Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 13 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Een holistisch perspectief op de psyche: hoe zit dat eigenlijk?

Het holisme is een stroming die we alleen maar kunnen omarmen want als we het hebben over holistisch, dan betekent dat dat de mens als een geheel wordt gezien. Alles is uiteindelijk met elkaar verbonden. Bij een holistisch perspectief op de psyche is dat net zo. Wanneer je een klacht of struggle ervaart, wordt er niet alleen gekeken hoe deze bestreden kan worden, maar ook naar waar het vandaan komt.

Iedereen komt op aarde in een fysiek lichaam, maar je bent veel meer dan dat. Het fysieke lichaam, je psyche, je ziel, je omgeving en emoties vormen één geheel. Het een beïnvloed het ander.

Holistisch perspectief op de psyche

Wanneer je de psyche op een holistische manier benadert, wil dit zeggen dat je kijkt naar het grotere geheel. De psyche wordt beïnvloed door diverse factoren, dit kunnen interne (emoties) of externe (situaties van buitenaf) zijn. Als je bij een holistisch therapeut terecht komt, worden al deze zaken meegenomen in een behandeling. Daarbij draait het niet alleen om het bestrijden van klachten of symptomen, maar er wordt ook gekeken naar de herkomst.

Waar komt het holisme vandaan?

De term holisme staat voor geheel en is afgeleid van het Griekse woord ‘Holos’. Holisme is een filosofie en levensvisie waarbij er dus vanuit wordt gegaan dat alles met elkaar verbonden is. In de (geestelijke) gezondheidszorg wordt het holisme vooral erkent onder ‘alternatieve of complementaire zorg‘, oftewel Complementaire Alternatieve Geneeswijzen (CAG).

Holistische zorg ziet de mens als geheel

Wanneer je naar de dokter gaat, wordt er oplossingsgericht gewerkt. Jij hebt een klacht, de dokter onderzoekt waar het vandaan komt en je krijg een behandeling of medicijn. Deze manier van behandelen is onmisbaar en mag nooit overgeslagen worden. De holistische zorg kan een mooie aanvulling zijn op de reguliere zorg.

Als voorbeeld: verdriet is een emotie die ook invloed kan hebben op het lichaam. Emoties slaan zich op in in jouw lijf waardoor je pijnklachten gaat ervaren. Andersom kunnen langdurige pijnklachten ook lijden tot gevoelens van frustratie, woede en onmacht. Dit is heel logisch, maar er wordt niet altijd bij stilgestaan.

Dit gebeurt wel als je jouw lichaam en geest vanuit een holistisch perspectief bekijkt. Daarbij wordt rekening gehouden met jouw hele zijn en daarbij komen jouw mentale en fysieke welzijn aan bod.

Wat doet een holistisch psycholoog?

Nu we weten wat het holisme betekent, duiker we dieper in het holisme in relatie tot de psyche. Er komt namelijk een steeds groter aanbod van holistische psychologen. Wat maakt dit zo anders dan een gewone psycholoog? First things first (en niet onbelangrijk!), een holistisch psycholoog is geen beschermde titel. Een reguliere psycholoog is afgestudeerd als psycholoog en heeft daardoor wel een beschermde titel gekregen (drs).

Dat is niet voor niks, reguliere psychologen worden opgeleid en krijgen gedurende de studie handvatten om mensen zo goed mogelijk te begeleiden. Een onderdeel komt tijdens deze studie niet tot weinig aan bod: de ziel. Wanneer een psycholoog hier dieper induikt, zou je hem of haar een holistisch psycholoog kunnen noemen.

Er wordt niet alleen gekeken naar de fysieke, mentale en emotionele gezondheid, maar ook naar de ziel. Binnen de reguliere psychologie worden bepaalde zaken als onverklaarbaar gezien omdat er geen wetenschappelijk bewijs voor bestaat. Denk aan energetisch werk of vooroudertrauma’s. Een holistisch psycholoog kijkt verder dan wat er speelt in dit leven en dat kan voor sommige mensen te zweverig zijn.

Of een holistisch perspectief op de psyche jou verder gaat helpen, hangt dan ook helemaal af van jouw intrinsieke motivatie. Wat is jouw vraag? Wat wil je bereiken? Ben je nuchter of juist spiritueel? Als je open staat voor een brede benadering van jouw psyche, dan kunnen er mooie dingen gebeuren!

Dit wil je weten over de psoas: de spier van de ziel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️