Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Duurzaamheid 4 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Zo word je je bewuster van mode

Van 5 tot en met 11 oktober is het Dutch Sustainable Fashion Week, dé Fashion Week die zich richt op het zichtbaar maken van duurzame mode ontwikkelingen in Nederland. Een goed excuus om aandacht te schenken aan de kracht van duurzame mode en biokatoen.

Hopelijk helpt het om jou bewuster te maken van je kledingkeuzes, zodat we samen een groenere, schonere en eerlijkere mode-industrie creëeren.

Grote impact op het milieu

Mode is veel meer dan alleen maar kleding. Het is een weerspiegeling van je persoonlijkheid, een manier om je creativiteit te uiten en soms zelfs een vorm van kunst, maar helaas heeft de mode-industrie een grote impact op het milieu.

Gelukkig zien we de laatste jaren een stijgende lijn in het gebruik van biologisch katoen, vegan leer en andere eco-vriendelijke materialen. Ook kopen we steeds meer tweedehands, unisex en duurzaam. Maar wat is dat eigenlijk, duurzame mode?

Mode met een geweten

Duurzame mode gaat over kledingstukken die met respect voor mens, dier en milieu zijn geproduceerd. Het gaat om eerlijke lonen voor arbeiders, het verminderen van afval en het minimaliseren van de ecologische voetafdruk.

Kortom, het is mode met een geweten. Een onderdeel daarvan is biologisch katoen. Het wordt geteeld zonder het gebruik van schadelijke pesticiden en chemicaliën, wat beter is voor het milieu en de gezondheid van de drager en de maker, maar ook voor alle natuur die onze ecosystemen in stand houdt.

Biokatoen is schaars

Ondanks de groeiende vraag naar biologisch katoen is slechts 1,4 procent (!) van al het katoen wereldwijd gecertificeerd biologisch. Hoe dat kan? Biokatoen heeft per hectare minder opbrengst dan normaal katoen, omdat het niet wordt behandeld met chemicaliën die ongedierte en ziekte bestrijden.

Daardoor is het duurder om te produceren. Daarnaast hebben katoenboeren de tijd nodig om over te schakelen naar een biologische teelt. De transitie kan wel drie jaar duren en gaat gepaard met strenge regels en hoge kosten.

Inspirerende duurzame modemerken die er niet mee te koop lopen

In de tussentijd blijft de geoogste katoen niet-geclassificeerd, waardoor het lastig is om te verkopen. Daarnaast is er een groeiende vraag naar biokatoen, en soms kan de productie het niet bijbenen. Dit kan leiden tot schaarste op de markt.

Zo word jij je bewuster van mode

Laten we eens kijken wat jij kunt doen om bewuster te worden van je kledingkeuzes en hoe jij een steentje kan bijdragen aan de verduurzaming van de mode-industrie.

1. Informeer jezelf

Begin met het leren over duurzame merken en biokatoenen producten. Er zijn tal van merken die zich inzetten voor eerlijke en milieuvriendelijke productie. Zorg ervoor dat je weet waar je kleding vandaan komt en check het merk bijvoorbeeld via Good On You.

2. Koop minder, maar beter

In plaats van veel goedkope kledingstukken te kopen, investeer in kwaliteit. Kies tijdloze stukken die lang meegaan en die je met trots zult dragen.

3. Kijk naar keurmerken

Let op keurmerken zoals GOTS (Global Organic Textile Standard) voor biokatoen en Fair Trade voor eerlijke arbeidsomstandigheden. Deze labels geven aan dat het product aan bepaalde ethische en milieustandaarden voldoet.

Merken als Armedangels, Kings of Indigo, Kuyichi en O My Bag hebben het GOTS label. Ook het Nederlandse merk 10DAYS heeft onlangs dit keurmerk gekregen.

4. Repareer en hergebruik

Als een kledingstuk kapot is, probeer het dan te repareren in plaats van het weg te gooien. En als je kleding niet meer draagt, overweeg dan om het te doneren of te verkopen in plaats van het weg te gooien.

5. Minimaliseer impulsieve aankopen

Voordat je iets koopt, vraag jezelf af of je het echt nodig hebt en of het past bij je persoonlijke stijl. Dit helpt verspilling te voorkomen.

6. Investeer in biokatoen

Om katoenboeren te helpen om de overstap te maken naar biologisch katoen, hebben ze niet alleen een overtuigendere marktvraag maar ook financiële steun nodig. Daarom heeft het duurzame jeansmerk Kuyichi een campagne opgetuigd met de naam Make The Switch, die 12 oktober live zal gaan. Meer info volgt.

Eén kledingstuk tegelijk

Duurzame mode kan een positieve invloed hebben op onze planeet en de mensen die erop leven. Door bewuster te worden van je kledingkeuzes en te investeren in duurzame opties, kun je een verschil maken en bijdragen aan een betere wereld.

Dus, de volgende keer dat je gaat winkelen, denk dan eens aan de kracht van je keuzes en hoe je een impact kunt hebben, één kledingstuk tegelijk.

Second hand september: hier shop de de mooiste pre-loved kleding online

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️