Ik moest even op adem komen en snapte niet zo goed wat er was gebeurd.

Mijn leraar legde uit dat ik een out of body experience had gehad. Iets wat heel vaak voorkomt tijdens yoga nidra. Waarschijnlijk heb ik een kijkje gehad in het verleden of in de toekomst. Aangezien ik nog gevoelens had voor mijn ex, hoopte ik stiekem dat het een kijkje was in de toekomst.

Een paar maanden gingen voorbij en ik dacht niet meer aan die out of body experience. Ik kreeg namelijk een nieuwe baan en mijn focus lag bij mijn carrière. Op een onverwacht moment kwam ik weer in contact met mijn ex en na een paar maanden trok ik bij hem in. We hebben nog geen toetje gedeeld, maar hebben heel wat maaltijden samen gegeten aan die eettafel.

Deze hele ervaring was ontzettend hoopvol voor mij. Zo scherp als die keer heb ik het niet meer beleefd daarna, maar ik weet zeker dat ik met genoeg oefening nog heel wat mooie tijdreisjes kan maken.”

Eva: ‘Ik ervaar meer zelfliefde na een jaar principieel niet daten’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️