Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Betere wereld 11 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Doe als een Parisienne en ga voor de duurzame 5-piece French wardrobe

De duurzame 5-piece French wardrobe is een concept in de modewereld dat gaat om het samenstellen van een hoogwaardige, minimalistische garderobe met slechts enkele, zorgvuldig gekozen stukken. Het idee is om te investeren in tijdloze, kwalitatieve kledingstukken die goed met elkaar combineren en eindeloos lang meegaan.

Parisiennes kunnen het als geen ander: er geweldig bijlopen terwijl het lijkt alsof ze geen moeite in hun outfit hebben gestoken. De je ne sais quoi stijl is dat: moeiteloos, stijlvol en never out of fashion. Vaak gaat dit gepaard met een duurzame 5-piece French wardrobe waarbij kwaliteit boven kwantiteit gaat.

Zo zal een Parisienne nooit zomaar een jeans kopen. Pas als de fit perfect is en tijdloos, mag een spijkerbroek mee naar huis. Om er vervolgens jarenlang mee te doen. Dit geldt ook voor een pantalon, een basic wit T-shirt, een blazer of een paar loafers. Die eenvoudige items worden per seizoen (lente/zomer en herfst/winter) aangevuld met (maximaal) vijf trenditems.

De duurzame 5-piece French wardrobe: je ne sais quoi

Vaak zijn het simpele kledingstukken, gemaakt van duurzame materialen zoals biologisch katoen of een goede wolsoort. Bij elkaar vormen die simpele items dan een chique outfit die moeiteloos bij elkaar geraapt lijkt te zijn. Wel zorgen Franse vrouwen ervoor dat het totaalplaatje klopt, dus ook aan sieraden (van echt goud of zilver) wordt gedacht en natuurlijk een eenvoudige, maar klassieke make-up.

Zo stel je een duurzame 5-piece French wardrobe samen

Het nieuwe jaar leent zich perfect voor een ochtend spitten door je kledingkast. Daarbij doe je weg (naar de kringloop, een vriendin of Vinted), wat je niet meer past, wat je stijl niet meer is of wat je al een hele tijd niet meer gedragen hebt. Vervolgens houd je een basisgarderobe over en kun je gaan bouwen aan je duurzame 5-piece French wardrobe.

Dit zijn de basisprincipes van een Franse garderobe zoals de Parisiennes doen

Essentiële basisstukken

Begin met het samenstellen van een basisgarderobe met tijdloze kledingstukken zoals een goed passende spijkerbroek, een wit overhemd, een klassieke blazer en andere basisstukken die bij jouw kledingstijl passen.

Seizoensgebonden investeringen

Selecteer vijf stukken per seizoen die je garderobe aanvullen en updaten. Deze items kunnen variëren, afhankelijk van je behoeften en voorkeuren. Het kunnen kledingstukken, schoenen, accessoires of zelfs tassen zijn.

Kwaliteit boven kwantiteit

Met een duurzame 5-piece French wardrobe investeer je in kledingstukken en merken van goede kwaliteit, zodat de items jarenlang mee gaan. Vaak zijn deze kledingstukken iets duurder, maar uiteindelijk heb je daar profijt van, omdat ze seizoen na seizoen mooi en draagbaar blijven.

Neutraal kleurenpalet

Houd je kleurenpalet voor een groot neutraal en dus tijdloos. Dit maakt het gemakkelijker om items met elkaar te combineren en zorgt voor een garderobe die altijd bij elkaar past.

Bewust winkelen voor een duurzame 5-piece French wardrobe

Denk goed na voordat je een nieuw kledingstuk toevoegt aan je garderobe. Overweeg of het echt een waardevolle aanvulling is en of het goed past bij de rest van je kledingcollectie.

Zo’n duurzame 5-piece French wardrobe heeft even wat tijd nodig om samen te stellen, maar ben je er eenmaal mee bezig, dan zul je merken dat het haast als vanzelf gaat en dat je geen impulsaankopen meer doet.

Kleine veranderingen, positieve impact: dit kun je zelf doen voor een betere wereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️