Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 16 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Lotte (34): ‘Ondanks deze chronische ziekte doe ik aan triathlons’

Lotte van Trigt is nog maar 34 jaar en leeft al enkele jaren met Reumatoïde artritis. Een chronische ziekte die gepaard gaat met chronische pijn. Toch doet ze mee aan triathlons, een combinatieduursport waarbij je meerdere sporten achter elkaar doet.

“Ik heb gemerkt dat sporten mij helpt om beter te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Al een aantal jaar doe ik mee aan triathlons en in 2021 heb ik voor het eerst een volledige Ironman gedaan. Dat is 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen

Toen ik hieraan begon was het mijn droom om mezelf ooit te kwalificeren voor het WK Ironman op Hawaï. Dat is de plek waar de sport is ontstaan. Voor mij voelt dit bijna magisch en vanwege mijn lichamelijke klachten had ik nooit gedacht dat dit serieus een optie voor mij zou kunnen zijn.

Hawaï bleef lonken

Verschillende artsen zeiden altijd tegen mij dat ik nooit meer tien kilometer zou kunnen hardlopen en nu deed ik mee aan een Ironman. Vorig jaar tijdens de wedstrijd in Barcelona werd ik zelfs derde in mijn categorie. Helaas was dit nét niet genoeg om mij te plaatsen voor Hawaï. Toch bleef Hawaï lonken, júíst nu ik aan de mogelijkheid had geroken. Ergens zei een stemmetje in mijn hoofd: wie weet kan het mij alsnog lukken.

Dit jaar op 5 maart heb ik in Zuid-Afrika nog een poging gedaan. Hier werd ik weer derde in mijn categorie en na een dag in spanning te hebben gezeten, kreeg ik te horen dat ik gekwalificeerd was! Mijn droom werd werkelijkheid! Ergens is het nog steeds redelijk onrealistisch, maar de trophy en de Hawaïaanse Lei liggen echt hier bij mij thuis en in oktober mag ik dus naar Hawaï.

Dromen waarmaken

Ik heb navraag gedaan bij het Reumafonds en ik ben de allereerste Nederlandse met reumatoïde artritis die zich heeft gekwalificeerd voor het WK Ironman op Hawaï. Mijn ziekte blijft een onderdeel van mijn leven en ik hoop door mijn verhaal te delen, nog meer aandacht te kunnen vragen voor deze ziekte.

Want ondanks alle lichamelijke narigheid die het brengt, zijn er ook nog echt wel mogelijkheden om je dromen waar te maken en zo de kwaliteit van leven van nog meer mensen te verbeteren. Want als je iets doet waar je écht blij van wordt, dan ben je een gelukkiger mens en dat gun ik iedereen.

Er is een enorme grote groep mensen met ook een chronische ziekte als reuma of chronische pijnklachten. Ik deel mijn verhaal omdat sporten en bewegen mij zoveel sterker hebben gemaakt. Natuurlijk is dit voor iedereen anders, maar mij geeft het energie en ik kan het dagelijkse leven weer beter aan.

Daarmee zeg ik absoluut niet dat we allemaal Ironmans moeten gaan doen, maar ik durf wel met 100 procent zekerheid te zeggen dat je van op de bank liggen jezelf niet beter gaat voelen.”

Wil je weten hoe Lotte het doet op het WK Ironman in Hawaï? Volg haar dan op Instagram!

Weet je niet zeker of je kinderen wilt? Deze vragen kunnen helpen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️