Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Voeding 9 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de (healthy) food trends van 2022

Het nieuwe jaar is aangebroken, en dat brengt ook weer nieuwe voedingstrends met zich mee. Wat zijn de food trends van 2022? En met name: welke healthy food trends merken we op?

Wij zetten onze voelsprieten aan en maakten een lijstje van de meest veelbelovende healthy food trends van 2022.

Healthy food trends van 2022

1. Vegan vis

2021 was het jaar waarin we heel wat nieuwe vegan alternatieven voor vis zagen en de voorspelling is dat die trend zich nog veel verder zal ontpoppen. Onze lekkerste ontdekkingen zijn de producten van The Dutch Seaweed Burger, de vegan tuna (‘Vuna’) van Garden Gourmet en de visvrije tonijn van Seasogood.

Ook bananenbloesem is trouwens een interessant alternatief voor vis. Omdat de planten op rotsen bij de zee groeien, hebben ze van nature een ziltige smaak.

Let’s start great: tips om aan Veganuary te beginnen (en vol te houden!)

2. Het alcoholvrije aanbod blijft groeien

De alcoholvrije trend dendert voort! De steeds grotere bewustwording over de nadelen van overmatig alcoholgebruik resulteert in een groeiend aantal alcoholvrije dranken.

Met name alcoholvrije spirits lijken aan een flinke opmars bezig te zijn. Denk maar aan de alcoholvrije spirits van Lyre’s (perfect voor virgin cocktails) en ook het Amsterdamse Mokum Dusk heeft toffe alcoholvrije gins. Qua bubbels zijn zijn we dan weer fan van de alcoholvrijebubbels van Cham Tea.

3. Dry aged groenten

Dry aging is een bereidingswijze die zorgt voor heel mals vlees met een intense smaak. Tijdens het rijpingsproces verdampt het vocht uit het vlees, waardoor het een geconcentreerde smaak krijgt. Ook wordt het spierweefsel langzaam afgebroken door de van nature aanwezige enzymen in het vlees. Dit maakt ‘t lekker mals.

En nu komt het: die techniek wordt ook steeds vaker gebruikt bij groenten, wat de groenten een gelijkaardige, spannende smaak geeft. Van dry aged rode biet tot dry aged pompoen of dry aged pastinaak: let maar op, je gaat ze nog vaker op menukaarten aantreffen.

4. Immuunboosters qua food

Na bijna 2 jaar in ‘n pandemie te zitten, zijn we massaal meer gaan focussen op voedsel dat goed is voor ons immuunsysteem. Probiotisch eten is daarbij een vaak genoemde term: producten in deze voedingsgroep zouden het evenwicht in je darmen op een natuurlijke manier herstellen (lees er hier meer over!).

Ook superfoods zijn om die reden aan een comeback bezig. Een recente ontdekking op dat vlak is zonnebloempitboter. Zonnebloempitten zijn een geweldige bron van vitamine C, en daardoor een geweldig wapen in de strijd tegen hart- en vaatziekten. En kende je sapinca al? Met dit razendgezonde drankje geef je je weerstand sowieso een boost.

5. ‘Reducitariërs zijn de nieuwe vegetariërs’

Reducitarisme is het dieet waarbij je je impact op de planeet zo klein mogelijk houdt. Dat houdt grotendeels in dat je minder vlees, eieren en zuivel eet, maar ook lokale producten verkiest en let op je zero waste verpakkingen. Het is dus iets breder dan vega(n) zijn.

Een reducitariër zou misschien wel een lokaal eitje van een boer verderop eten, maar geen avocado’s die geïmporteerd zijn vanuit Mexico. Dit dieet draait om bewuste keuzes en een betere wereld creëren met je voeding.

Waarom geloven sommige mensen niet in klimaatverandering? (en wat daar niet aan klopt)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️