Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Liefde & Seks 9 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

De 8 ‘groene vlaggen’ om naar op zoek te gaan tijdens het daten

We hebben het vaak over de rode vlaggen – de dingen waar je voor moet uit kijken als je net met iemand aan het daten bent. Maar hoe zit het met de positieve dingen? Wat zijn nou de signalen die laten zien dat jouw date klaar is (en geschikt is) voor een lange, gezonde relatie, waarin jij je helemaal veilig en happy voelt?

Oftewel, wat zijn de groene vlaggen in een relatie, waar je naar (in plaats van vóór) moet uitkijken?

Positieve componenten

Als je net aan het daten bent, kan dat hartstikke spannend zijn. Je kent jouw date nog niet zo goed, dus weet niet zeker wat diens intenties zijn. Uit onderzoek blijkt dat we vaak geneigd zijn om te focussen op de negatieve dingen (rode vlaggen) om onszelf te beschermen. Terwijl die positieve componenten (groene vlaggen) net zo belangrijk zijn!

Heb jij een andere liefdestaal dan je partner? Zo laat je het toch werken

Het identificeren van deze groene vlaggen kan een beter beeld en vollediger geven van wie een persoon is. Dit kan je mogelijk op weg helpen naar een succesvolle relatie. Groene vlaggen kunnen dienen als wegwijzers om je te helpen bepalen of je al dan niet geïnteresseerd bent om jouw date beter te leren kennen.

8 groene vlaggen om naar op zoek te gaan

De meeste mensen willen zich in een relatie veilig, aantrekkelijk en gezien voelen. En als we het hebben over ‘veilig’, dat betekent dat zowel emotioneel, als mentaal en fysiek. Hoe meer groene vlaggen je bij een date kunt herkennen, hoe groter de kans is dat je je potentiële nieuwe BF wilt blijven zien.

Nee, het is niet raar als je ‘laat’ voor het eerst seks hebt (waarom dat taboe?)

Neem daarom rustig de tijd om iemand te leren kennen. Jouw liefde is ten slotte heel veel waard. Die wil je alleen maar geven aan iemand die dat ook écht helemaal verdiend. Dit zijn een aantal signalen die je kunt peilen, voordat je met iemand verder gaat.

1. Iemand communiceert duidelijk

Jouw date zegt wat hij bedoelt, is eerlijk en stuurt heldere berichten, die je niet hoeft te analyseren (‘wat wil die nou eigenlijk zeggen?’). Dat is een goed teken. Als jouw date goed kan communiceren, dan ben je al halverwege. Communicatie is namelijk key in een relatie.

Vroeg of laat zullen er toch wel discussies ontstaan in de relatie en daarom is het heel belangrijk dat jullie elkaar begrijpen en bereid zijn om het conflict samen op te lossen.

2. Iemand luistert goed

Jouw date praat niet constant over zichzelf, maar is oprecht geïnteresseerd naar wat jij te vertellen hebt. Je weet dat iemand goed luistert als hij doorvraagt en bepaalde dingen onthoudt, zodat ze die later (in een volgend gesprek) weer naar boven kunnen halen. Of misschien gebruikt hij het zelfs wel om een volgende date te plannen, die helemaal past bij jouw interesses.

3. Iemand praat over de toekomst (met jou daarin)

Als jouw date een voorstel doet om over een paar weken samen iets te gaan doen, dan kun je dat zien als een groene vlag. Als er namelijk toekomst zit in jullie relatie, dan zijn langetermijnplannen helemaal niet zo gek. En je hoeft heus niet meteen af te spreken om over een half jaar samen op reis te gaan – als er maar verder wordt gekeken dat het einde van jullie eerste afspraakjes.

Wetenschappelijk bewezen: de meeste relaties beginnen als vriendschap

4. Iemand die liefdevol over zijn exen praat

Iedereen heeft bagage, maar soms kan het de ondergang zijn van een relatie nog voordat deze van de grond is gekomen. Wrok en woede uit een vorige relatie kan een duidelijk teken zijn dat er dingen zijn die nog niet helemaal goed verwerkt zijn uit een vorige relatie van jouw date.

Dit is een brief aan mijn ex

Als iemand respectvol over zijn exen praat, de breuk accepteert en ervan heeft geleerd, dan kan dit een teken zijn dat ze volwassen zijn, verder zijn gegaan en klaar zijn om een nieuwe, positieve relatie met jou aan te gaan.

5. Iemand die niet alleen is gericht op jullie fysieke relatie

Elkaar leren kennen is misschien wel het belangrijkste doel van daten, maar dat kun je niet doen als de focus vooral op het fysieke gedeelte ligt. Natuurlijk, seks is belangrijk voor een romantische relatie en voor ons welzijn.

Maar als jullie alleen maar gesprekken voeren over seks en de meeste tijd in bed (of ergens anders, naakt) doorbrengen, dan kan dat problematisch worden. Althans, als je op zoek bent naar een langdurige, meer betekenisvolle relatie.

6. Iemand die jouw grenzen respecteert

Als je “nee” zegt, betekent dat gewoon “nee”. Dat hoef je verder niet uit te leggen. Iemand die jouw emotionele en fysieke grenzen respecteert, zal niet gaan onderhandelen. Als hij dat wél doet, en zich bijvoorbeeld gaat opdringen en jouw grenzen probeert op te zoeken, dan is dat een slecht teken. Je wilt iemand die jouw wensen en behoeften in de toekomst zal eren.

7. Iemand die zichzelf goed kent

Als jouw date zichzelf goed kent, stelt hij zich waarschijnlijk kwetsbaarder op. Als je weet wie je bent en waar je voor staat, is het namelijk makkelijker om open en eerlijk tegen anderen te zijn over je leven. En als iemand zich bewust is van wat die nodig heeft in een romantische relatie, is dat een groene vlag.

8. Iemand is net zo betrokken als jij

Jouw date investeert evenveel tijd in jou als jij in hem of haar. Het voelt alsof de relatie voor jullie allebei belangrijk is en jullie er evenveel moeite voor doen om die op te bouwen. Je vindt manieren om elkaar te zien en de relatie evenveel prioriteit te geven. Jouw date is niet ‘te druk’ om met jou af te spreken en zal tijd met jou verkiezen boven tijd met anderen.

Zo kun je veilig daten via een datingsite of -app

Overigens zijn er ook groene vlaggen die je bij jezelf kunt signaleren! Als jij helemaal jezelf kunt zijn, continue aan het lachen bent en op een prettige manier wordt uitgedaagd om de persoon te zijn die je wilt zijn, dan is dat óók een groene vlag. Let daar op, ze hangen er niet voor niks.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️