Maartje Vis
Maartje Vis Welzijn 11 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Hans was ernstig ziek, maar het nemen van ijsbaden veranderde zijn leven: “Ik slik nu zelfs geen medicijnen meer”

Hans Emmink (56) uit Emmeloord werd in 2010 geraakt door de ziekte van Cröhn. Dat gooide heel zijn leven om, totdat hij de kracht van ijsbaden ontdekte en weer grip op zijn eigen lijf kreeg. Zijn bijzondere en persoonlijke verhaal deelt hij nu met de BEDROCK-lezers.

“In 2010 kreeg ik de ziekte van Cröhn, een auto-immuunziekte. Dat betekent dat mijn immuunsysteem door de war is en mijn eigen lichaam aanvalt. Toen dacht ik ‘Ik neem wel een pilletje, dan is er verder niks aan de hand.’ Als de eerste medicatie niet werkt, krijg je steeds een zwaarder medicijn. Ik kreeg toen steeds zwaardere medicatie, maar dat was geen oplossing voor mij.”

Hans maakte iets bijzonders mee: “Ondanks mijn ziekte, voel ik mij weer waanzinnig”

“Die medicijnen legde heel mijn immuunsysteem plat. Als er iemand aanwezig was met een verkoudheid, had ik daar geen weerstand tegen. In 2012 begon ik mezelf echt zorgen te maken. Ik zag in dat de medicatie geen langetermijnoplossing voor mij was. Het leek wel gif wat ik naar binnen bracht.”

“Ik had al iets geprobeerd met diëten, maar dat had eigenlijk geen effect. Toen kwam ik bij Wim Hof terecht, ook wel The Iceman. Hij houdt zich bezig met ademhaling en ijsbaden. Hij zei tegen mij dat als ik bij hem kwam trainen, mijn immuunsysteem zou versterken en de ontstekingen uit mijn lichaam zouden verdwijnen. Ondanks dat ik toen een verschrikkelijke hekel aan kou had, heb ik het toch maar gedaan.”

“De eerste keer dat ik voor zo een ijsbad stond, dacht ik van ‘Dit ga ik toch niet echt doen. Ik ga toch niet met mijn verstand in een bak ijs zitten?!’ Toch ben ik blij dat ik het gedaan heb. Ik voelde mij daarna zo lekker. Ik dacht dat dit misschien wel eens zou kunnen werken. Ik weet niet wat er is gebeurt, maar ik voelde dat er iets in mijn lijf was aangezet.”

“Elke dag ben ik toen ademhalingsoefeningen gaan doen en heb ik de confrontatie met de kou opgezocht. Al redelijk snel merkte ik dat de ontstekingen al minder heftig werden. Op een gegeven moment kwamen er ook pauzes tussen de ontstekingen, dat had ik al een hele tijd niet gehad. Dat motiveerde mij om door te gaan.”

Hans is nu volledig klachten- en medicatievrij: “Ik voel mij waanzinnig”

“Het heeft mij in totaal acht maanden gekost om volledig klachtenvrij en medicatievrij te zijn en ik ben nu meer dan tien jaar vrij van alle klachten en medicatie. Ik voel mij waanzinnig en ik ben fitter en sterker dan ooit. Het is echt ongelooflijk wat voor effect de ijsbaden op mijn leven hebben gehad.”

De Kilimanjaro beklimmen

“Na de eerste ervaring, wilde ik hier echt meer van weten. Toen ben ik bij Wim Hof een opleiding gaan volgen en hebben we veel tijd samen doorgebracht. In 2014 klom ik in korte broek en blote bast samen met hem de Kilimanjaro, nu heb ik deze al zes keer beklommen.

“Inmiddels geef ik de methode van Wim Hof door aan andere mensen door middel van workshops en trainingen. Als mensen niet kunnen reizen, kom ik naar hen toe. Als zelfstandig ondernemer heb ik mijn eigen locatie in Emmeloord en werk ik met verschillende bedrijven samen. Het is een hele krachtige methode. Het mooie is dat het zo simpel is, maar je moet het wel zelf doen.”

Het nemen van ijsbaden heeft volgens Hans voor iedereen een positief effect op je welzijn en immuunsysteem. Het snelste dat iemand met de ziekte van Cröhn van zijn klachten afkwam met behulp van de ijsbaden, was binnen één maand. Het langst wat het geduurd heeft, was vijftien maanden.

De diagnose van de ziekte kwam als een klap, maar Hans haalt er nu zijn kracht uit: door zijn afwijkende immuunsysteem ontdekte hij de power van ijsbaden waardoor hij weer vol energie in het leven kon staan en dit ook aan andere mensen willen doorgeven: “Ik weet dat dit zo veel kan brengen voor mensen. Hoe breder dit bekendgemaakt wordt, hoe mooier”.

Raadpleeg bij medische aandoeningen altijd eerst een arts. Niemand is hetzelfde. Dit is een persoonlijk verhaal waarmee we anderen wellicht inspireren.

Ellen (59) neemt maandelijks een ijsbad: ‘Ondanks dat het water pijn doet aan mijn lijf, geeft het mij veel energie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️