Maaike Kooijman
Maaike Kooijman | LinkedIn Mind 27 nov 2017

Luisteren naar je favoriete muziek doet dit met je hersenen (daarom word je blij)

Kun jij stiekem dagenlang luisteren naar Nederlandstalige rap, of ga je liever los op oude rock-’n-rollmuziek? Word je rustig van klassieke muziek of kies je dan juist eerder voor zielige popnummers? We hebben allemaal favoriete muziek, en dat is te zien in onze hersenen.

Je verwacht misschien dat ons brein reageert op het soort muziek waar we naar luisteren: dat we allemaal dezelfde reactie vertonen als we luisteren naar blije of juist verdrietige muziek. Maar dat is niet zo, toont nieuw onderzoek van het Montreal Neurological Institute en Hospital of McGill University in Canada aan.

Wat wel zo is: elk nummer dat gevoelens van intens genot opwekt voor een persoon, ziet er hetzelfde uit in een fMRI-scan, ongeacht het genre. Bij de één kunnen de hersenen dus sterk gestimuleerd worden door heavy metal, bij een ander door Taylor Swift. De nummers zelf zijn anders, de neurobiologische reactie is hetzelfde.

Transcraniële magnetische stimulatie

Wat er dan precies gebeurt? Dan moet je bij de zogenoemde fronto-stratiale circuits zijn. Deze specifieke circuits, die ook betrokken zijn bij beloningen en verrassingen, spelen een essentiële rol in het ervaren van plezier als je luistert naar muziek. Maar dat niet alleen: het was voor de wetenschappers zelfs mogelijk om ons plezier in muziek te verhogen of te verlagen. Door middel van ‘transcraniële magnetische stimulatie’ (TMS), een techniek die gebruikmaakt van elektromagnetische inductie, konden de hersencircuits verbeterd of verstoord worden.

Voor het onderzoek schakelden de onderzoekers de TMS-stroom direct in en uit boven hersengebieden die de fronto-striatale functie besturen, terwijl deelnemers naar fragmenten van willekeurige nummers luisterden. Terwijl de deelnemers bij elk nummer hun ervaren plezier doorgaven, volgden de onderzoekers de verschillende psychofysiologische reacties van het zenuwstelsel van de personen op specifieke liedjes.

Doorbroken circuits

Als de fronto-stratiale circuits werden gestimuleerd, verhoogden zowel het waargenomen plezier als de metingen van emotionele opwinding en de waarde die de deelnemers gaven aan de muziek. Als de circuits werden afgeremd of doorbroken, gebeurde juist het tegenovergestelde. Zo werd de favoriete muziek van deelnemers ineens een heel stuk minder leuk.

Fronto-striatale circuits beïnvloeden dus zowel de affectieve reacties op als de motivationele aspecten van muzikale beloning. Hier kun je dus uit opmaken dat leren en motivatie iets te maken hebben met onze ervaring van muziek, of als je het breder trekt: met esthetische reacties in ons brein (zoals bijvoorbeeld ook onze reactie op het kijken naar kunst).

Meer Bedrock

Krijg je kippenvel van muziek? Dan heb je een speciaal brein.

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Luisteren naar je favoriete muziek doet dit met je hersenen (daarom word je blij)
Sluiten