Maartje Vis
Maartje Vis Welzijn 20 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

De feestdagen zonder darmklachten doorkomen: ‘Zorg dat het lichaamsvuurtje blijft branden’

Veel vrouwen hebben last van darmklachten en rond de feestdagen kan dat nog eens extra erg worden. Voedingsdeskundige Roos Mulder geeft ons tips hoe je je buik vredig houdt tijdens de kerst.

Van de feestdagen willen we genieten en eten speelt daarbij een belangrijke rol. Daarom helpen we je graag om optimaal te kunnen genieten van je feestmaal zonder darmklachten achteraf te krijgen.

Je lichaamsvuurtje wil je graag aanhouden: wat houdt dat precies in?

“Het allerbelangrijkste tijdens de feestdagen is dat jouw  lichaamsvuurtje aanblijft”, vertelt voedingsdeskundige Roos Mulder. “Dat is het belangrijkste vanuit de Chinese voedingsleer, want in het Westen leggen we dat vuurtje allemaal juist plat.”

De Chinese voedingsleer is een manier van eten die goed aansluit bij mensen die last hebben van darmklachten die mogelijk erger worden tijdens de feestdagen. Bepaalde producten koelen je lichaamsvuurtje af en sommige houden deze juist aan. “Een vuurtje dat goed brandt, helpt je bij de vertering en dat voorkomt darmklachten”, vertelt Roos verder.

Dit is hoe je darmklachten tegengaat tijdens de feestdagen

Met de volgende tips houd je je lichaamsvuurtje lekker aan waardoor je buik niet te veel van slag raakt.

Start de dag met soep

“Start de dag soep. Op die manier kan je je lichaam alvast lekker warm krijgen voor de feestdagen en zo darmklachten voorkomen. Ook al denk je dat dit te exotisch is, ik zou het toch doen”, raadt Roos aan.

Drink veel gekookt water (geen thee!)

“Drink veel gekookt water. Dat brengt je lijf goed in balans”, zegt Roos. Bijzonder genoeg hoort daar geen thee bij. “Het klinkt heel gek, maar theeblaadjes kunnen je lichaamsvuurtje te veel afkoelen en je wilt juist dat het in balans blijft”, licht ze toe. “Een theeblaadje kan dat vuurtje verstoren, terwijl gekookt water het juist stimuleert.”

Vervang rauw eten door warm eten

“Rauwe producten, zoals rauw fruit en rauwe groente, leggen je vuurtje plat. Het eten van warme producten is echt life-changing voor mensen met darmklachten”, zegt Roos.

“Je vuurtje moet warm blijven en dat ligt enerzijds aan de temperatuur van het eten, letterlijk warm, maar het betekent vooral dat het bereid is. Je kan dus beter iets eten wat al eerder een keer gekookt is. Groenten die bereid zijn geweest, kan je ook beter eten dan bijvoorbeeld een rauwe paprika.”

Verder raad Roos aan om brood en pasta zo veel mogelijk te vermijden als je last hebt van darmklachten. Ook is het goed om veel verse kruiden te gebruiken.

Wat is dan een lekkere toetjessuggestie die Roos ons nog mee kan geven? “Vervang je ijsdessert door een lekkere warme appelcompote, want daar word je buik ook blij van en het helpt om de feestdagen zonder darmklachten door te komen.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️