Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Nieuws 2 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Yay! H&M komt nu met een platform waarop je tweedehands kleding kan (ver)kopen

Betrap jij jezelf weleens op een kledingaankoop waar je later toch een beetje spijt van hebt? Goed nieuws! Je hebt nu de kans om deze items toch een mooi tweede leven te geven in plaats van dat ze te liggen verstoffen achterin je kast. H&M lanceert namelijk een online platform waarop je kleding kan kopen én verkopen.

Het tweedehands platform is sinds 2014 al een succes in Zweden en wordt nu ook een leven ingeblazen in Nederland onder de naam Sellpy.

Sellpy: tweedehands kledingplatform

Met het nieuwe platform Sellpy laat H&M zien dat het werkt aan een duurzamere kledingindustrie, ook wel slow fashion genoemd. Mode-keten H&M meent dan ook dat het uiteindelijk volledig wil overstappen naar circulair textielgebruik in plaats van lineair. Dit soort geluiden horen wij graag! Fast fashion heeft namelijk een enorm slechte impact op het milieu. Zo wordt er door het verven van kleding jaarlijks 1,9 miljard liter drinkwater (!) vervuild.

Must read: 10 praktische tips voor het bijdragen aan een circulaire economie

Dat kan beter! En zo vond ook fast fashion-keten H&M. En daarom lanceert het nu een tof tweedehands kledingplatform. ”Elk tweedehands gekocht mode-item, bespaart grondstoffen voor onze planeet”, aldus de directeur van Sellpy Michael Arnör.

Circulaire economie

Dit soort tweedehands initiatieven zijn goede stappen richting een uiteindelijk compleet circulaire economie. In 2050 hoopt de Nederlandse overheid dit te bereiken. Daarom komen er strenge maatregelen om de algehele circulariteit van Nederland te bevorderen.

Zo worden importeurs medeverantwoordelijk voor het afvalbeheer van hun producten. Ook moeten producten zo ontworpen worden dat ze eenvoudig te repareren, recyclen en hergebruiken zijn.

Hoe werkt het? 

Oké klinkt perfect, online je kleding verkopen en ook nog iets goeds doen voor het milieu! Maar hoe werkt dit dan precies?Dat gaat supermakkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is de items (gratis) op te sturen en het platform regelt de rest. Zo schiet Sellpy wat toffe plaatjes van je kleding en plaatsen ze het direct in de webshop.

Ook niet onbelangrijk: hoe zit het met de opbrengsten van je kleding? Als verkoper ontvang je ongeveer 40 procent van het verkochte kledingstuk. Items boven de €50,- leveren een hoger percentage op. Sellpy geeft een adviesverkoopprijs, maar deze is altijd aan te passen. Niet-verkochte items worden gebruikt voor textielrecycling en dragen op deze manier ook bij aan het circulaire textielgebruik.

Klinkt als de ultieme win-win nietwaar? Jij verdient er geld mee en gaat zo ook de strijd met de fast fashion-industrie aan.

Andere merken naast H&M

Good to know: H&M is vooral initiatiefnemer van het nieuwe platform. Je kan dus ook andere kledingmerken opsturen en kopen. Je vindt op het platform meer dan 10.000 verschillende merken, dus niet alleen van H&M. Zo heb je nog meer kans om je kledingkast te verkleinen (zal Marie Kondo blij mee zijn)!

Wil jij zelf ook een schakeltje in de circulaire economie zijn? Ga dan eens op zoek naar de pareltjes die ergens achter in de kast zijn blijven liggen. Wie weet kan je iemand anders (of jezelf) er opnieuw gelukkig mee maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️