Fleur Broeders
Fleur Broeders Watch 2 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Must see op Cinetree: Grief is love in a heavy coat

Alternatief filmhuis Cinetree gelooft – net als wij – dat het uitmaakt wat we kijken. Dat is ook te merken aan de collectie films en documentaires die te vinden zijn in de bijzondere collectie. Deze keer tippen we een korte documentaire die je tijd zeker waard is: Grief is love in a heavy coat.

Als je denkt dat een documentaire van 8 minuten niet intens of intiem kan zijn, dan heb je het mis. Grief is love in a heavy coat lijkt kort, maar is een krachtige film over een groots thema: rouw. En dit kan nog weleens een taboe zijn.

https://www.bedrock.nl/after-life-netflix/

Duidelijk taboe

Ruim 1 op de 3 mensen praat nooit over de dood (onderzoek van SIRE). En dat terwijl 53 procent van de mensen die iemand verloren heeft, aangeeft dat een gesprek over de dood waardevol is en rust geeft.

Het niet-bespreken van rouw met geliefden en vrienden kan achteraf ook voor spijt en zelfs problemen met de verwerking veroorzaken. Belangrijk dus om onder de aandacht te brengen en dat is precies wat Cinetree probeert te doen.

Een persoonlijk project

Schrijfster Tatjana Almuni bracht recentelijk haar boek Ik zal je nooit meer uit. Hierin deed ze onderzoek naar het leven van haar moeder en haar persoonlijke uitgestelde rouw. Anne Lammers, filmprogrammeur van Cinetree, is ook geen onbekende als het gaat om het verliezen van een dierbare. Deze ervaringen brachten de twee vrouwen samen.

Al gauw concluderen Almuni en Lammers dat er weinig ruimte is voor een gesprek over rouw in de huidige maatschappij. Door erover te praten kan je het wel ‘gewoner’ maken. En voilà, het idee voor deze minidocumentaire was ontstaan.

I Am a Woman Now op CineMember: vijf pure en oprechte transverhalen

Voor het persoonlijke project nodigden ze ook Liesbeth Rasker en Gijs van der Sander uit. Rasker is ondermeer bekend van de Dag voor Dag rouwpodcast en van der Sander heeft het boek De dingen die je vergeet, rouwen voor beginners geschreven. Sprekers die ook zeker een duidelijke stem hebben in dit belangrijke gesprek.

Grief is love in a heavy coat

In deze Cinetree Original delen Tatjana, Anne, Liesbeth en Sander hun persoonlijke ervaringen met verlies en rouw. Zowel de zware als de mooie kanten van dit proces worden belicht. In pijn zit schoonheid, wordt duidelijk uit de documentaire, als je er maar genoeg licht op durft te schijnen.

De makers hopen rouw iets ‘gewoner’ te maken met deze bijzondere film, en wij ook! Wil je Grief is love in a heavy coat zien? Dat kan via deze link.

Bekijk hieronder de volledige trailer:

Her op CineMember: een bizarre romance tussen mens en computer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️