Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 13 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom perfectionisme niet nodig is om te bereiken wat je écht wil

Soms zijn we pas tevreden als ons werk perfect lijkt, maar daar zit ook een keerzijde aan. Het loslaten van perfectionisme kan dus lonen, wij leren je waar je juist wél naar hoort te streven.

Nog een keer de puntjes op de i zetten en je werk nu écht voor de laatste keer nalezen: veel mensen hebben perfectionisme. Het lijkt misschien alleen maar positief om alles perfect te willen doen, toch kleeft er ook een andere kant aan.

Als het even tegenzit, zijn we bijvoorbeeld sneller geneigd om er mee te stoppen. Zonde, want wie weet wat er wel niet uit was gekomen als je door was gegaan.

Waarom perfectionisme niet de key tot succes is (en wat je juist wél moet doen)

In het leven is niks perfect en als je naar perfectie streeft, ga je er niet komen. Dat stelt The Wizard Liz in één van haar inspirerende video’s. Deze bekende spreker houdt zich bezig met zelfvertrouwen, self-love en empowerment.

Dit is waarom je beter consistent kan zijn dan perfectionistisch

Dat is een best wel harde uitspraak, maar hoe werkt het dan wel? Als je streeft naar perfectie, ga je volgens haar niet de stappen ondernemen om te doen wat je graag wil. Je eerste business bijvoorbeeld gaat niet gelijk perfect zijn, net zoals je eerste relatie of gymsessie.

Volgens Liz hoor je dan ook niet te streven naar perfectie, maar loont het meer om consistent bezig te blijven zijn met je goals: “We’re not striving for perfection. We are striving for consistency to eventually get to our goal.

Alles hoeft dus niet altijd perfect te gaan, maar het is wel belangrijk om de stappen te blijven zetten om naar je doel toe te werken. Op die manier kan je dus bereiken wat je wil en daar is geen perfectionisme voor nodig!

Als je jezelf betrapt op het overanalyseren van iets waar je mee bezig bent of dat je gaat twijfelen of het niet nóg beter kan, herinner jezelf er dan aan dat het ook belangrijk is om door te blijven gaan en het ook helemaal niet erg is als het niet perfect is.

Laat je woorden overeenkomen met je acties

Soms hebben we de neiging om op te geven als alles niet 100 procent perfect lijkt te gaan. Zonde, want dat hoeft het ook helemaal niet te zijn. Volgens Liz zit de key in bereiken wat je wil dan ook in door blijven gaan, júíst als het tegenzit.

The reason that you are so successful is because when you want something and you say: ‘I’m going to do it’, you actually do it”, zegt Liz. “When I say I’m going to do something, I will do it. I do not care. That’s wat divides the successful from the unsuccessful people.

En is één keer iets proberen écht proberen? Volgens Liz niet. Als je zegt dat je iets gaat doen, doe dat dan ook. Op die manier ga je bereiken wat je écht wil.

I think the most beautiful thing in life is trying new things and then failing. And then trying something else, atleast you’re living“, zegt ze.

Volgens Liz zit het creëren van wat je wil dan ook niet in het hebben van geluk, maar in het hebben van discipline én daarbij hoeft alles echt niet perfect te gaan.

Hoe houd je jezelf dan aan je woord? Creëer bijvoorbeeld gewoontes die ervoor zorgen dat je gemakkelijker de stap maakt om te werken aan je doelen.

Hierbij dus nog één keer de reminder: blijf doorgaan, ook als het niet perfect gaat!

Met deze 5 podcasts voor een positieve mindset kom je de herfst door

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️