Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 7 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Hoe bescherm je deze zomer je huid tegen de zon?

De zomer staat alweer bíjna voor de deur, en met de zonnestralen die op ons staan te wachten, komt ook de noodzaak om onze huid goed te beschermen. De huid is immers ons grootste orgaan en speelt daarom een grote rol in onze gezondheid én in ons welzijn. Teveel blootstelling aan de zon zonder goede bescherming kan leiden tot verbranding, vroegtijdige veroudering (lees: rimpels) en groter risico op huidkanker. Zó bescherm je deze zomer je huid tegen de zon.

We duiken in de beste manieren om je huid deze zomer te beschermen tegen de zon.

De gevaren van UV-straling

Hoe zit het ook alweer met UV-straling? Een kleine recap: ultraviolet (UV) straling van de zon is de grootste boosdoener als het gaat om huidschade, en is onderverdeeld in UVA en UVB-stralen. UVA-stralen dringen namelijk diep door in je huid en zijn verantwoordelijk voor vroegtijdige veroudering en rimpels. UVB-stralen zijn de oorzaak van verbranden en kunnen zelfs directe schade aan ons DNA in de huidcellen aanrichten, wat weer kan leiden tot huidkanker.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn wereldwijd jaarlijks tussen de 2 en 3 miljoen niet-melanoom huidkankergevallen en 132.000 melanoomgevallen te wijten aan blootstelling aan UV-straling… Die cijfers zijn niet mis. Hoog tijd om een prioriteit je maken van het beschermen van je huid, dus. Maar hoe doe je dat?

1. Gebruik een goede, natuurlijke zonnebrandcrème

Eén van de meest effectieve manieren om je huid te beschermen, is het gebruiken van een goede zonnebrandcrème. Bij BEDROCK zijn we gek op natuurlijke huidproducten, zodat je zeker weet dat je geen toxische stofjes op je huid smeert voordat je de zon ingaat. Dit zijn onze favoriete zonnebrand zonder schadelijke stoffen.

Het is in elk geval belangrijk om een zonnebrand te kiezen met een bescherming tegen zowel UVA als UVB-stralen en een SPF van minstens dertig. Onderzoek toont aan dat regelmatig gebruikt van zonnebrandcrème het risico op melanoom met vijftig (!) procent kan verminderen.

Andere studies hebben aangetoond dat consistent gebruik van zonnebrandcrème het risico op huidkanker aanzienlijk kan verlagen. Wel is het belangrijk om de zonnebrandcrème elke twee uur opnieuw aan te brengen, vooral na het zwemmen of zweten.

2. Beschermende kleding

Naast zonnebrandcrème is het dragen van beschermende kleding een simpele effectieve manier om je huid te beschermen tegen de zon. Ga voor kledingstukken die lekker licht en los zitten, maar wel een ‘dichte weving’ hebben, zoals dat heet, om UV-straling te blokkeren. Tip: een mooie, breedgerande hoed kan niet alleen je gezicht en nek beschermen, maar zorgt ook voor schaduw op je schouders en bovenrug!

En dan zonnebrillen met UV-bescherming: deze zijn essentieel om je ogen en de gevoelige huid rondom de ogen te beschermen. Langdurige blootstelling aan UV-straling kan namelijk bijdragen aan de ontwikkeling van cataract en andere oogschade.

3. Zoek de schaduw op

De zon is het sterkst tussen 10.00u en 16.00u. Tijdens deze uren is het daarom slim om de schaduw op te zoeken om de directe blootstelling aan UV-straling te voorkomen. Dat betekent gelukkig heus niet dat je de hele dag binnen moet blijven, maar wél dat je bewust wil zijn van de tijd die je in direct zonlicht doorbrengt.

4. Let op reflecterende oppervlakken

Zand, water en zelfs sneeuw kunnen UV-straling reflecteren, wat de blootstelling aan de zon weer flink kan verhogen. Dat betekent inderdaad dat je zelfs in de schaduw of onder een parasol blootgesteld kunt worden aan UV-stralen. Zorg er daarom voor dat je zonnebrandcrème en beschermende kleding aanhebt, ook wanneer je denkt beschermd te zijn door schaduw. Better safe than sorry!

5. Voeding en hydratatie

Cliché maar waar: een gezonde huid begint van binnenuit. Voeding die rijk is aan antioxidanten, zoals vitamine C en E, kan de huid helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen die door UV-straling worden veroorzaakt. Drink daarom voldoende water om je huid gehydrateerd te houden. Uitdroging kan de huid namelijk nog kwetsbaarder maken voor verbranding en andere schade.

6. Check je huid regelamtig

Naast al deze preventieve maatregelen is het ook belangrijk om regelmatig je huid te controleren op verdachte plekjes of veranderingen. Als je op tijd de signalen van huidkanker opmerkt, kan dat de behandelingsresultaten aanzienlijk verbeteren. Raadpleeg daarom altijd een dermatoloog als je nieuwe moedervlekken, jeukende of bloedende plekkes of andere veranderingen in de kleur of grootte van je moedervlekken vindt.

Het beschermen van je huid is dus ontzettend belangrijk, niet alleen voor je huid maar ook voor je algehele gezondheid. Met de juiste zorg en aandacht kun je je huid gezond en stralend houden, zowel deze zomer als de rest van je leven!

Hoe het zit met jouw vaginale gezondheid? Doe de check (+7 tips)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️