Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 30 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

In deze ‘clean’ groente zitten de minste pesticiden (in het mandje gooien dus!)

Dat groenten gezond zijn, wist je natuurlijk allang. Dat krijgen we (gelukkig!) met de paplepel ingegoten. Helaas zijn veel groenten en fruit in de supermarkten bespoten met pesticiden om ervoor te zorgen dat er geen beestjes in komen. Die pesticiden hebben niet alleen heel wat nadelen voor het land, maar ook voor jouw gezondheid. Er is een lijst met producten die (waarschijnlijk) de meeste pesticiden bevatten, en de minste. In déze groente vind je de minste pesticiden.

Elk jaar komt the Environmental Working Group (EWG) met een lijst aan producten die ‘clean‘ en ‘dirty‘ zijn, ofwel de Dirty Dozen and Clean 15, heet die lijst. Daarop staan de voedingsproducten waarvan de kans groot is dat er de meeste pesticiden in zitten en welke producten je waarschijnlijk de minste pesticiden zitten.

Met het oog op gezond en bewust leven, willen we je die lijst natuurlijk niet onthouden!

Pesticiden versus biologische voeding

Pesticiden worden ingezet om te zorgen dat de oogst kosten wat het kost slaagt. Niet-biologische boeren en tuinders gebruiken daarom chemische middelen om ongewenste insecten en plantenziekten te bestrijden. Bij biologische voeding en landbouw wordt daarentegen op een manier geteeld of gekweekt wordt waarbij er rekening wordt gehouden met het milieu en dierenwelzijn.

Vaker biologisch eten? Dit zijn een aantal redenen waarom je dat zou moeten doen

Zo krijgen koeien, kippen en varkens meer ruimte om rond te lopen, mogen ze naar buiten, eten ze biologisch voedsel en krijgen ze alleen medicijnen als het echt nodig is. Bij biologische groente en fruit mogen boeren geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken.

Biologische voeding is voedzamer, smaakvoller Ă©n milieuvriendelijker.

De lijst van producten met de minste pesticiden

Tada
 Daar is de lijst: samen met mango’s en watermeloenen, zijn zoete aardappelen de derde nieuwe toevoeging aan de lijst van clean products. De broccoli, bloemkool en aubergine hebben daarvoor plaats moeten maken.

Het onderzoek

De EWG komt aan deze lijst door de data van het ‘Pesticide Data Program’ van het Amerikaanse ministerie van landbouw uitvoerig te bestuderen en de producten eigenhandig te onderzoeken en te kijken of deze na het wassen de meeste of juist de minste pesticiden bevatten.

https://www.bedrock.nl/een-recept-voor-heerlijke-hummus-met-zoete-aardappel-kurkuma-honing/

Daardoor heb je nog meer redenen om vaker zoete aardappel te eten dus, want door de verminderde blootstelling aan pesticiden, wordt het product een stuk voedzamer voor ons lichaam.

Wist je trouwens dat zoete aardappelen boordevol zitten met:

  • Vitamine A
  • Vitamine C
  • Mangaan
  • Vitamine B6
  • Magnesium
  • Kalium
  • Vezels

Best een gezonde knol dus! Wil je liever geen voeding eten met pesticiden of misschien minder vaak, ga dan voor de biologische producten in de supermarkt of winkel bij een biologische markt of supermarkt, dan weet je zeker dat alles van biologische oorsprong is. Wel zo makkelijk!

Inspiratie om vaker te koken met zoete aardappel

Wil je inspiratie om vaker te koken met de zoete aardappel? We’ve got you! Hieronder delen we wat heerlijke vega(n) recepten met zoete aardappel van ons culinaire zusterplatform Culy.

Smullen maar!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! đŸ€

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordtđŸ§˜â€â™€ïž