Maartje Vis
Maartje Vis Psychologie 12 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Moeite met ‘nee’ zeggen? Deze tips helpen je hierbij

Je herkent het vast wel, ‘ja’ tegen iets zeggen terwijl je eigenlijk al te veel hooi op je vork had. Gelukkig zijn er manieren die jou helpen om ‘nee’ te zeggen.

Je wilde eigenlijk graag ‘nee’ zeggen, maar op dat moment zelf lukte dat niet. Dat kan heel vervelend en frustrerend zijn.

Waarom durf ik geen ‘nee’ te zeggen?

Moeite met ‘nee’ zeggen, kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld voortkomen uit perfectionisme, een groot verantwoordelijkheidsgevoel of hoogsensitiviteit.

Als je hoogsensitief bent, voel je de sfeer en gevoelens van anderen sneller aan en intenser. Je staat meer stil bij andermans gevoelens en het kan daardoor soms lastig zijn om ‘nee’ te zeggen. Je wil de confrontatie vermijden.

Het is juist belangrijk om naar je eigen gevoel te luisteren als hoogsensitief persoon, omdat je door je gevoeligheid ook sneller over je eigen grenzen kan gaan.

4 manieren die jou helpen bij het ‘nee’ zeggen

Stop met automatisch ‘ja’ zeggen

Misschien ben je het gewend om standaard ‘ja’ te zeggen als je werkgever vraagt of je er nog een extra klus bij kan hebben of als je vriendin vraagt of je op haar kinderen kan passen. Wees je bewust van deze ‘gewoonte‘.

Je hoeft niet meteen ‘nee’ te zeggen, maar gun jezelf de tijd om er even over na te denken. Geef bijvoorbeeld aan dat je er later op terug komt. Dat zorgt ervoor dat je een overwogen beslissing maakt.

Bedenk hoe jouw ‘nee’ eruit ziet

Als je erachter bent gekomen dat je niet wil ingaan op het verzoek dat je hebt gekregen, zijn er verschillende manieren hoe je dit kan aangeven. Bedenk voor jezelf welke manier jij fijn vindt om dit te doen. Dat kan het makkelijker maken om ‘nee’ te zeggen wanneer iemand het antwoord verwacht.

Je kan bijvoorbeeld komen met een suggestie. Zo respecteer je je eigen grenzen en denk je ook mee aan een oplossing. Weet ook dat een lange verklaring of excuus niet verplicht is. Houd het wel duidelijk en respectvol.

Sluit het voor jezelf af

Je hebt stil gestaan bij je gevoel en je grenzen aangegeven op een respectvolle manier. Ga niet terugdenken en de vraag of situatie overdenken.

Sta stil bij het belang van je ‘nee’

Als je er op het moment zelf toch moeite mee krijgt om ‘nee’ te zeggen, onthoud dan waarvoor je het doet.

Sta erbij stil dat je de juiste keus voor jezelf maakt en dat jouw gevoelens, behoeften en prioriteiten er mogen zijn. Herinner jezelf aan positieve gedachten en affirmaties om je welzijn te beschermen.

Als 21-jarige student die midden in het leven staat waarbij er van alles op mij afkomt, ervaar ik zelf ook dat ik soms moeite heb met ‘nee’ zeggen. Een uitspraak die altijd bij mij is blijven hangen en mij geholpen heeft, is: ‘nee’ tegen anderen zeggen, is ‘ja’ tegen jezelf.

Als je je eigen grenzen durft aan te geven, respecteer je je eigen behoeften en prioriteiten en dat zijn juist de dingen waar je zeker ‘ja’ tegen mag zeggen.

Wil je beter je eigen grenzen aangeven? Zo doe je dat volgens een psycholoog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️