Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Watch 5 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

I Am Greta op CineMember: een prachtig portret van de jonge activiste

We <3 Netflix, en dan vooral vanwege van hun uitgebreide aanbod aan documentaires, films en series die je wereldbeeld verbreden. Maar er is meer dan dat! Daarom tippen we vanaf nu af en toe een film uit het alternatieve online filmhuis CineMember. Dit video on demand-platform bestaat sinds 2018 en komt enkel met kwaliteitsfilms. Deze keer: I Am Greta.

En hoor je die naam, dan doet dit ongetwijfeld een belletje rinkelen. In deze documentaire staat queen Greta Thunberg centraal!

Over CineMember

CineMember begon met zo’n 500 films en dat zijn er inmiddels meer dan 900 (and counting!). In vergelijking met Netflix klinkt dat misschien niet zo veel, maar als je nadenkt hoeveel het je aan gescroll, gefilter en ge-internet scheelt op een reguliere streamingdienst, dan is dat eigenlijk júíst een heel fijn idee.

La Vie d’Adèle op CineMember: een iconische LGBTQIA+ film

De films worden uitgekozen op basis van kwaliteit. Ze zijn bijzonder en gevarieerd in hun aanbod: denk aan meer maatschappelijke films en documentaires over psychologie, seksualiteit en LGBTQIA+, maar ook over Black Lives Matter. Kortom: less is more! 

I Am Greta op CineMember

Greta Thunberg is zo’n persoon die weinig introductie hoeft. Iedereen heeft inmiddels van de 17-jarige gehoord, die besloot te staken met naar school gaat tot er serieus actie werd genomen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. En met succes: haar staking werd het begin van de grootste klimaatstaking van de wereld. Sindsdien is er veel gebeurd.

Greta is inmiddels uitgegroeid tot een waar icoon als het aankomt op duurzaamheid en klimaatverandering. De vragen die ze aan volwassenen richt zijn gevat en haarscherp: als je niet geeft om haar toekomst op aarde, waarom zou ze dan om haar toekomst op school geven? Maar achter die gevatte woorden en speeches zit ook een rustig, Zweeds meisje in het autismespectrum.

Dirty God op CineMember: over moed en veerkracht na gigantische tegenslag

In I Am Greta wordt ingezoomd op het meisje achter de daadkrachtige acties, vanaf de allereerste dag van haar schoolstaking. Zo wordt onder meer haar reis naar New York over zee vastgelegd, toen ze daar uitgenodigd was voor de VN top. Maar daarnaast besteedt de documentaire vooral ook aandacht aan de psychologische variabelen die Greta zover drijven. En dat is – als je ‘t ons vraagt – minstens even interessant als haar indrukwekkende acties zelf.

Bekijk hieronder de volledige trailer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️