Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 4 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Ghosten: met deze denkwijzen kan je er beter mee omgaan

Via de vele datingapps maak je tegenwoordig makkelijk even een praatje met iemand. Terwijl je net enthousiast begint te worden, laat diegene plots niks meer van zich horen. Dat kan best pijnlijk zijn. Met deze denkwijzen ga je beter met ghosten om.

In onze tijd waar in we veel op social media zitten, is het online daten ook om de hoek komen kijken. De drempel om zonder reden of uitleg het contact met iemand te verbreken, lijkt bij veel mensen lager te liggen voor iemand die je alleen maar online kent.

Als je met ghosten te maken krijgt, kan dat je best wel aan het denken zetten. Je vraagt je af of je iets verkeerd gezegd hebt of gedaan, terwijl in veel gevallen het juist helemaal niks persoonlijks is.

Denkwijzen om met ghosten om te gaan

Als je te maken hebt met ghosten, helpen de volgende inzichten je om rationeel te blijven nadenken.

In dit artikel wordt met ‘ghosten‘ bedoeld als iemand uit het niks het contact verbreekt met je. Jullie hadden bijvoorbeeld al veel gepraat samen online of hadden zelfs al één of twee dates gehad. Deze persoon heb je bijvoorbeeld via een datingapp leren kennen of op een feestje.

Vat het niet persoonlijk op

Soms kan je zo veel praten met iemand dat je echt waarde aan diegene gaat hechten. Als je veel contact met iemand hebt, is dat ook zeker begrijpelijk.

Onthoud echter dat deze persoon jou niet echt kent. Zie het contact dat stopte dan ook niet als een persoonlijk oordeel over jou. Via de telefoon kan je maar een beperkt beeld van jezelf schetsen bij de ander. Iemand leert je namelijk het beste kennen in het echt.

Sta stil bij je sociale netwerk

Als iemand je ghost, kan je soms gaan twijfelen aan jezelf. Misschien vraag je je af of je wel leuk genoeg bent of voel je je ‘niet goed genoeg’. Laat je gevoel van eigenwaarde niet afhangen van die ene persoon die jou niet eens ‘echt’ kent.

Sta stil bij het sociale netwerk wat je wél hebt en wat jij voor deze mensen betekent, want er zijn genoeg mensen en situaties die bevestigen dat jij er mag zijn.

Spendeer tijd met close vrienden, familie, kennissen en collega’s. De bakker die je een fijne dag toewenst tot het dochtertje van je beste vriendin waarbij een grote lach op haar gezicht verschijnt zodra ze jou weer ziet.

Zie het als een gift

Als iemand niks meer laat weten van zichzelf, is dat niet netjes en respectvol. Je verdient iemand die met jou communiceert als er iets aan de hand is of als iemand van mening veranderd is.

Dat is iets wat dit persoon jou niet kon geven. Probeer het als een gunst te zien dat hij of zij niet meer in je leven is.

De volgende gedachte zou jou hierbij kunnen helpen: “Dankjewel voor dat je mij jou manier van communicatie hebt laten zien. Ik heb dit niet als respectvol ervaren en ik weet nu dat je niet de juiste persoon voor mij bent.”

Er is geen reden nodig om het af te sluiten

Waarschijnlijk blijf je nog piekeren over wat de reden kan zijn waarom iemand niks meer van zich liet horen. Door er over na te blijven denken, verlies je eigenlijk de controle over jezelf. Je geeft de ander de macht over jou om te kunnen beïnvloeden hoe jij je voelt.

Pak de controle weer terug. Besef dat je geen reden nodig hebt om iets af te kunnen sluiten.

De reden dat jullie geen contact meer hebben, is omdat diegene niet meer op je gereageerd had. Plak er geen oorzaak aan vast. Iemand waarmee je niet praat, is niet de juiste persoon voor jou.

Zie het gebrek van respect als afsluiting. Het was niet netjes van deze persoon om niks meer te laten weten aan jou. Dat hoef je ook niet oké te vinden.

Sluit het voor jezelf af door te beseffen dat iemand niet het recht meer heeft om met je te praten als diegene ervoor koos om jou te ghosten in plaats van te communiceren.

Het kon niet anders lopen

Misschien denk je nu bij jezelf hoe het had kunnen lopen als diegene jou niet geghost had of als diegene nog wél een volgende date had gewild.

Sta er bij stil dat je deze persoon waarschijnlijk niet goed kent. Het is makkelijk om nu een droombeeld van iemand te creëren, terwijl dit helemaal niet waar hoeft te zijn. Laat jezelf niet geloven dat je echt iets ‘mist’.

Besef dat het loopt zoals het loopt. Denk niet na over opties die er niet zijn. De optie die voor je ligt, is doorgaan en jezelf de ruimte geven om andere mensen te leren kennen die jou wél graag willen leren kennen en jou wél iets kunnen bieden!

Daten is leuk, maar vergeet zeker niet te genieten van je leven als single. Er bewust voor kiezen om niet te daten en op jezelf te focussen kan zelfs heel waardevol voor je zijn.

Maak je dus niet te veel zorgen en heb het vertrouwen er in dat alles vanzelf komt. Blijf genieten van de leuke activiteiten en mensen die op je pad komen en dan komt die leuke man of vrouw vanzelf wel!

Waarom ik dit jaar eens niet ga daten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️