Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 9 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Ho’oponopono is een prachtige Hawaïaanse mantra voor vergeving en heling

Mensen die worstelen met het concept van vergeving– zowel voor zichzelf als voor anderen – kunnen iets leren van een diep genezende, eeuwenoude mantra uit Hawaï. De prachtige Hawaïaanse leer voor vergeving heet ‘Ho’oponopono’ (uitgesproken als Ho-oh-Po-no-Po-no) en is prachtig.

De eeuwenoude Hawaiiaanse mantra, die vergeving en heling stimuleert, is een krachtige tool om een stukje vergeving en heling in het leven te omarmen. Hierdoor kom je dichterbij verzoening met een ander, maar stimuleer je ook eigenliefde.

Mantra’s

Mantra stamt als woord af van de Sanskrietwoorden Manasah (geest) en Tra (bevrijding van de geest). Mantra’s fungeren als een tool om de geest terug te brengen naar het ‘nu’ en geven je mind richting en focus. Het zijn positieve intenties.

Je zingt mantra’s om je gedachten opzij te zetten en om je te focussen op iets groters dan jezelf. Het is een krachtige tool om zelfliefde te stimuleren en mindfulness te beoefenen.

Ik begin de dag meestal met een mantra en soms eindig ik de dag ook weer met krachtige woorden. Ook tijdens een yogales worden er vaak mantra’s beoefend. Ho’opononopono is mijn lievelingsmantra.

Ho’oponopono geeft kracht

Het woord ho’oponopono betekent grofweg ‘ervoor zorgen dat de zaken weer in balans komen’ of ‘dingen rechtzetten’. De tekst gaat letterlijk als volgt: het spijt me, vergeef me. In de Hawaïaanse cultuur is vergeving enorm belangrijk.

Mensen die niet vergeven, krijgen blokkades in het energiesysteem, waardoor je vatbaarder bent voor mentale struggles en ziektes. Vergeving is daarom essentieel. Of je nu jezelf, je omgeving of het universum vergeeft. Je wil positieve energie ervaren en dat kan het ho’oponopono ritueel versterken.

Het spijt me, vergeef me

De authentieke mantra bestaat uit vier zinnen: Ik hou van je. Het spijt me. Vergeef me. Dank je wel.

Je zegt dus ‘I love you‘ tegen jezelf of tegen iemand anders aan wie je Ho’oponopono opdraagt. ‘Thank you‘ voor al het goede wat er is en ‘I am sorry‘ voor daden die vanuit het ego (dus niet vanuit liefde) voortkwamen. ‘Please forgive me‘ beschrijft vervolgens het doel: vergeving.

Inmiddels zijn er verschillende en uitgebreidere versies van de mantra. Veel van die variaties gaan over de liefde. Want het je kunt jezelf heel erg verliezen in de liefde. Je kunt de mantra dan voor jezelf herhalen. Hardop of in je hoofd.

Vergeving zorgt ervoor dat het ego en gevoelens van trots opzij worden gezet ven ruimte creëren voor positiviteit.

Ook als je zelf fouten maakt, is dit een mooie mantra om jezelf te vergeven. Want iedereen maakt fouten, het is de kunst om daarvan te leren en om door te gaan.

Ho’oponopono stimuleert je om een situatie te accepteren en om minder kritisch naar jezelf of een ander te kijken.

Als iets stagneert, zorgt de mantra voor ruimte zodat jij écht incheckt bij de situatie en deze daardoor beter een plek kan geven. Het stopt de innerlijke monoloog.

10 mantra’s die jouw leven iedere dag weer ‘op scherp’ zetten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️