Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 20 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

5 belangrijke vitamines voor een mooie, gezonde haardos

Ons haar krijgt veel te verduren. We zijn uren buiten, met onze haardos in de zon. We zwemmen in de oceaan, waardoor ons haar te maken krijgt met een flinke portie zout. Dus hoe kunnen we ons haar het beste verzorgen, juist als we veel buiten zijn? Deze haarvitamines gaan daar bij helpen.

Je kunt jouw haar natuurlijk een boost geven door het te verzorgen met een goede natuurlijke shampoo of conditioner, maar je kunt jouw haar ook van binnenuit verzorgen met de juiste vitamines en mineralen.

Welke vitamines dat zijn, vertellen we je in dit artikel.

5 belangrijke haarvitamines

Er zijn talloze vitamines die we binnen kunnen krijgen door gezond te eten, of eventueel door het slikken van een supplement. Maar welke vitamines en mineralen hebben de meeste invloed op een gezonde haardos?

Welke vitamines kan je uit voeding halen en welke wil je bijslikken?

Biotine

Biotine is ook wel bekend als vitamine B8. Deze vitamine is belangrijk voor het zenuwstelsel, een gezonde huid en natuurlijk een gezonde haardos.

Biotine wordt ook wel dé vitamine voor het haar genoemd. Je vindt de vitamine in eieren, pinda’s, melk, lever, noten en soja. Daarnaast kan je biotine slikken, bijvoorbeeld met deze van Holland & Barrett.

Vitamine A

Vitamine A helpt bij de wering van de olieklieren rondom je haarzakjes, schreven we eerder in dit artikel over vitamine A. Dat maakt deze vitamine een must bij gezond en sterk haar.

Vitamine A vind je onder meer in eieren, boter en vis, maar via het eten van voldoende groenten of door middel van een supplement kan je jouw inname op een plantaardige manier verhogen.

Droge huid? Misschien mis je deze vitamine

Vitamine B

Er zijn in totaal acht verschillende vitamine B’s. Over vitamine B8, biotine, hadden we het net al. Over het algemeen bevorderen de B-vitaminen een gezonde celgroei en zijn daarom enkele van de belangrijkste vitamines tegen haaruitval die er zijn, lezen we bij hairlust. Een goede bron van vitamine B mag dus niet in jouw beautyroutine ontbreken.

Dit supplement van Holland & Barrett bevat een combinatie van alle B-vitamines.

Vitamine C

Ook in het rijtje haarvitamines: vitamine C. Genoeg vitamine C binnenkrijgen heeft niet alleen veel voordelen voor jouw huid, maar ook voor jouw haar. Dat komt omdat vitamine C je lichaam helpt om een proteïne aan te maken dat we collageen noemen. Dit is een essentieel bestandsdeel van de haarstructuur.

Waarom je ervoor moet zorgen dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt

Deze vitamine vind je in onder andere paprika, zwarte bessen, spruitjes, peterselie, boekenkool, kiwi, aardbei en sinaasappel. Extra binnenkrijgen door middel van een supplement? Hier vind je de uitgebreide selectie van Vitamine C-supplementen van Holland & Barrett.

Zink

Ook het mineraal zink speelt een grote rol in de aanmaak van eiwitten in het lichaam. Verschillende onderzoeken tonen dan ook aan dat haarverlies en een tekort aan zink in verbinding staan met elkaar.

Dit is waarom we vaker zink als supplement zouden moeten slikken

Goed om in je achterhoofd te houden: je kunt ook te veel vitamines binnenkrijgen. Laat daarom altijd een test doen bij een arts om te checken of je de bovenstaande supplementen nodig hebt, en krijg niet met eventuele nare bijwerkingen te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️