Leonie Collombon
Leonie Collombon Spiritualiteit 9 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Het soefisme: dit kun je leren van de mystieke stroming van de islam

Het soefisme wordt gezien als de mystieke stroming binnen de islam en wordt ook wel de religie van het hart genoemd. Belangrijke waarden zoals liefde en harmonie staan hierin voorop en dat maakt het een stroming waar we veel van kunnen leren.

Het soennisme en het sjiisme zijn de bekendste stromingen van de islam, maar zeker niet de enige. Ook het soefisme behoort tot de religie.

Wat houdt het soefisme in?

De islam is een eeuwenoude religie die in de zevende eeuw opkwam. Vrijwel tegelijkertijd ontstond het soefisme, een van de stromingen binnen de godsdienst.

Hoewel het soefisme op het begin weinig aanhangers kende, werd de stroming vanaf de tiende eeuw echt groot. Het grote verschil met andere islamitische stromingen is dat soefi’s spiritueel zijn.

Ze streven ernaar het spirituele pad te bewandelen en op die manier één met God te worden. In de praktijk betekent het vaak dat soefi’s afstand nemen van het Westerse om zo het rechte pad te blijven bewandelen.

Wat geloven soefi’s?

Het soefisme is een stroming waarbij liefde en goeddoen centraal staat. Soefi’s geloven dat ze God kunnen ontmoeten wanneer ze liefde uitdelen en zich openstellen voor de liefde van anderen. Daarbij wordt er niet alleen liefde ontvangen van vrienden, familie en partners, maar ook van mensen die kwaad hebben gedaan.

Soefi’s geloven dat iedereen een tweede kans verdient en dat acceptatie een van de belangrijkste factoren in het leven is. Hoewel ze zelf in één God geloven, accepteren ze de denkwijze van andere religies wel.

Die harmonieuze instelling en liefdevolle intenties hebben ook te maken met de manier waarop soefi’s naar het leven en de dood kijken. Voor hen is elke dag van het leven even belangrijk. Zowel goede als slechte dagen worden gevierd. Leef alsof je elk moment kan sterven; dat is het motto van soefi’s.

Wat is de spirituele traditie van het soefisme?

Wat betreft tradities lijkt het soefisme veel op andere stromingen binnen de islam. Soefi’s doen mee aan de ramadan, vinden geld geven aan armen belangrijk en velen dromen van een bedevaart naar Mekka. Toch zijn er ook bepaalde tradities die kenmerkend voor het soefisme zijn.

De meeste daarvan hebben met spiritualiteit te maken. Zo geloven soefi’s dat dromen een belangrijke betekenis hebben die voor spirituele groei zorgen. Daarom schrijven veel soefi’s hun dromen op en denken ze na over de diepere betekenis erachter.

Ook poëzie en literatuur zijn in het bijzonder belangrijk binnen het soefisme. Rumi, een soefi van Perzische afkomst, is een van de belangrijkste dichters binnen de stroming. Zijn gedichten waarin God wordt geprezen zijn voor veel aanhangers belangrijk.

Hoe bidden soefi’s?

De meeste soefi’s bidden net als andere moslims vijf keer per dag. Dat ritueel wordt ook wel ‘salah’ genoemd en gebeurt altijd in de richting van Mekka. Het grote verschil zit ‘m in de gedachten van soefi’s tijdens een gebed. Tijdens het bidden zetten aanhangers van het soefisme namelijk hun belangrijkste kernwaarden, liefde en harmonie, centraal.

Ja, vrouwen met een hoofddoek kunnen óók feminist zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️