Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 26 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Een fijn ritueel om de herfst (ook in jezelf) te verwelkomen

Het afgelopen weekend was de zogeheten ‘autumn equinox’, ofwel het officiële begin van de herfst. De herfst betekent namelijk niet alleen dat het langzaam kouder en natter wordt en de blaadjes na het verkleuren, van de bomen dwarrelen, de herfst brengt óók een verandering in onszelf teweeg. Daarom delen we een fijn herfstritueel om het nieuwe seizoen – ook in onszelf – te verwelkomen.

De natuur werkt perfect zoals zij is, altijd in cycli. Blaadjes vallen van de bomen en maken na de strenge winter weer plek voor nieuwe knopjes in de lente.

Niet geplukte appels vallen van de appelboom en zorgen zo voor compost en het verspreiden van nieuwe zaadjes voor de periode die daarop volgt.

Nu de herfst officieel is aangebroken, is het fijn om deze nieuwe periode in te luiden met een fijn herfstritueel. Waarom? Niet alleen de seizoenen veranderen, maar wij veranderen net zo goed mee.

De verandering van de herfst

Waar de lente staat voor een nieuw begin, het beginnen van nieuwe projecten en er van alles in bloei staat, staat de herfst juist voor loslaten van het oude.

Niet alles wat we zo liefdevol hebben opgebouwd werkt immers (meer) voor je en dus is het oké om dingen los te laten. Zoals een boom die z’n blaadjes vanzelf loslaat.

Onlangs schreven we al over de spirituele betekenis van de herfst: het draait in deze periode niet alleen om loslaten van materie, maar vooral om emotionele ballast. Dat maakt de herfst het uitgelezen moment om te reflecteren op de afgelopen periode.

Welke zaadjes zijn er gepland? Wat werkt er voor je? Wat flowt er minder goed?

Een fijn herfstritueel

Dit fijne herfstritueel helpt om dat proces inzichtelijker te krijgen. Zó verwelkom je de herfst (ook in jezelf) met open armen:

Maak een wandeling in de natuur

Er zijn weinig dingen die je zó in contact brengen met de natuur en haar cycli door je te omringen door een natuurlijke omgeving. Zoek een mooi park of natuurgebied – het liefst met veel bomen – uit waar je een paar uur doorheen kan wandelen en je een heus bosbad kunt nemen.

Het inademen van de frisse herfstlucht, is een ideale manier om het nieuwe seizoen te verwelkomen.

Ga voor herfstige maaltijden

Waar we in de zomer vanwege de hitte lichtere maaltijden eten, leent de herfst zich goed voor warmere maaltijden met meer aardse ingrediënten. Van een champignonsoep met gnocchi, spinazie en Parmezaan tot een herfstige eiercurry uit India. De herfst is een ideaal moment om soepen, dahls en curries te maken.

Misschien vind je tijdens de wandeling wel kastanjes die van de bomen zijn gevallen en kun je deze thuis in de pan roosteren. Dát is pas een typisch herfstrecept.

Brand wierook of salie

Eigenlijk is elke verandering in het leven een goede aanleiding om het huis te reinigen met salie of wierook. Oude energieën kunnen zo weer ruimte maken voor nieuwe. Benieuwd hoe je dat doet? Dít is een guide om je huis energetisch te reinigen met salie (ofwel smudgen).

Een oogstfeest

De herfst is een goed moment om de balans op te maken te genieten van de zaadjes die eerder het jaar zijn gepland. Hoog tijd om te gaan genieten de oogst voor de winter zometeen aanbreekt, de tijd waarin we ons nóg meer gaan terugtrekken. Ga voor jezelf na wat jouw oogst is.

Organiseer een creatieve middag

Nu we langzaam iets meer naar binnen keren, ontstaat er vanzelf ook meer tijd om creatieve hobby’s op te pakken die we in de zomermaanden makkelijker vergeten.

Van tekenen tot breien of ein-de-lijk die keramiek cursus doen. Doe je dit het liefst met anderen? Organiseer dan een creatieve middag voor vriend(inn)en met grote vellen papier, verf en stiften en laat jullie creativiteit op z’n beloop!

De herfst is bovendien een goed moment om jouw ecologische voetafdruk onder de loep te nemen. Hoe? Verduurzaam je herfst met deze tips (zonder het koud te krijgen).

Zo haal je het meest uit de herfst (en beweeg je mee met de natuur)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️