Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 11 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Groene thee vs zwarte thee (wanneer moet je welke drinken?)

Zowel groene thee als zwarte thee worden als gezonde dranken beschouwd, maar welke is nou beter om te drinken? Hoewel groene thee vaak wordt gezien als de “gezondste” thee, vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten, heeft zwarte thee ook een aantal verrassende voordelen.

Laten we de twee soorten thee eens naast elkaar zetten, om te zien welke het beste is voor de gezondheid.

Beide hebben unieke eigenschappen

Thee is een van de meest populaire dranken ter wereld en heeft eindeloos veel gezondheidsvoordelen. Twee van de meest geconsumeerde varianten zijn groene thee en zwarte thee. Ze verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om drie koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.

Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze komen niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan. In kruidenthee zit dan ook geen cafeïne in, maar in zwarte en groene thee wél. Alhoewel ze afkomstig zijn van dezelfde plant, hebben ze allebei unieke smaken en eigenschappen.

Groene thee

Groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis-plant, die alleen lichtjes worden geoxideerd tijdens het verwerkingsproces. Hierdoor behoudt de thee zijn natuurlijke groene kleur en krijgt hij een frisse smaak. Bovendien is groene thee rijk aan catechines, een soort antioxidanten die goed zijn voor je lichaam.

Cafeïnegehalte

Groene thee bevat over het algemeen minder cafeïne dan zwarte thee. Dat betekent dat je kunt genieten van een kopje groene thee zonder je zorgen te maken over de opgejaagde gevoelens die cafeïne soms kan veroorzaken. Dus als je wat minder cafeïne wilt binnenkrijgen of als je gevoelig bent voor cafeïne, is groene thee een verstandige keuze.

Voordelen 

Groene thee heeft allerlei voordelen voor je gezondheid. De antioxidanten in groene thee, zoals EGCG (epigallocatechinegallaat), helpen je lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Ze kunnen ook ontstekingen verminderen en je hart gezond houden. En wist je dat groene thee ook kan helpen bij gewichtsbeheersing? Het stimuleert namelijk je stofwisseling, waardoor je meer calorieën kunt verbranden.

Zwarte thee

In tegenstelling tot groene thee, ondergaat zwarte thee een volledige oxidatie tijdens het verwerkingsproces. Hierdoor krijgen de bladeren een diepere kleur en een rijkere smaak. Zwarte thee is perfect voor degenen die van een wat sterkere, aardse smaak houden.

Cafeïnegehalte

Als je op zoek bent naar een natuurlijke energieboost, dan is zwarte thee jouw go-to drankje. Het bevat over het algemeen meer cafeïne dan groene thee, waardoor je een beetje meer oppeppende werking krijgt. Dus als je ‘s ochtends wat extra pit nodig hebt of als je een opkikker wilt tijdens de middag, probeer dan eens een kopje zwarte thee!

Voordelen

Zwarte thee bevat ook antioxidanten, zij het in iets lagere concentraties dan groene thee. Deze antioxidanten kunnen helpen je hart gezond te houden en je spijsvertering te bevorderen. Dus naast de cafeïneboost krijg je ook nog wat andere voordelen met je zwarte thee.

Welke thee is gezonder?

Alhoewel beide soorten thee goed voor je zijn, heeft de groene thee wel nét iets meer gezondheidsvoordelen. Dat komt doordat groene thee een hoger gehalte aan bepaalde beschermende plantaardige bestanddelen bevat dan zwarte thee, waaronder EGCG en L-theanine, en mogelijk krachtigere ziektebestrijdende eigenschappen heeft.

Maar of je nu kiest voor groene thee of zwarte thee, je kunt niet echt de fout in gaan. Ze hebben beide hun eigen unieke smaak en gezondheidsvoordelen en welke je kiest hangt voornamelijk af van jouw persoonlijke voorkeur en behoeften.

Wanneer moet je welke thee drinken?

Als je graag wat minder cafeïne wilt binnenkrijgen of als je van de voordelen van de hogere concentratie antioxidanten wilt profiteren, dan is groene thee een betere keuze. Maar als je een energieboost nodig hebt of als je houdt van de rijke smaak van zwarte thee, dan kun je beter voor zwarte thee gaan.

Algemeen advies is dus: zwarte thee drink je in de ochtend en groene thee drink je later op de dag. Ben je gevoelig voor cafeïne, dan kun je in de avond betere helemaal geen zwarte of groene thee meer drinken. Kies dan voor kruidenthee of decafe koffie.

Drink jij dagelijks kruidenthee? Dan wil je weten wat de invloed is op jouw lijf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️