Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Betere wereld 4 jan 2024
Leestijd: 5 minuten

Kleine veranderingen, positieve impact: dit kun je zelf doen voor een betere wereld

Een nieuw jaar, een betere wereld? In de tijd waarin we nu leven lijkt dit misschien heel ver weg, maar toch denken wij dat kleine veranderingen garant staan voor een positieve impact. Laten we daarom samen zorgen voor een betere wereld en de start van 2024 leent zich hier perfect voor.

Want al die kleine dagelijkse acties bij elkaar kunnen een enorme positieve impact hebben wanneer we dit allemaal doen.

Kleine veranderingen, positieve impact

Je denkt misschien al snel dat je in je eentje weinig kan bereiken. Toch is niets minder waar, vooral in de wereld waarin we nu leven. Door kleine veranderingen toe te passen in je dagelijks leven, draag je wel degelijk een steentje bij aan een betere wereld. Wel is het belangrijk dat je het echt wil en dat je er een gewoonte van maakt, zodat je structureel iets verandert.

Laat ook van je horen, gebruik je stem, gebruik social media, want hoe meer mensen inzien dat kleine veranderingen een grote, positieve impact kunnen hebben, hoe meer mensen hierin mee gaan en dat brengt uiteindelijk verandering met zich mee.

Dit kun je zelf doen voor een betere wereld

Ga voor kleine veranderingen, zodat je ze goed kan volhouden.

Lach en zeg gedag

Je buren, iemand op straat, de chauffeur van de bus, wie dan ook: lach en zeg wat vaker zomaar gedag. Dat geeft de ander, maar ook jezelf een positief gevoel.

Een ander vervoersmiddel

Laat je auto eens staan en pak wat vaker de bus, trein of liever nog fiets naar een afspraak of je werk. Soms is het niet mogelijk, vaak wel.

Eet seizoensgebonden producten en lokaal

Kies voor voedsel dat lokaal is geproduceerd en in het seizoen is. Dit vermindert de ecologische voetafdruk van voedselproductie en transport.

Bespaar water

Let op je watergebruik. Repareer lekkende kranen, verminder douchetijd en overweeg waterbesparende apparaten.

plantaardig eten
Bron: Pexels Pexels

Eet (vaker) plantaardig

Ga een, twee of drie keer meer in de week voor een plantaardige maaltijd in plaats van vlees of vis.

(Ver)koop wat vaker tweedehands

Tweedehands producten zijn duurzamere keuzes dan nieuw en vaak is het niet eens nodig om iets helemaal nieuw te kopen. Ook gebruikte spullen kun je vaak gemakkelijk weer verkopen.

Shop lokaal

Wil je liever toch iets nieuws? Koop dan lokaal, het liefst bij een kleine ondernemer en niet bij een keten. Koop je online? Wees je dan heel bewust van de aankoop die je doet en de impact die het heeft om iets te retouren.

Bron: Pexels Pexels

Focus op verbinding

Ook al ben je het niet eens met de keuzes of mening van iemand die dichtbij je staat: focus toch op de verbinding. Leg uit wat jouw mening is en accepteer de mening van ander, zonder dat dit tussen jullie in komt te staan.

Recycle

Scheid afval voor een beter milieu.

Bespaar energie

Zet lichten uit die onnodig aan staan en bespaar energie door apparaten helemaal uit te zetten en stekkers uit het stopcontact te halen.

Kies voor een groene energieleverancier

Wil je klimaatverandering en luchtvervuiling tegengaan? Stap dan over op een groene energieleverancier.

Stap over naar een duurzame bank

Zoek eens uit waarin jouw bank investeert en waar jouw bank rekening mee houdt. Duurzaamheid, dierenwelzijn, mensenrechten? Veel grote banken investeren in fossiele brandstoffen en zelfs wapens.

Soms is het heel moeilijk tot niet mogelijk om over te stappen, bijvoorbeeld met een hypotheek, maar andere bankzaken zou je bij een duurzame bank kunnen regelen.

Meer groen, doen!

Haal tegels uit je tuin en zet er planten en bloemen in. Dat staat niet alleen veel gezelliger, maar is ook een stuk beter voor het milieu. Bovendien loopt regenwater makkelijker de grond in. Ook zonder tuin kun je vergroenen: zet planten op je balkon, kies voor een groendak of kweek groente in een moestuin.

Verduurzaam je huis

Heb je een eigen woning? Kijk dan waar je gemakkelijk kan verduurzamen. Sommige gemeentes hebben hier subsidies voor.

Ruim zwerfafval op

Afval van een ander opruimen, daar moet je misschien even een knop voor omzetten in je hoofd, maar het milieu zal je dankbaar zijn en je geweten ook.

menstruatiecup
Bron: Pexels Pexels

Kijk naar herbruikbare producten

Er zijn veel producten die je dagelijks gebruik op de markt die vervuiling tegengaan, denk aan herbruikbare wattenschijfjes, menstruatiecups, een koffiebeker in plaats van een kartonnen beker die je weggooit, herbruikbare koffiefilters en zelfs boterhamzakjes.

Laat je houtkachel uit

Veel mensen vinden een houtkachel gezellig, vooral buiten op een zomeravond. Toch kun je beter geen hout stoken wanneer je aan het milieu wil denken: 23 procent van de uitstoot van fijnstof in Nederland komt namelijk van houtkachels. Erg vervuilend dus, zelfs nog erger dan het verkeer op de weg.

Maak een weekmenu

Van tevoren bedenken wat je gaat eten en welke boodschappen je daarvoor nodig hebt (en nog in huis hebt) gaat voedselverspilling tegen.

Kledingruil

Organiseer een kledingruilmiddag met vriendinnen voor een win-win-situatie: jullie een ‘nieuwe’ garderobe én quality time met elkaar.

Draag natuurlijke materialen

In de was komen microplastics vrij van synthetische materialen, draag daarom natuurlijke materialen. Denk aan biologisch katoen, linnen of hennep. Dit geldt ook voor beddengoed en handdoeken. Bovendien blijven deze materialen met de juiste zorg veel langer mooi en doe je dus langer met een kledingstuk wat weer duurzaam is.

Maak plek voor dieren in je tuin

Een bakje water in je tuin voor de vogels, een hoopje bladeren dat je laat liggen voor egels, gras en bloemen voor bijen en vlinders: allemaal kleine dingen die een positieve impact hebben.

Steun een goed doel

Steun een jaar lang een goed doel met een paar euro per maand, wanneer je dit kan missen.

Voed je kinderen bewust op

Heb je kinderen? Geef ze dan meteen mee dat vriendelijk zijn voor mens, dier en aarde erg belangrijk is voor de toekomst.

Waarom je écht geen nieuwe outfit hoeft te kopen voor de feestdagen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️