We trouwen op een steeds latere leeftijd en dit is waarom
Ze is negentien jaar oud en verloofd. Actrice Millie Bobby Brown gaat trouwen met haar partner Jake Bongiovi (20). Los van de felicitaties die ze via social media krijgt, is er ook veel negativiteit. Veel mensen vinden haar te jong en naïef om op deze leeftijd al het huwelijksbootje in te stappen. Trouwen gebeurt namelijk steeds vaker op een latere leeftijd.
Volgens het CBS trouwden in 2022 70,6 duizend paren en sloten 24,1 duizend stellen een geregistreerd partnerschap in Nederland.
Wanneer mag je trouwen?
In Nederland mogen stellen pas trouwen wanneer zij beiden achttien jaar oud zijn. Een uitzondering is wanneer beide partners zestien jaar zijn en het meisje zwanger is of al een kind heeft. Ook kunnen minderjarigen vanaf zestien jaar trouwen wanneer de ouders toestemming hebben gegeven.
Daarnaast mag je maar met één persoon getrouwd zijn en moet één van de partners in Nederland wonen of een Nederlandse nationaliteit hebben. Tevens mogen bloedverwanten niet met elkaar trouwen, uitzonderingen daargelaten.
Latere leeftijd
De gemiddelde trouwleeftijd is met de jaren toegenomen. Het CBS laat zien dat in 2022 de gemiddelde leeftijd van mannen die trouwden 39,1 jaar was. Voor vrouwen was dit gemiddeld 36,4 jaar. Mannen trouwden de eerste keer gemiddeld op 35,1-jarige leeftijd, voor vrouwen was dit 32,8 jaar.
Zelfontwikkeling
Waarom trouwen we steeds later? Volgens Elke Claessens, familiesocioloog aan de Universiteit van Antwerpen, is onze focus na de Tweede Wereldoorlog meer verschoven richting zelfontwikkeling, gelijkheid en opleiding. Daardoor worden grote levensfases, zoals trouwen, vaker uitgesteld.
Jongeren en twintigers die steeds vaker grote levensbeslissingen uitstellen, noemt psycholoog Jeffrey Arnett emerging adults. Zij bevinden zich volgens hem in een nieuwe levensfase genaamd emerging adulthood, deze bevindt zich tussen adolescentie en volwassenheid in.
Bewustzijn
Het bewuste denken speelt bij millenials een grote rol als het op levensbeslissingen aankomt. Ook stellen ze vaak hogere eisen. De jongere generatie begint daardoor later met studeren, een relatie, trouwen en kinderen krijgen ten opzichte van de vorige generatie. “Men kiest vaker voor langer studeren, om later uit huis te gaan en om te zoeken naar een juiste partner“, vertelt Tanja Traag, hoofdsocioloog bij het CBS.
Eerst jezelf ontwikkelen en daarna pas settelen is nu de standaard. Dat komt volgens Traag door de babyboomers. Zij hebben andere vormen van samenleven uitgevonden zoals samenwonen voor het huwelijk en het doorwerken van vrouwen na het krijgen van een kind of na een scheiding.
Nakomelingen verzekeren
Vroeger trouwde men voor het contract. Het was belangrijk om je land en bezittingen door te geven en je nakomelingen te verzekeren. Ook was religie van belang, want seks buiten het huwelijk werd niet geaccepteerd. “Door monogamie was je ‘zeker’ dat de kinderen binnen je huwelijk effectief van jou waren”, benoemt Elke Claessens.
Tegenwoordig is het geen noodzaak meer om te trouwen. Zo kijkt niemand er raar van op als je samenwoont of kinderen krijgt buiten het huwelijk. Mede hierdoor denken mensen veel bewuster na of en wanneer ze willen trouwen en, nog belangrijker, waarom.