Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 17 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Dít is hoe vaak je je haar zou moeten wassen (aldus een haarexpert)

Ben jij iemand die het liefst z’n haar iedere dag wast of stel jij het wassen van je haar liever zoveel mogelijk uit? Ieder haartype vergt natuurlijk een andere manier van verzorgen, maar tóch gelden er bepaalde regels als het gaat om hoe vaak we ons haar nu eigenlijk echt zouden moeten wassen, volgens de tricholoog (iemand die onderzoek doet naar haarziekten) Shab Reslan.

Dít is hoe vaak je je haar eigenlijk zou moeten wassen.

Je haar wassen

Terwijl de een z’n haar het liefst dagelijks rijkelijk insopt met een fijn geurende shampoo en daarna met een goed verzorgende conditioner, zijn er ook velen die dat juist zo min mogelijk doen. Je haar te vaak wassen, zou namelijk niet goed zijn voor de gezondheid van je haar. Hoe zit het nu echt?

Die gezonde, stralende en volumineuze haardos willen we immers allemaal wel! De Amerikaanse tricholoog Shab Reslan deelt de ins en outs van de ideale manier van het wassen van je haar.

Hoe vaak je haar wassen: hoe zit het nu echt?

Is het goed om je haar elke dag te verzorgen en te wassen of kan je jouw haardos daar juist mee aantasten? Of zit het antwoord daar misschien ergens tussenin?

Het antwoord is simpel en complex tegelijkertijd, want wat blijkt? Je kunt het ene haartype niet vergelijken met het andere: ieder hoofdhuid- en haartype kent namelijk eigen eigenschappen en daarmee ook andere behoeften.

Daarnaast spelen externe factoren ook een rol, zoals hoe vaak je sport, in welk klimaat je leeft en welke producten je gebruikt. Oftewel: er bestaat geen eenzijdig antwoord. “Wat je wél kunt doen, is onderzoeken welke factoren in jouw omgeving een rol spelen in de gezondheid van jouw haar en op basis daarvan jouw wasschema aanpassen,” tipt Reslan.

Je haar wassen per haar- en hoofdhuidtype

Per haar- en hoofdhuidtype kun je deze wasregels aanhouden:

Type hoofdhuid

Alles valt en staat met jouw hoofdhuidtype. Net zoals dat er veel verschillende huidtypes zijn, bestaan er ook verschillende hoofdhuidtypes. De ene hoofdhuid produceert van nature meer olie terwijl de andere hoofdhuid droger is en daarom sneller ‘vlokjes’ produceert.

Jouw hoofdhuid type staat trouwens niet vast, net zoals bij je huidtype, kan ook je hoofdhuidtype veranderen over de tijd. Check dus bij jezelf welk type hoofdhuid je zo ongeveer denkt te hebben.

  • Droge hoofdhuid: je haar te vaak wassen met een te ‘hard’ product, kan uitdroging van de hoofdhuid veroorzaken. Je hoofdhuid voelt dan trekkerig aan, kriebelt en kan schilfertjes afgeven. Advies: probeer je haar minder vaak te wassen. Begin bij het overslaan van één wasdag in de week voor een paar weken en sla daarna nog een dag over. Net zolang totdat je hoofdhuid minder droog wordt.
  • Roos: vooral het type shampoo is in dit geval belangrijk. Advies: zoek een shampoo uit die schimmels tegengaat (bijvoorbeeld met teatree-olie) en zorg ervoor dat je op regelmatige basis je haar wast, vertelt dermatoloog Hadley King aan MindBodyGreen.

Haartype

Ieder haar type vergt een andere manier van verzorgen. Dun haar wil je vanzelfsprekend met andere producten en met een andere frequentie wassen dan een krullenbos. Dit juist de wasregels per haartype:

  • Stijl haar: dit haartype wordt sneller vet, wat betekent dat mensen met stijl haar hun haar vaker zullen moeten wassen. Advies: probeer dagelijks wassen te voorkomen, was je haar liever om de dag.
  • Slag of subtiele krullen: met dit haartype kun je je haar twee tot drie keer per week wassen.
  • Krulletjes: over het algemeen is dit haartype droger en breekt het vrij gemakkelijk. Advies: dit haartype wil je niet te vaak wassen, zodat de natuurlijke oliën van de hoofdhuid de kans krijgen om het haar zelf te verzorgen en beschermen. Het liefst doe je dat eens of twee keer per week met een shampoo zonder chemicaliën.

Haarproduct

Het zou zomaar kunnen dat je niet de juiste producten voor jouw haartype gebruikt.

  • De shampoo lijkt niet goed genoeg te werken: als je steeds vettig haar blijft hebben, ook kort nadat je jouw haar hebt gewassen, dan kan het zijn dat jouw shampoo niet intens genoeg is voor jouw haartype. Dan kan je jouw haar nóg een keer wassen.
  • De shampoo is te intens voor jouw haar: dit merk je als je hoofdhuid geïrriteerd is en je haar pluist na het wassen.

In beide gevallen wil je een shampoo vinden die aansluit bij jouw haartype. Hoe je daarachter komt? Met de Curly Girl Method vind je bijvoorbeeld dé ideale en natuurlijke shampoo voor jouw slag of krul.

Zo vaak wil jij je haar wassen

Ook bij het wassen van je haar geldt: gebruik je common sense! Sta jij vaak in de sportschool of werk jij jezelf op een andere manier regelmatig in het zweet? Dan zul je je haar dus wat vaker moeten wassen, omdat haar door het zweten sneller vettig wordt.

Probeer een tijdje extra aandacht te besteden aan je haar én het wassen van je haar: hoe het reageert op het verminderen of juist vermeerderen van de wasbeurt en experimenteer met (het liefst natuurlijke) producten om te zien wat het beste werkt voor jouw haar.

Simpel, toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️