Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 12 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Je hechtingsstijl en telefoongebruik hebben meer met elkaar te maken dan je misschien denkt

De manier waarop je als kind gehecht bent heeft veel invloed op je verdere leven; dat bewijzen psychologen keer op keer. Maar heb je er al eens over nagedacht dat je hechtingsstijl ook van invloed is op je telefoongebruik? Hoe jij met je smartphone omgaat, kan impact hebben op je relaties.

Misschien ben je in een relatie wel obsessief met berichtjes bezig of doe je juist het tegenovergestelde en laat je je telefoon zo veel mogelijk links liggen.

Beide manieren -en alles daartussenin- zeggen volgens psycholoog Elaine Kasket iets over je hechtingsstijl.

De hechtingsstijlen

Om die link tussen beide te begrijpen, is het belangrijk om de vier hechtingsstijlen volgens psycholoog John Bowlby weer even te zien. Een opfrisser:

  • Veilig: wie veilig gehecht is, veel liefde van zijn of haar ouders heeft gekregen en op zichzelf durft te vertrouwen, durft dat ook op anderen. Mensen met een veilige hechtingsstijl gaan over het algemeen gezonde relaties aan en kunnen open communiceren.
  • Angstig-obsessieve hechting: deze hechtingsstijl komt voort uit ouders die je vaak aan je lot over lieten. Je kon niet op ze vertrouwen en moest van jongs af aan veel alleen regelen. In relaties uit zich dit in verlatingsangst en obsessief gedrag tegenover een partner. Bovendien zijn mensen met een angstig-obsessieve hechting snel jaloers.
  • Vermijdende hechting: als je vermijdend gehecht bent, betekent dat vooral dat je nooit over gevoelens hebt leren praten. Open communicatie was bij jouw ouders geen ding, en dat resulteert erin dat je alles liever voor jezelf houdt. Het maakt je hyper independent en zorgt ervoor dat je niet om hulp durft te vragen. Mensen met een vermijdende hechting geloven daarnaast dat ze geen partner in hun leven nodig hebben.
  • Angstig-vermijdende hechting: dan is er nog de combinatie van een angstige en vermijdende hechtingsstijl. Deze groep is erg onzeker op verschillende gebieden, maar vooral in de liefde. Doordat ze door hun hechting geen vertrouwen in zichzelf hebben, geloven ze niet dat ze een partner waard zijn -en dat terwijl de verlangens naar een relatie diep zijn.

Je hechtingsstijl en telefoongebruik

Tegen Stylist vertelt Kasket over de link tussen de twee, die volgens haar alles te maken heeft met ‘technoference‘. Daarbij worden gesprekken of andere intieme momenten onderbroken omdat iemand op zijn of haar telefoon blijft kijken.

Ook de hoeveelheid tijd die een stel onderling op de telefoon doorbrengt, kan negatieve gevolgen hebben voor een relatie.

Het komt misschien niet als verrassing dat veilig gehechte mensen volgens Kasket het beste kunnen omgaan met deze technoference.

Zij hebben vertrouwen in zichzelf en de ander en weten daardoor hoe gezonde communicatie (zonder telefoons) eruitziet.

Telefoongebruik bij een angstig-obsessieve hechting

Mensen met een angstig-obsessieve hechting hebben daar meer moeite mee. Kasket legt uit dat zij met een laag zelfbeeld kampen en daardoor constante bevestiging nodig hebben.

“Zij hebben het liefst dat hun partner meteen op hun berichtjes reageert; ze tracken de locatie van hun partner soms met een daarvoor bedoelde app; controleren welke posts hun partner liket op social media; en denken de hele dag door na over wie hun partner allemaal berichtjes stuurt,” aldus de psycholoog. Het telefoongebruik van deze hechtingsstijl uit zich vooral in jaloezie en onzekerheid.

Telefoongebruik bij een vermijdende hechting

Hoewel mensen met een vermijdende hechting geloven dat ze onafhankelijk moeten zijn en geen relatie nodig hebben, betekent dat niet dat ze hun hele leven zonder partner leven. Als ze eenmaal een partner hebben en deze over serieuze onderwerpen willen praten, gaat het volgens Kasket echter mis:

“Mensen met deze hechtingsstijl hebben geleerd dat gevoelens beter vermeden kunnen worden. Wanneer hun partner iets serieus wilt bespreken, gebruiken ze hun telefoon vaak als afleiding om niet aan het gesprek deel te hoeven nemen.” Ook berichtjes negeren of de telefoon zelfs helemaal uitzetten, past bij mensen met deze hechting.

Telefoongebruik bij een angstig-vermijdende hechting

Wie een angstig-vermijdende hechting heeft, combineert de twee bovenstaande hechtingsstijlen als het ware. Doordat ze zowel angstig als vermijdend zijn in relaties, durven deze mensen moeilijk relaties aan te gaan. Dat resulteert er volgens Kasket in dat ze vanaf het prille begin onbewust op zoek gaan naar redenen om de relatie af te kappen. Ieder appje en elk telefoongesprek wordt overgeanalyseerd waardoor de relatie vaak vroegtijdig stopt.

Je telefoon meer mindful gebruiken? Volgens deze neurologen doe je dat zo

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️