Annemiek van der Krogt
Annemiek van der Krogt Welzijn 20 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

Granen vervangen? Wortelgroenten zijn een prima alternatief

Waarom zou je granen vervangen door wortelgroenten, zoals bietjes en pastinaak? Allereerst omdat wortelgroenten glutenvrij zijn en daarmee zacht voor je darmen. Wortelgroenten leveren daarnaast minder calorieën en zijn vriendelijker voor je bloedsuikerspiegel. Ze veroorzaken in vergelijking met veel granen bovendien minder spijsverteringsproblemen en ontstekingen.

Dit zijn zes wortelgroenten om granen mee te vervangen:

1. Wortels

Wortels zijn niet voor niets populair. Deze wortelgroente is ontzettend veelzijdig en ook nog eens heel gezond. Niet alleen voor je ogen, maar voor alle cellen in je lichaam. Wortels leveren namelijk grote hoeveelheden carotenen.

Dit zijn krachtige antioxidanten die je cellen helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Je kunt wortels als groente bij je maaltijd eten, maar je kunt deze groente ook eten in plaats van pasta die gemaakt is van granen.

Van wortels kun je spaghetti maken door de groente met een spiraalsnijder in lange slierten te snijden. Beschik je niet over zo’n keukentool, dan kun je een kaasschaaf gebruiken.

Een julienne rasp of scherp mesje volstaat om de wortel in dunne reepjes te snijden zodat hij dienst kan doen als graanvrije pasta. Probeer het eens!

2. Pastinaak

Pastinaak is een vergeten groente die de laatste jaren een comeback maakt. Deze familie van de wortel kun je prima als pasta eten. Hiervoor kun je – net als bij wortel – gebruikmaken van een scherp mesje, juliennerasp of spiraalsnijder.

Pastinaak bevat een bijzonder grote hoeveelheid vezels, waarvan de meeste oplosbare vezels zijn. Deze zijn erg goed voor de werking van je darmen. Hierdoor kan je lichaam afvalstoffen beter afvoeren, wat een positief effect heeft op je algehele gezondheid.

Naast vezels bevat pastinaak ook een goede hoeveelheid folaat (natuurlijk foliumzuur), vitamine C en koper. Een erg gezonde groente dus, die zeker niet op je bord zou mogen ontbreken.

3. Zoete aardappels

Zoete aardappels zijn een steeds populairder alternatief voor tarweproducten als spaghetti en lasagnebladen. Ze zitten werkelijk bomvol vitamine A en bevatten daarnaast goede hoeveelheden kalium, vitamine C en B5.

Ook vezels vind je volop in zoete aardappels, net als zetmeel dat je lichaam langzaam opneemt. Daardoor zijn zoete aardappels goed voor je bloedsuikerspiegel en je gewicht. Verder bevatten zoete aardappels krachtige antioxidanten en andere plantenstoffen die je gezondheid ondersteunen. Een goede keuze als je granen wil vervangen.

4. Knolselderij

Knolselderij kun je voor erwtensoep gebruiken, maar je kunt er ook pasta mee maken. Zo kun je dunne plakken knolselderij enkele minuten blancheren en daarna afspoelen onder koud water om ze als lasagnebladen te gebruiken.

Lekker in combinatie met paddenstoelen en mascarpone. Knolselderij bevat veel vezels, een behoorlijke hoeveelheid vitamine K en kleine hoeveelheden vitamine C, E en een aantal B-vitamines. Ook vind je kleine hoeveelheden van vrijwel alle mineralen in de groente.

Knolselderij bevat daarnaast krachtige plantenstoffen die de cellen helpen beschermen en die een positief effect hebben op aangedane cellen. Een hele gezonde graanvervanger dus!

5. Rettich

Rettich is een witte wortel met een smaak die vergelijkbaar is met radijs. De wortel bevat stoffen die schadelijke vrije radicalen helpen bestrijden. Dat maakt deze groente heel gezond.

Van rauwe rettich maak je in een handomdraai een heerlijke pastasalade door de groente met een spiraalsnijder in lange slierten te snijden. Lekker met walnoten, waterkers en bieslook. Maak je salade af met een dressing van yoghurt, citroensap en knoflook.

6. Bietjes

Dit is een hele gezonde groente met krachtige antioxidantieve eigenschappen. De nitraten in bietjes verhogen niet alleen je uithoudingsvermogen, maar dragen ook bij aan het herstel van je spieren na het sporten.

Ook zouden bietjes de bloedcirculatie bevorderen en ontstekingsremmend werken. Bietjes worden eveneens een ontgiftende en ontzurende werking toegeschreven. Daar kunnen granen niet tegenop.

Van rauwe bietjes kun je met een spiraalsnijder gemakkelijk slierten maken die je voor spaghetti of noedels kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor een pastasalade. Met een dressing van azijn en olijfolie en toevoegingen als appel, feta en walnoten heb je al snel een heerlijk gerecht.

Een pastasalade van bietjes is ook lekker in combinatie met rode ui, pijnboompitjes en mozzarella. Warm is spaghetti van rode biet heel aangenaam in een ovenschotel met halloumi, zwarte olijven, cherrytomaatjes en verse kruiden.

Of wat dacht je van een Oosterse noedelsalade van verschillende wortelgroenten, sesamolie, azijn, miso en verse koriander? De mogelijkheden om granen te vervangen door wortelgroenten zijn werkelijk eindeloos.

Groenten over? Sapjes, taarten en nog veel meer: dit kan je er allemaal van maken

Als tekstschrijver verdiept Annemiek zich graag in alles wat met lekker eten en gezondheid te maken heeft. Zo laat ze zich graag inspireren door de informatie en recepten op gezondheidsplatform Nutribites.nl. Zelf probeert ze zoveel mogelijk van eten te genieten en eet ze bij voorkeur vers en onbewerkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️