Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 11 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Zo leer je weer op jouw intuïtie vertrouwen als jouw hart gebroken is

Simpel gezegd: intuïtie is een groot goed. Het is jouw vermogen om te vertrouwen op je gevoel. Intuïtie is iets weten zonder te weten hoe je het weet en als jouw hart gebroken is, dan voel je je verloren en soms zelfs verraden door jouw intuïtie. Gelukkig zijn er manieren om onze intuïtie te voeden en terug te vinden.

Intuïtie is als een spier, die je kunt versterken door oefening. Het enige wat je hoeft te doen is het opmerken en proberen, stilte en eenzaamheid cultiveren om in contact te komen met jouw diepste gevoelens.

Intuïtie en een gebroken hart

Intuïtie en een gebroken hart gaan niet goed samen. Wanneer je een gebroken hart hebt, voelt het alsof je in duizend stukjes verscheurd bent, niemand in de hele wereld je begrijpt en je hebt het gevoel dat je nooit meer iemand kunt vertrouwen.

Maar hoe diep dit dal ook was, er komen weer momenten dat je durft te hopen en minder somber bent. Jouw intuïtie is een belangrijke raadgever en onmisbaar om na een gebroken hart weer vertrouwen te krijgen in jezelf en in de mensen om je heen.

Onzekerheid en gebrek aan zelfliefde

Dingen persoonlijk opvatten is heel menselijk. Wanneer je diep gekwetst wordt, of dit nu op het gebied van liefde, vriendschap of werk is, zorgt dit voor een deuk in het zelfvertrouwen. Het kan je extreem onzeker maken en ervoor zorgen dat je nul zelfliefde meer ervaart. Door de afwijzing van een ander, ga jij jezelf afwijzen. Gedachten als: ‘Ik ben niet goed genoeg, niet mooi genoeg, niet belangrijk genoeg’ spoken door het hoofd. Terwijl de reden van afwijzing vaak niet bij jou ligt, maar bij de ander. Als iemand op jouw ziel trapt en je intuïtie zoek raakt door een gebroken hart, herpak je jezelf sneller met deze tips.

1. Huil ongegeneerd

Verdriet is een emotie die er mag zijn. Stop het niet weg, want als iemand je kwetst en je vertrouwen beschadigt, dan voel je je down en verdrietig. Dat is oké. Huilen is de eerste stap naar herstel.

2. Keer naar binnen

Als je uitgehuild bent, is het tijd om naar binnen te keren. Maak tijd en ruimte vrij om met jezelf te zijn, om gevoelens aan te gaan in plaats van ze te negeren. Tijd met jezelf is juist nu erg belangrijk. Laat je gevoelens en gedachten er zijn zonder hierover te oordelen.

3. Mantra’s en meditatie

Vind je het moeilijk om tijd voor jezelf vrij te maken? Mantra’s en mediteren helpen heel erg om naar binnen te keren. Om gedachten te observeren en om deze er te laten zijn. Een mooie mantra bij liefdesverdriet is ho’oponopono, deze verwijst naar een vergevingsritueel. Er zijn op Spotify mooie nummers afgeleid van deze mantra te vinden.

4. Ademhaling

Een gebroken hart en intens verdriet kan letterlijk hartzeer veroorzaken. Dit gevoel, een soort van druk op de borst, kun je wegademen. Wij delen regelmatig fijne ademhalingsoefeningen en deze serie kun je altijd en overal toepassen. Bovendien versterkt het je intuïtie, zelfs na een gebroken hart.

5. Focus op groei

Als het ergste verdriet is weggeëbd, ga je bewust aandacht geven aan dingen die je wil laten groeien. Dit kan het versterken van bestaande vriendschappen zijn, het leren van een vreemde taal of een gezonder lichaam. Met een nieuw doel voor ogen heb je niet alleen de broodnodige afleiding, maar werk je ook aan een herboren versie van jezelf. Win-win!

6. Jouw intuïtie weer helen

Dat jouw intuïtie een belangrijk beschermingsmechanisme is, wat van nature in jou schuilt, ben jij een beetje kwijtgeraakt. Je had het immers mis. Je bent immers gekwetst op zielsniveau and it hurts like hell! Toch is jouw intuïtie nog steeds van onschatbare waarde en kun je deze altijd hervinden. Als jouw gebroken hart geheeld is, mag je jezelf afvragen: wat was mijn rol eigenlijk in deze situatie? Voelde ik het echt niet aankomen of was ik verblind door liefde? Door eerlijk naar jezelf te zijn, word je vaak stukken wijzer en vallen de dingen op z’n plek.

Je hebt misschien het gevoel dat jouw intuïtie je in de steek laat na een gebroken hart, toch mag je er nog steeds op vertrouwen!

Codependentie: wanneer je altijd bevestiging van anderen zoekt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️