Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 7 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom je aan ‘oil pulling’ met kokosolie wilt doen

Als het gaat om huidverzorging, beautytrends en de nieuwste (of eigenlijk juist: oude) technieken om ons lichaam gezond te houden, kunnen we soms haast niet bijblijven. Daarom nemen we je regelmatig mee in de wondere wereld van natural beautytrends. Zou oil pulling echt werken om je mond op een natuurlijke manier te reinigen?

Onlangs doken we al in de wereld van geactiveerde houtskool waarmee je jouw tanden witter zou kunnen poetsen. In datzelfde straatje is er ook een andere trend die zweert bij het heuse oil pulling. Hoe werkt dat?

Oil pulling voor een frissere adem

‘Oil-wattes?!’, denk je misschien. Groot gelijk, want toen wij het voor de eerste keer lazen, moesten we ons ook even goed inlezen over wat er precies mee wordt bedoeld. Met oil pulling wordt een 100 procent natuurlijke manier van mondhygiëne bedoeld. De methode van oil pulling doe je met (het liefst biologische) kokosolie en is volgens velen een perfecte manier om je mond dagelijks mee te ‘pullen‘.

Good morning! Met deze 6 self-care routines begin jij je dag stressvrij

Pullen? Met pullen wordt eigenlijk het schoonspoelen bedoeld. Het is een oude Ayurvedische remedie tegen mondkwaaltjes en helpt de mondgezondheid te bevorderen. Aha!

Waarom oil pulling?

Wat niet veel mensen weten is dat kokosolie heel wat antibacteriële eigenschappen kent en een fijne moleculaire structuur heeft, waarmee het een soort zuigende werking heeft. Het zou daarmee effect hebben op de bacteriën in je mond die een slechte adem kunnen veroorzaken.

Kokosolie is namelijk een zuivere olie die schadelijke bacteriën en schimmels kan onttrekken aan je tanden, tandvlees, tong én keel.

De tongschraper: zo gebruik je ‘m (en waarom je dat regelmatig wilt doen)

Naast het verbeteren van een slechte adem, zou oil pulling met kokosolie ook zorgen voor een vermindering van tandplak. Voor the full effect van een frisse adem kan je ook een oil pulling kopen (deze komen in zakjes) met een vleugje mint bijvoorbeeld, voor het frisse gevoel.

Op deze manier kun je je mond op een geheel natuurlijke manier schoon en balans houden!

Hoe doe je dat: oil pulling?

Dan nu de praktische kant, want hoe werkt dat eigenlijk: oil pulling? Gelukkig is de methode een stuk simpeler dan het klinkt. Je kunt eigenhandig een potje kokosolie kopen, daar een schep of twee uitnemen en in je handen opwarmen of het potje in een bakje warm water leggen om als geheel op te warmen.

Vervolgens laat je de kokosolie een zo’n 15 tot 20 minuten lang door de mondspoelen. Als je je mond flink heb gespoeld met de kokosolie kun je het uitspugen op een keukenpapiertje dat je erna weggooit. That’s it!

Do’s en don’t van oil pulling

Een paar belangrijke do’s en don’ts:

  • Het is geen vervanging voor je tandenpoetsen, maar eerder een toevoeging op je dagelijkse mondhygiëne.
  • Probeer de kokosolie zo min mogelijk in te slikken.
  • Probeer niet te gorgelen om doorslikken te voorkomen.
  • Voelt het gek? Probeer op de kokosolie te kauwen. Eventueel tijdens het douchen of je ontbijt maken om de tijd te doden.
  • Wacht nog een half uurtje met eten nadat je je mond hebt gereinigd met kokosolie.
  • Doe oil pulling in de ochtend, nadat je opstaat.

Om het beste resultaat te ondervinden, word aangeraden om je nieuwe gewoonte tenminste twee weken vol te houden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️