Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 18 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Fijne winkels voor duurzamere mode keuzes

Helemaal niks kopen is de meeste duurzame optie met het oog op een betere wereld. Sommige mensen lukt dat, maar bijna nooit voor altijd. Nieuwe kleding, cadeautjes beauty- of interieurspullen hebben we allemaal nodig. Dit vinden wij fijne winkels voor duurzamere mode keuzes in Nederland.

Want ‘nooit meer iets kopen’ wordt ons in de wereld bijna onmogelijk gemaakt. De drang om spullen te kopen is een gecreëerd verschijnsel laat een onderzoek van promovenda Ana Sophia Poças Ribeiro van de Universiteit Utrecht zien.

“Als consument heb je daar geen invloed op; consumenten zitten vast in het huidige economisch stelsel waarin ze van alle kanten aangemoedigd worden te consumeren. Wie weinig verpakkingen wil gebruiken of een kleine footprint nastreeft, raakt gefrustreerd. Het is haast onmogelijk. Vrijwel al het aanbod is gericht op consumptie, naar echt duurzame producten moet je lang op zoek” deelde ze onlangs in de media.

Toch is het wél mogelijk om duurzamere keuzes te maken door grote (fast-fashion) ketens te vermijden of bestaande items te laten repareren. Dit geldt voor kleding, maar ook voor apparaten en andere spullen in huis.

Het is zelfs leuk om hier bewust mee bezig te zijn! Zelf koop ik bijna alleen maar tweedehands items. Voor mezelf, voor in huis maar ook de kleding voor mijn dochter.

Duurzamere mode keuzes

Het begrip duurzame mode is tegenstrijdig want de hele mode-industrie draait om het hebben van iets nieuws en dat kan toch nooit duurzaam zijn? True. Toch vinden wij het een positief woord, want het is fijn dat er steeds meer trends komen die duurzamere keuzes uitlokken.

Zo weten we allemaal veel beter hoe en waar we de mooiste tweedehands items kunnen scoren, zorgen we beter voor bestaande kleding en zijn we ons bewuster van het hele maakproces en de footprint van een product.

Ik deel een aantal fijne adressen in Nederland.

The Lucky Koala

 

Pre-loved kleding voor je kinderen kopen is niet alleen duurzamer, het scheelt ook een hoop geld. Kinderen groeien al snel uit een jas of trui en kinderkleding is daarom een flinke investering voor een relatief korte periode.Bij The Lucky Koala cureert Carolijn de mooiste tweedehands kinderkleding. Ze heeft smaak en dat is voordelig voor jou, want zo wordt de tweedehands garderobe voor jouw kroost opeens stukken makkelijker bij elkaar gezocht.

De Kempenaerstraat 85, Oegstgeest

The Ceiling Shop

The Ceiling Shop in Amsterdam is echt een aanwinst. In gecureerde vintage showroom hangen items die je voor altijd wilt koesteren. Unieke Prada schoenen, een jurk van celine of tassen van Ferragamo. Goed bewaarde modeschatten die absoluut niet trendgevoelig zijn, maar altijd mooi blijven. Daarom zijn ze de investering wel waard. De showroom in Amsterdam is geopend op afspraak en absoluut het bezoeken waard.

The Ceiling Shop, showroom te bezoeken op afspraak

GOBI cashmere

Dat mode alleen maar op een slechte manier gemaakt kan worden, is natuurlijk ook niet helemaal waar. Al eeuwenlang zijn er bevolkingsgroepen die leven van hun ambacht: mode creëren. Bij GOBI Cashmere wordt het respect voor de herders en de natuur in elke kasjmiervezel verweven. Traditioneel erfgoed in combinatie met moderne technieken creëert de mooiste kasjmier kleding die nog jarenlang in jouw kast hangt. Alle items zijn bovendien traceerbaar en GOBI Cashmere zet zich ook in voor preventie van ontbossing en bosdegradatie

Ensō Vintage

Ensō is ontstaan in 2019 om positieve verandering te brengen in de mode-industrie. Met hun winkel willen twee bevlogen ondernemers laten zien dat je onderdeel kunt zijn van een niet-vervuilende modewereld zonder dat je hoeft in te leveren op stijl. In de winkel hangen de mooiste vintage items van hoge kwaliteit die jouw garderobe een tijdloze update geven.

Ensō Vintage, Elandsgracht 12H

Stilleven

Stilleven wordt vooral via Instagram gerund, maar ze hebben ook een fysieke zaak in Rotterdam. Online en in de winkel vind je prachtige, hoogwaardige vintage items die jouw garderobe een update geven en kleding een tweede kans.

And Pause Vintage

And Pause Vintage van Renee Ferron staat écht stil bij mode. Geen fast fashion, maar kwalitatieve vintage kleding en upcycled vintage met een verhaal. Ja echt. Renee cureert de mooiste items, repareert of vermaakt ze zodat ze nóg mooier worden en deelt ook nog eens het verhaal achter een kledingstuk. Op heb label vind je teksten als ‘I used to be a … before we met’. Origineel niet?

Op deze online platforms (ver)koop je het beste tweedehands kleding

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️