Maartje Vis
Maartje Vis Voeding 4 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Handjevol paranoten? Dat is dus géén goed plan

Met een bom van vitaminen, mineralen en goede vetten behoort de paranoot bij één van de gezondste noten die er zijn. Toch wordt het afgeraden om er zo maar een handje vol van te nemen.

Paranoten, ook wel bekend als Brazielnoten en Amazonianoten, komen voor in onder andere notenmixen. Je kunt ze los uit het vuistje eten, maar ook verwerken in bijvoorbeeld salades of taart.

Toch zit er ook een andere kant aan deze gezonde noten. Dit is waarom je zeker kan genieten van paranoten, maar je er niet veel van moet eten. In dit artikel bespreken we de gezondheidsvoordelen, maar óók de juiste hoeveelheid van deze bijzondere noten.

De kracht van paranoten (maar wel met mate!)

De supergezonde paranoot bevat veel goede vetten, eiwitten en verschillende mineralen en vitaminen, zoals magnesium en vitamine B1. Dat maakt paranoten dan ook zeker een gezonde snack! Je krijgt belangrijke bouwstoffen voor je lichaam binnen en ze vullen ook nog eens goed.

Paranoten hebben veel positieve eigenschappen, maar dat betekent niet dat je er veel van moet nemen. Daar kleeft namelijk een groot nadeel aan.

Paranoten zijn rijk aan selenium

Paranoten zijn ook rijk aan selenium. Dit mineraal is in de juiste hoeveelheid goed voor je algemene gezondheid. Het zorgt voor een goed immuunsysteem, produceert schildklierhormonen en kan zelfs het risico op kanker verlagen. Ook is het goed voor je vruchtbaarheid. In paranoten zit veel selenium, zelfs meer dan in alle andere noten.

In paranoten zit dus selenium en dat is gezond, maar let op!

Selenium brengt dus veel gezondheidsvoordelen met zich mee, toch is dit niet een reden om veel paranoten te gaan eten. Er zit namelijk echter ook een risico aan: door de grote hoeveelheid selenium in paranoten kan je seleniumvergiftiging oplopen.

Oei! Om deze negatieve gevolgen te voorkomen, hoor je dus niet te veel selenium binnen te krijgen.

Hoeveel paranoten zijn gezond per dag?

Het wordt aangeraden om 1 á 2 paranoten per dag te eten. Daarmee kom je al aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid selenium. Om te voorkomen dat je een overdosis aan selenium krijgt, is het dus goed om hier rekening mee te houden. Eet er maximaal drie tot vijf.

Op deze manier geniet je zonder consequenties van de gezondheidsvoordelen van deze noot!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️