Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 12 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Irene (34): ‘Had ik maar meer naar mezelf geluisterd in plaats van naar mijn vriend’ 

Hoe langer de relatie van Irene duurde, des te ongelukkiger ze werd. Ze wist op een gegeven moment niet eens meer wie ze was. Er moest iets veranderen, anders ging ze eraan onderdoor. “Hoe ben ik hierin terechtgekomen?”

“Tom leerde ik kennen via gezamenlijke vrienden. Ik zag hem en direct sloeg er een vonk tussen ons over. Hij was charmant en grappig. Onze relatie bloeide snel op. De eerste jaren waren erg leuk. Hij was dan wel een tikkeltje overheersend, maar ergens vond ik dat ook sexy. We lachten samen wat af en we hadden veel goede gesprekken.

Beslissingen maken

Na verloop van tijd kwamen de eerste scheuren in onze relatie. Zeker toen ik merkte dat hij alle beslissingen wilde maken. Het begon al bij het huis dat we samen kochten. Denk maar niet dat ik ook maar iets te zeggen had over de inrichting. Het huis, waaraan we allebei evenveel hadden betaald, eindigde met een zwart interieur vol met lelijke schilderijen aan de muur. We zouden nog wel wat accessoires die ik leuk vond toevoegen, zei hij telkens.

Nieuwe baan

Na meerdere jaren keihard gewerkt te hebben voor een groot bedrijf, wist ik dat het tijd was voor een nieuwe stap in mijn carrière. Ik vertelde Tom dat ik wilde gaan solliciteren bij andere bedrijven en hij vond dat ik dat echt niet moest doen. Zo’n mooi salaris en goede voorwaarden opgeven voor iets anders? Echt niet. Hij bleef het mij maar inpeperen. Ik luisterde naar hem en werd steeds ongelukkiger op mijn werk. Waarom had ik weer naar hem geluisterd?

Stoken tussen vriendinnen

Niet alleen maakte hij steeds meer beslissingen, ook vond hij het heerlijk om te stoken tussen mij en mijn vriendinnen. Was er iets aan de hand? Dan zei hij niet dat het wel goed zou komen, nee… Dan gooide hij nog wat olie op het vuur door te vertellen dat hij diegene nooit vertrouwde. Dit heeft mij tijdens onze relatie heel wat vriendinnen gekost.

Ogen gingen open

Na vijf jaar relatie gingen mijn ogen open. Dit gebeurde nadat ik een artikel had gelezen op een website. Het leek mijn verhaal wel. Ik merkte dat ik mezelf de afgelopen jaren telkens weer had weggecijferd. Ik wist niet eens meer wie ik was en kon alleen maar denken: ‘Hoe ben ik hierin terechtgekomen?’

Relatie verbreken

Ik had er daarna nog een aantal weken over nagedacht, zodat ik zeker wist dat ik geen spijt zou krijgen. Daarna kon ik niet anders dan de relatie verbreken. Ik moest mijn eigen pad volgen, mijn eigen geluk nastreven. Dat kon niet met hem. Ik had genoeg naar hem geluisterd. Hij was veel te overheersend en ik had niets te zeggen binnen onze relatie.

Geen makkelijke tijd

Het is niet gemakkelijk geweest. Het heeft tijd gekost om afscheid te nemen van Tom, om de banden te verbreken die me zo lang hebben vastgehouden, maar ik voelde een last van mijn schouders vallen, een last die me heeft weerhouden om echt te leven. Nu, een jaar later ben ik sterker en wijzer geworden. En hoewel ik soms nog steeds verlang naar de warmte van een partner, weet ik dat ik nooit meer mijn eigen stem zal negeren. Uiteindelijk realiseer ik me dat de enige persoon die echt naar me kan luisteren, die me echt kan begrijpen, ik zelf ben. En dat is een kracht die niemand me ooit kan afnemen.”

Waarom vroeg uit de veren? Dit is de Miracle Morning routine van Rachel van De Huismuts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️